Cod portocaliu de ninsori şi ploi !

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări meteo de ploi şi ninsori pentru acest sfârşit de săptămână. Cele mai afectate judeţe sunt cele din sud şi sud-est, iar la munte ninsoarea va fi viscolită. Şi în Capitală vor fi ploi abundente. „Atenţionarea cod galben de ploi, lapoviţă şi ninsoare intră în vigoare astăzi, de la ora 3.00 şi va fi valabilă până în 9 octombrie ora 21.00. Zone afectate: Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei”. Meteorologii au mai specificat că în Oltenia, vestul Munteniei, apoi şi în sudul Transilvaniei şi în centrul Moldovei va ploua pe arii extinse, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp, iar local se vor cumula 40…50 l/mp. Vântul se va intensifica temporar cu viteze de 50…60 km/h. În zonele montane precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, iar rafalele de vânt vor depăşi 70 km/h, mai ales pe creste. Avertizarea cod portocaliu va intra în vigoare de astăzi la ora 9.00 şi este valabilă până mâine la ora 15.00. Sunt vizate judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov şi Municipiul Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea, unde ploile vor fi temporar abundente şi se vor cumula cantităţi de apă importante, în general între 40 şi 60 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi local 60 km/h, iar începând din după-amiaza zilei de astăzi în Dobrogea vântul va sufla tare, cu peste 80…90 km/h. Pentru aceeaşi perioadă este valabilă o avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol pentru Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în special la peste 1600 m altitudine, unde ninsorile vor fi temporar mai consistente, cu depunere de strat de zăpadă şi, mai ales pe creste, va fi viscol. În restul ţării, temperaturile vor scădea accentuat şi în regiunile sudice, estice şi centrale unde, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă, va fi o vreme rece.

La Ploieşti s-au stabilit măsuri de intervenţie operativă

Primăria Municipiului Ploiești a transmis ieri o avertizare referitoare la intrarea municipiului Ploiești sub cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, astăzi și până mâine după-amiază, când se vor înregistra precipitații abundente, iar vântul va avea intensificări, ce vor depăși local 60km/h.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Ploiești a fost convocat ieri în ședință extraordinară, iar în cadrul întrunirii s-au stabilit măsuri de prevenire și de intervenție operativă în cazul apariției unor situații de urgență generate de fenomenele meteorologice deosebite.
Operatorii de servicii publice, Regia Autonomă de Servicii Publice, SGU, TCE, Rosal au instituit servicii de permanență pe perioada codurilor. Ca atare, operatorul de salubritate va asigura permanența cu personal, echipamente și utilaje specifice, urmând să intervină, inclusiv cu saci de nisip, pentru protecție în caz de inundații, în zonele cu risc. Municipalitatea va derula și o monitorizare permanentă a creșterii nivelului apei pe pârâul Dâmbu spre a se interveni cu operativitate.
Totodată, se va interveni cu promptitudine prin SC Servicii de Gospodărire Urbană SRL Ploiești în vederea îndepărtării crengilor sau arborilor afectați de posibilele vijelii.
Problemele sau evenimentele deosebite, cauzate de fenomenele meteorologice anunțate, pot fi semnalate nonstop la numărul unic de urgențe 112, la Dispeceratul municipalității, la numărul 0244984 sau la Dispeceratul Poliției Locale – 0244954.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*