CIES a decretat – UTA e clubul ce pune cel mai mare preț pe jucătorii tineri! Balint: „Sper să conștientizeze și mai mult șansa pe care o au în acest moment!”

Conform observatorului pentru Fotbal (CIES), UTA este clubul din Liga 1 care se bazează cel mai mult pe jucătorii sub 21 de ani. Cu un procentaj al minutelor de 12,8%, clubul arădean le devansează pe podium pe Universitatea Craiova (9,7%) și FCSB (8,9%).

Dincolo de folosirea unor fotbaliști născuți în anul 2001 în Liga 1, deși limita de vârstă pentru regula Under este 1998, „Bătrâna Doamnă“ mai are și meritul că a abordat cu doi juniori cel puțin o repriză din fiecare cele 30 de etape scurse din sezonul regular al primului eșalon, cu trei excepții. David Miculescu (în deplasarea cu Dinamo), Damian Isac (cu Astra, acasă) și Alex Oroian (cu Hermannstadt, la Arad) le-au lăsat locul în teren seniorilor înainte de pauză, ceea ce la alte formații din Liga 1 e o regulă scrisă. Am asistat și la schimbări după nici 2 minute de joc, pe când la UTA Oroian deține recordul cu înlocuirea sa după numai 14 minute de joc a confruntării cu sibienii. De fapt, aceea a fost și ultima a mijlocașului de bandă în culorile echipei arădene, fiind mai degrabă o schimbare pe motive disciplinare.

Fotbaliștii sub 21 de ani utilizați de UTA în acest sezon și realizările lor:

David Miculescu (născut 2 mai 2001) – 18 meciuri, 701 minute

Damian Isac (31 ianuarie 2001) – 13 meciuri, 838 minute, un assist

Denis Rusu (21 martie 2001) – 26 meciuri, 1716 minute, două goluri, două assisturi

Dragoș Tescan (15 septembrie 1999) – 3 meciuri, 179 minute înainte de data la care a împlinit 21 de ani

Alex Oroian (27 ianuarie 2001, transferat în luna februarie la Hermannstadt)  – 9 meciuri, 252 minute

Călin Popescu (15 noiembrie 2001, transferat în iarnă la Hermannstadt) – 3 meciuri, 16 minute

Semnalele pentru această stare de fapt în primul eșalon românesc au venit încă din Liga 2-a, când UTA s-a bazat, în mare, pe aceiași juniori, la care s-a adăugat Andrei Rus (acum la Dunărea Călărași), Cătălin Vulturar (transferat în vară la Lecce) și Denis Hrezdac (care e în lotul UTA-ei, dar e accidentat de mai bine de un an de zile). „Lucrurile sunt simple pentru noi, fotbaliștii în care am avut încredere în Liga 2-a, avem și acum, chiar dacă sunt mai mici decât marea parte a celor care activează în Liga 1. Lângă Miculescu, Isac și Hrezdac, pe care – din păcate – nu l-am putut folosi deloc în Liga 1 din cauza accidentărilor, a venit și Denis Rusu, tot de la o echipă din județul Arad, așa că se poate spune că sunt cu toții ai noștri. Avem grijă de ei, le-am dat și le vom mai da minute, sper să conștientizeze și ei mai mult șansa pe care o au în acest moment la UTA. Ați văzut că le-am și dat cel puțin o repriză când au fost titulari, iar asta înseamnă că nu ne-am gândit neapărat la regula Under, ci la potențialul și aportul pe care-l pot aduce ei la jocul și rezultatele echipei. Și vorbim despre copii născuți în anul 2001, când alții s-au bazat în special pe fotbaliști născuții în anii 1998 sau 1999. Este clar că UTA are o strategie și pe termen mediu și lung, sper din tot sufletul ca tinerii noștri să profite de tot contextul, să fie cât se poate de responsabili și serioși  în procesul de pregătire și la jocuri”, ne-a declarat Laszlo Balint.

UTA deține și un alt record stagional legat de fotbaliștii sub vârstă. În tur, la Mediaș, cu Hermannstadt, arădenii au început meciul cu trei juniori sub 21 de ani, respectiv Isas, Rusu și Miculescu. Ultimul dintre ei a fost schimbat de abia în minutul 67, cu Tescan (21 de ani), iar în minutul 87 când a ieșit și Rusu pe teren a apărut Popescu (tot 19 ani).

0
0

Articolul CIES a decretat – UTA e clubul ce pune cel mai mare preț pe jucătorii tineri! Balint: „Sper să conștientizeze și mai mult șansa pe care o au în acest moment!” apare prima dată în Sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*