Ciclismul românesc stă pe un butoi cu pulbere – însuși președintele Federației este pus la zid!

În aceste zile, în ciclismul românesc ar fi trebuit să fie sărbătoare – în ciuda faptului că în România nu există niciun velodrom funcționabil, trei cicliști români s-au comportat admirabil la Campionatele Europene de pistă, desfășurate la Plovdiv, Bulgaria.

Daniel Crista
locul 3 și medalie de bronz – proba pe puncte (12 participanți)
locul 9 – Omnium (17 participanți)
locul 8 – urmărire individuală (18 participanți)

Eduard Grosu
locul 9 – proba de eliminare (17 participanți)
locul 14 – proba Scratch (17 participanți)

Norbert Szabó
locul 8 – proba de Sprint (20 participanți)
locul 10 – proba 1 km (19 participanți)

Nici nu mai încape îndoială, surprinde medalia de bronz a lui Crista, unica obținută de ciclismul românesc, în cei 80 de anui de istorie. Dar această bucurie a fost de scurtă durată, pentru că președintele Federației Române de Ciclism, Eduard Novak, a-nceput să se înfoaie și să-și atribuie meritele acestei performanțe, iritând Consiliul de Administrație al Federației, cât și pe marea majoritate a sportivilor, care au o cu totul altă părere.

Președintele Novak declară următoarele: ”Am fost contestat după ce am cumpărat roti de pistă pentru Federație”, iar replica ciclistului Daniel Crista n-a întârziat să apară:”Vreau să lămuresc ceva, bicicleta cu care am concurat ieri este de pe AliExpres, roțile sunt tot din China, Bladex Wheels, foarte bune și de calitate. Și bicicleta pe care am reușit să fac record la individual Pursuit este a colegului meu, George Porumb, care mi-a împrumutat-o pentru că a avut încredere că pot face un rezultat bun”.

Ba mai mult, aflăm că există un proces pe rol, în care reclamantul este Eduard Novak, iar pârâții sunt cinci membri ai Consiliului de Administrație: Ovidiu Simen, Cătălin Sprânceană, Răzvan Jugănaru, Tudor Geangală și fostul mare rutier de dinainte de Revoluția din 1989, Ioan Stoica. Motivul este unul cât se poate de surprinzător – cei cinci au făcut un MEMORIU în 12 puncte, pe care l-au adresat chiar președintelui Federației. Din surse proprii am aflat că cele 12 întrebări din MEMORIU vizează managementul defectuos al lui Novak, de-a lungul anilor 2019 și 2020 – adică tot felul de achiziții de piese și echipamente neaprobate de CA, organizarea Turului României 2019, angajări de persoane fără concurs și consultarea CA, semnarea retroactivă a unui contract de publicitate, pe perioada Turului României din 2019, contract care nu s-a derulat sub nicio formă, dar el a fost plătit. În fine, președintele este întrebat de mai multe angajamente de plată, pe care el le-a făcut, fără ca vreun membru al Consiliului de Administrație să fie întrebat. ”Aduceți-vă aminte de anii de dinaintea anului 2013, de fostul secretar genera Vasile Selejean, câte nereguli avea în activitatea lui. După ce a fost îndepărtat de la conducere, de chiar Eduard Novak, se pare că noul președinte s-a îndulcit și el la miere și conduce Federația ca un dictator, la fel ca Selejean. Am cerut audit, transparență în toate deciziile, dar n-am obținut așa ceva”, ne spunea cineva din interiorul Federației.

Iritat de Memoriul care-l acuză în 12 puncte, Novak a reacționat imediat cu un proces îndreptat împotriva celor care îi cer socoteală (Dosar nr. 7564/306/2020), printre ei numărându-se și cei doi vicepreședinți ai Federației, Ovidiu Simen și Cătălin Sprinceană. De-acum, începe bălăcăreala, iar noi vom reveni cu informații din acest scandal – trebuie să recunosc că aveam altă părere despre Novak, mai ales că el a luptat, în 2013, cu un conducător extrem de autoritar, chiar dictator, iar acum este acuzat că procedează la fel ca el.

Pe 27 noiembrie ciclismul are Adunare Generală ordinară, unde vor fi făcute planuri pentru viitor, poate chiar se vor sărbători ultimele rezultate de la Plovdiv, dar sunt convins că vor fi aruncate și săgeți dintr-o parte în alta.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*