Cele mai memorabile 10 momente din istoria Jocurilor Olimpice

Eric Moussambani – povestea unui înotător care abia înota

”Să dai totul pentru țară” nu descrie nici pe departe nivelul de dedicare pe care unii atleți l-au atins de-a lungul istoriei Jocurilor Olimpice și de aceea, cu Tokio 2021 în minte putem să ne amintim 10 dintre cele mai puternice momente din memoria colectivă a acestui fenomen unic.

La Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2000, Eric Moussambani a participat la cursa de 100 m liber și atunci a avut ocazia pentru prima dată în viață să vadă un bazin olimpic de 50 m lungime.

Sportivul din Guineea Ecuatorială primise un wildcard în cadrul unui program ce permitea țărilor subdezvoltate să trimită sportivi care nu au îndeplinit baremul de participare, pentru a fi totuși un exemplu puternic pentru conaționali.

Moussambani nu doar că nu se apropia de barem, ci abia se apucase de înot cu câteva luni înainte și nici măcar nu primise vreo cotă de pariuri sportive pentru a se califica mai departe – evident că a înregistrat cel mai lent timp din competiție, ajungând cu greu la finish, dar publicul prezent a fost în picioare, ovaționând la fiecare mișcare de braț.

Rulon Gardner – o surpriză uriașă

 

Poate că în 2000 la Sydney nu erau pariuri sportive online, dar casele de pariuri rulau sume enorme în timpul jocurilor Olimpice.

Surpriza produsă de Rulon Gardner va rămâne una dintre cele mai mari din istorie, pentru că americanul îl avea ca adversar în finală pe rusul Alexander Karelin și nimeni nu se gândea că ex-sovieticul ar fi putut să piardă vreun punct, darămite medalia de aur, din mai multe motive:

  • Karelin nu pierduse vreo luptă de 13 ani, cotă pe care nu o s-o găsești ușor nici acum la
  • pariuri sportive romania
  • Rusul nu pierduse vreun punct în ultimii 6 ani
  • Fusese absolut colosal pe tot parcursul respectivei ediții de JO

În timpul regulamentar însă s-a păstrat egalitatea, iar apoi, după prelungiri de infarct, Gardner a ciobit statuia legendarului rus, învingându-l la puncte. Memorabil.

Michael Phelps – nu i se spune degeaba ”Fenomenul”

”Fenomenul” sau ”Peștele”, supranume pe care le-a dus la un alt nivel după fantasticul 2008 de la Beijing.

Americanul a dus acasă, realmente incredibil, opt medalii de aur și i-a doborât astfel recordul lui Mark Spitz, care înregistrase 7 la o ediție anterioară.

În plus, Michael Phelps, la un calcul simplu matematic, a ajuns să strângă 18 medalii de aur la Jocurile Olimpice, după șase la Atena și alte patru la Londra, prezent în bazinele a patru ediții.

Phelps a strâns în total 22 de prezențe pe podium, un record absolut și acesta.

Spania – Camerun – meciul de fotbal cu peste 100 de mii de fani în tribune

Sigur că acum pariuri sportive online se pot la aproape orice, de la un transfer, cum este cel al lui Răzvan Marin, până la câte goluri se vor înscrie în următoarele 10 minute.

Însă meciul de fotbal de pe stadionul Olimpic din Sydney din 2000 a văzut 114.000 de spectatori prezenți la finala de aur dintre Spania și Camerun, 2-2 după 90 de minute și prelungiri.

Africanii au dat peste cap toate calculele, orice pariuri sportive online gratis ce s-ar fi făcut dacă tehnologia era disponibilă, câștigând la penaltiuri după ce au înscris din toate cele 5 lovituri de departajare.

Usain Bolt – fulgerul nu poate fi prins, doar privit

Ce poate fi mai bine decât să câștigi trei medalii de aur la o singură ediție a JO? Merită întrebat Usain Bolt, cel mai bun sprinter din toate timpurile și probabil că vă va spune: ”Să și stabiliște recorduri mondiale în toate cele trei curse”.

Asta a și făcut pentru că Bold a doborât recordurile mondiale la 100 și 200 m plat, pentru ca apoi, împreună cu ștafeta, să îl doboare și pe cel la 4×100 m.

Matthias Steiner – și-a luat o greutate de pe piept

La Jocurile Olimpice de la Beijing, halterofilul german Matthias Steiner venea având o povară grea pe umeri: soția sa murise recent și Steiner s-a refugiat în sportul pe care îl iubea atât de mult.

Pe podiumul probei de haltere, categoria supergrea, Steiner a reușit să-și doboare recordul personal anterior, la total, cu aproape 10 kg, iar felul în care și-a lăsat emoțiile să iasă la suprafață reprezintă un moment memorabil (VIDEO AICI).

Jesse Owens – un alergător de culoare care ”nu avea voie” să câștige

La Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, sub privirile unui dintre cei mai disprețuiți tirani ai umanității, un alergător de culoare a scris istorie.

Hitler și întregul să regim au privit cum Owens, cu grație și încredere a câștigat patru probe:

  • Aur la 100 metri
  • Aur la 200 metri
  • Aur la săritura în lungime
  • Aur la 4×100 m plat

Nadia Comăneci – pentru noi este mereu de nota 10

Într-un top care ar putea să fie reordonat în fel și chip, pentru noi, acesta trebuie să fie de departe cel mai puternic.

În 1976, tânăra gimnastă Nadia Comăneci a câștigat trei medalii de aur la Montreal, devenind însă și prima din istorie căreia i s-a acordat nota 10.

Vocea inconfundabilă a regretatului comentator Cristian Țopescu a făcut parcă momentul și mai puternic.

Nadia nu avea decât 14 ani și a reușit să ia 10 și în proba de bârnă și în cea de la paralele.

Articolul Cele mai memorabile 10 momente din istoria Jocurilor Olimpice apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*