Cele trei legi ale Justiţiei, în şedinţa Senatului de astăzi, pentru votul final

Cele trei legi ale Justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – vor intra astăzi în plenul Senatului pentru votul final. Senatorii au avut termen până joi, ora 15.00, săptămâna trecută, să depună amendamente la legile Justiţiei, urmând ca astăzi, înainte de şedinţa plenului Senatului, acestea să fie dezbătute şi votate în comisia specială, condusă de deputatul PSD Florin Iordache. Potrivit ordinii de zi, cele trei legi ale Justiţiei ar urma să fie votate la începutul şedinţei Senatului. Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată marţea trecută de plenul Camerei Deputaţilor, cu 190 de voturi „pentru”, 98 de voturi „împotrivă” şi două abţineri. De asemenea, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată cu 183 de voturi „pentru”, 91 de voturi „împotrivă” şi o abţinere, iar Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost adoptată cu 189 de voturi „pentru”, 101 voturi „împotrivă” şi două abţineri.
Comisia specială care a modificat legile justiţiei a dat raport de admitere pentru Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor şi Legea 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM. Comisia condusă de Florin Iordache a dat raport de adoptare pentru modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.
Printre cele mai importante modificări la cele două legi se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ÎCCJ. Preşedintele comisiei speciale care a modificat legile, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat că toate cele trei legi au fost modificate în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia. „Comisia specială a fost înfiinţată tocmai pentru a pune în concordanţă legislaţia existentă cu deciziile Curţii Constituţionale. Noi tocmai asta am făcut şi vreau să vă spun că noi am ţinut cont de deciziile Curţii. Printre altele, am fost atacaţi permanent că încercăm să politizăm Justiţia, să subordonăm Justiţia. Eu am cerut de la începutul dezbaterilor să îmi precizaţi un singur articol care subordonează Justiţia sau, într-un fel sau altul, modifică legislaţia penală. De fiecare dată, aţi invocat faptul că ar trebui să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Eu v-am solicitat, stimaţi colegi, înainte de a ne critica, haideţi să citim. Dacă am citi mai mult şi dacă am citi cu atenţie deciziile CCR, la fiecare din cele trei decizii CCR ne precizează foarte clar că acele modificări pe care noi le-am făcut şi le-am propus nu afectează în niciun fel independenţa Justiţiei, iar modificările pe care le-am făcut sunt în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia”, a spus Florin Iordache.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*