Clopoțel ciobit! Școala începe fără investiții majore în unitățile de învățământ lugojene

Elevii lugojeni se pregătesc să pășească iar pe poarta școlii. Unitățile de învățământ din municipiu îi întâmpină fără schimbări majore în infrastructură, dar mai pregătite din punct de vedere al măsurilor anti-Covid19.
În mai puțin de două săptămâni debutează un nou an școlar, iar elevii, profesorii și părinții își doresc ca acesta să vină cu mai puține provocări decât cel precedent, afectat puternic de criza Covid-19.

Materiale sanitare de la Primărie

La Lugoj, grădinițele, școlile și liceele sunt gata să înceapă lecțiile în condiții de siguranță, un număr de 14 unități de învățământ urmând să primească sprijin în acest sens și din partea Primăriei Municipiului Lugoj.

Prin intermediul unui proiect, municipalitatea a alocat fonduri pentru achiziționarea de măști, mănuși și dezinfectanți, acesta fiind acum în faza de precontractare la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare.

Urmează semnarea Contractului de finanțare și apoi implementarea proiectului. Valoarea sa este de 2,307,478.07 lei (cheltuieli totale), dintre care 2,307,192.47 lei cheltuieli totale eligibile și 285,60 lei cheltuieli totale neeligibile. Achiziția materialelor va fi efectuată de către Primărie.

”Liceul Tehnologic Valeriu Braniște are achiziționate materiale sanitare pentru prevenirea și combaterea Covid-19, acoperind necesarul pentru 60 de zile, dar dispunem și de fonduri de la Primărie pentru noi achiziții, în funcție de nevoile specifice și de evoluția pandemiei. Cu excepția unor re­tu­șuri care se finalizează în această săptămână, liceul este pregătit. Așteptăm reglementările Ministerului Educației și Ministerului Sănătății privind normele de implementat pentru prevenirea și combaterea Covid-19”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște”.

Situația este similară și la celelalte unități din oraș, fiind asigurate materialele necesare cel puțin pentru primele luni ale noului an școlar. Spre exemplu, Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu” și-a asigurat produsele sanitare pentru debutul anului școlar 2021-2022 încă din primăvară, astfel încât să nu fie luați pe nepregătite.

Autorizațiile DSP și ISU, la zi

Elevii lugojeni vor începe școala în siguranță, unitățile de învățământ din municipiu fiind la zi cu autorizațiile emise de Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, acolo unde este cazul. Sunt exceptate de la autorizația privind securitatea la incendiu școlile care funcțio­nea­ză în clădiri construite înainte de 1992, însă în cazul lor consiliul director a adoptat măsuri suplimentare pentru combaterea riscului de incendiu.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, la nivel de județ, de la începutul anului 2021 și până în prezent, prin activitățile ISU, numărul de clădiri ale unităților de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, comparativ cu anul 2020, a scăzut de la 91 la 88, fie prin obținerea autorizației de securitate la incendiu, fie prin revenirea la situația inițială a construcției.

Investiții de amploare, doar de la CJT

Una dintre cele mai de anvergură lucrări de investiții este la C.Ș.E.I. ”Al. Roșca”, unde se construiește un internat. Investiția aparține Consiliului Județean Timiș și se ridică la 13,8 milioane lei cu tot cu TVA, finanțarea fiind asigurată prin bugetul județului. Centrul de la Lugoj școlarizează peste 220 de elevi, iar capacitatea noului internat va fi de 100 de copii, fiind destinat celor din satele înve­cinate. Clădirea ce se va construi are un regim de înălțime P+1, iar fundația a fost deja turnată pe perioada verii.

De asemenea, Școala Gimnazială de Muzică ”Filaret Barbu” întâmpină elevii cu o investiție importantă, extrem de utilă elevilor.

”Sala de teorie-solfegiu-dicteu a fost reabilitată din banii Asociației Armonii Lugojene, care este asociația profesorilor din școala noastră. Sala a fost dotată și cu o pianină nouă din aceleași fonduri, precum și o tablă cu portativ. Doresc să mulțumesc colegilor și părinților care au redirecționat o parte din impozitul pe venit și au făcut posibilă această acțiune”, a declarat prof. Liliana Bidiviu, directorul școlii.

Toate unitățile de învățământ din oraș au desfășurat pe perioada verii lucrări de reparații, igienizare, dezinsecție, deratizare, au zugrăvit clasele, au reabilitat spațiile verzi din curte și au restaurat obiectele de mobilier.

De asemenea, gră­di­ni­țele, școlile și liceele lugojene dispun și de logistica necesară desfășurării orelor online, respectiv dispozitive electronice și rețea de internet, dacă acest lucru va fi necesar.

Din punct de vedere managerial, două dintre unitățile de învățământ lugojene au directori noi începând cu 1 septembrie. Este vorba despre Școala Gimnazială Nr. 2, unde conducerea a fost preluată de prof. Gabriela Sîrbu, și Școala Gimnazială Nr. 4, unde prof. Monica Ianculescu este noul director al instituției.

Primăria Lugoj, planuri cu bătaie lungă

Edilul șef are în plan dezvoltarea rețelei școlare lugojene. În viitor se dorește extinderea corpurilor de clădire atât la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu”, cât și la Liceul Teoretic ”Iulia Hasdeu”, pentru suplimentarea capacității de predare la ciclul gimnazial. În practică, însă, lucrările mai au de așteptat, procedura fiind una anevoioasă.

”Deocamdată nu am găsit nici proiectant pentru aceste lucrări, apoi proiectul va trebui scos la licitație. De la momentul în care ai o idee și până să se lucreze, ca să respecți toate procedurile, sunt necesari 2-3 ani. Trebuie întâi proiectat, avizat, după se aprobă în consiliu studiul de fezabilitate, apoi se licitează proiectarea, care înseamnă un certificat de urbanism, alte avize – durează aproximativ încă un an. După ce se termină proiectarea, se generează un caiet de sarcini în care sunt descrise cantitățile de lucrări pe baza cărora poți să faci o licitație, care, la fel, nu știi cât durează. Doar după acești pași pot începe lucrările efectiv, fizic”, explică primarul Lugojului, Claudiu Buciu.

La fel de necesară ca extinderea celor două licee este și construirea de noi creșe și grădinițe în oraș, însă deocamdată proiectele privitoare la acestea nu au fost puse în aplicare înainte de începutul anului școlar 2021-2022.

În schimb, cu caracter de noutate pentru orașul nostru, în luna iunie a acestui an a fost inaugurată Creșa în limba maghiară, construită la Lugoj cu sprijinul Guvernului Ungariei și al Parohiei Reformate, sub coordonarea Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România.

Articolul Clopoțel ciobit! Școala începe fără investiții majore în unitățile de învățământ lugojene apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*