Chinezii au venit cu insigna lui Mao Zedong la Olimpiadă!

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a declarat astăzi că a cerut explicații Chinei, după ce doi sportivi din această țară au urcat pe podium, la ceremonia de decernare a medaliilor, cu insigne în piept, ce-l reprezentau pe fostul lider Mao Zedong. „Am cerut Chinei să explice gestul sportivilor, după ce informația a părut în presa internațională”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, în cadrul unei conferințe de presă.

Cicliștii Zhong Tianshi și Bao Shanju, care au câștigat aurul la proba de viteză pe echipe, au urcat pe podium la ceremonia de premiere cu insigne din partea fondatorului și primului lider (1949-1976) din Republica Populară Chineză. Carta Olimpică interzice demonstrațiile politice ale sportivilor pe podium, pe stadioane sau în cadrul ceremoniilor Jocurilor Olimpice, precum și tot felul de demonstrații de natură solidară sau socială.

Cu toate acestea, CIO și-a relaxat recent interpretarea regulamentului respective, pentru a permite sportivilor să se exprime cu privire la aspecte precum solidaritatea, unitatea și nediscriminarea în mesajele vizibile sau prin intermediul echipamentelor lor.

CIO studiază, de asemenea, un alt gest făcut cu o zi înainte pe podiumul aruncării în greutate de către atleta american Raven Saunders, un medaliat cu argint aici, la Tokyo, care și-a încrucișat brațele peste cap în formă de X, pentru a indica „intersecția în care se află toți cei oprimați”, a spus Saunders. A fost considerat primul gest răzbunător pe podiumul de atletism al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, în posibila încălcare a reglementărilor CIO.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*