Centenarul Marii Uniri! BANATENII IN MARELE RAZBOI – FRONTUL DE ACASA

Seria proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri, continua la Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj cu expozitia BANATENII IN MARELE RAZBOI – FRONTUL DE ACASA, al carei vernisaj va avea loc sambata, 17 martie 2018, ora 17.00, la sediul acestei institutii.Manifestarea este inedita prin prisma obiectelor si documentelor extrem de valoroase ce vor putea fi admirate pentru prima data in Lugoj, exponatele apartinand unui colectionar particular renumit al Banatului – prof. Gheorhe Rancu Bodrog. Reprezentand o insemnatate istorica deosebita, colectia pe care a inceput sa o adune inca din anul 1966 (jurnale de razboi, peste 700 de fotografii de pe front, corespondenta militarilor de pe front si din lagarele de prizonieri, obiecte care au apartinut combatantilor etc.) este foarte aprecita, fiind expusa de-a lungul anilor, in numeroase muzee din tara si strainatate (Muzeul din Timisoara, Caransebes, Arad, Muzeul Banatului Montan din Resita, la Uzdin si la Bor in Serbia, la Trieste in Italia etc.).

In ideea de-a arata publicului lugojean instrumentarul practic si simbolic al Primului Razboi Mondial, vizitatorii vor putea descoperi, in vitrinele expozitionale, documente oficiale si private, fotografii de epoca de pe front infatisand soldati banateni, dar si familiile acestora ramase sa faca fata frontului de acasa, medalii, brevete, obiecte tridimensionale originale, reviste si publicatii.

Expozitia BANATENII IN MARELE RAZBOI – Frontul de acasa isi propune sa redea o imagine panoramica a Banatului si a realitatilor sale din timpul Primului Razboi Mondial. Astfel, sunt prezentate subiecte mai putin abordate pana acum, precum, suferintele populatiei civile, destinul prizonierilor banateni cazuti in captivitate ruseasca – ilustrat de emotionantele carti postale de pe front prezente in expozitie, viata cotidiana din transee- etalata in jurnalele de front pe care le expunem, cufarul militar cu obiecte personale ale soldatilor, arme si echipamente militare din timpul Marelui Razboi. Expuse in premiera la Lugoj, adunate si pastrate cu grija de prof. Gh. Rancu Bodrog, obiectele acestei minunate si unice colectii vor putea fi admirate, in perioada 17 martie – 9 mai 2018, intre orele 8.00-16.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*