Colectare selectivă sau nimic! Societatea de salubrizare vă lasă gunoiul în fața casei sau a blocului

Colectarea gunoiului constituie o eternă problemă a municipiului Lugoj, iar vina este pasată de la operatorul de salubritate la principalii beneficiari, lugojenii de la case și blocuri.
Dacă Retim acuză modul în care este selectat gunoiul și mai ales faptul că nu este raportat corect numărul celor care aruncă gunoiul, lugojenii se plâng de faptul că tomberoanele dau pe dinafară zile la rând, până când vine camionul să le ridice, mizeria din zonele pubelelor și insuficiența acestora.

Cert este însă că, pentru moment cel puțin, populația nu este suficient educată în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, iar explicațiile țin de comoditate, lene sau chiar lipsă de bun simț.

Nu sunt puține cazurile în care lugojenii depun cartoane, pet-uri și alte ambalaje în pubelele negre și gunoi menajer în cele galbene. Ca să nu mai vorbim de indolența celor care, în unele cazuri, pun punga de gunoi sau ambalajele lângă pubele, deși acestea nu sunt pline.

Se caută soluții

Lipsa de implicare a populației a determinat societatea de salubrizare să demareze un proiect prin care să încerce să ajungă la o selectare mai eficientă a gunoiului. Primul pas se leagă de informarea lugojenilor, printr-o campanie de afișaj și distribuire de pliante.

Prin acestea, societatea îi in­for­mează pe oameni să depună corect în tomberoane gunoiul menajer, deoarece va rămâne necolectat.

”Avertizare: Prima dată vei găsi o hârtie galbenă pe recipient, unde se precizează tipul neconformității. De data aceasta deșeurile vor fi ridicate de către Retim. Necolectare: vei găsi o hârtie roșie pe recipient, iar deșeurile nu vor fi ridicate de Retim. Pe etichetă va fi trecut motivul neridicării, iar până data viitoare ai timp să colectezi corect deșeurile. Amendă: autoritățile vor efectua controale și vor aplica amenzi, fiind sancționată necolectarea separată a deșeurilor”.

Reprezentanții firmei spun că încearcă să-i facă pe oameni să conștientizeze importanța selectării deșeurilor.

”Este important ca selectarea să fie efectuată corect. Noi suntem prezenți în Lugoj de trei ani, iar cu fiecare beneficiar al serviciilor noastre am semnat un contract, care stipulează mai multe obligații, atât din partea noastră, cât și din partea lor. Din păcate, mulți nu respectă acest lucru și avem probleme cu selectarea gunoiului. Se aruncă sticle în tomberoanele pentru materiale reciclabile, plastic la gunoiul menajer și tot așa. Drept urmare, din această cauză noi nu ne-am atins ținta de reciclare de 50% cum ne-a cerut-o Uniunea Europeană, fapt pentru care se acumulează penalizări care sunt înaintate Primăriei. În plus, noi nu suntem abilitați să acordăm sancțiuni, dar acest lucru îl pot face autoritățile locale, în urma controalelor efectuate”, ne-a declarat Laurențiu Avram, responsabil Retim pe Zona 0, din care face parte și Lugojul.

După campania de informare, cel mai probabil, de la finalul acestei luni, se va trece la implementarea proiectului, prin aplicarea de stick-ere galbene, unde este cazul. Problema va fi atunci când vor apărea colantele roșii, care vor duce la sistarea ridicării gunoiului, până la o selectare corectă. Dacă la case problema va fi oarecum simplă, întrebarea este ce se va întâmpla la blocuri.

Răspunde tot Laurențiu Avram, responsabil Retim pe Zona 0:

”Asociațiile de proprietari sunt cele care trebuie să verifice și să rezolve problemele, pe sistemul toată lumea din blocul respectiv iese la curățenie și la selectarea corectă, altfel rămân cu pubelele pline și neridicate”.

La ultima ac­țiune de verificare, făcută la aceste asociații, s-a descoperit că există în cadrul acestora 953 de persoane fără contract. Explicația e simplă, în viziunea celor de la Retim.

”Asociațiile de proprietari au mințit, pentru a avea confortul că își pot plăti gunoiul. Adică au știut că au 70 de persoane bun platnice și le-au declarat pe acestea, în loc de 100 total. Dar s-au păcălit singure, pentru că noi am dat pubele în funcție de numărul de persoane și de aici apare insuficiența recipientelor, acuzată de lugojeni”, a spus Laurențiu Avram, responsabil Retim pe Zona 0.

O acțiune similară la agenții economici, care este încă în plină desfășurare, a descoperit doar în jurul pieței 46 de societăți comerciale fără contract de ridicare a deșeurilor.

Reciclare totală

Operatorul de salubritate al Lugojului vrea reciclare 100% în municipiu și cu tehnologii noi. Conform reprezentanților societății toate liniile tehnologice vor fi înlocuite cu instalații noi care vor funcționa după reguli stricte, conform noilor cerințe ale Uniunii Europene.

Tot din acest an, ar putea fi introdus un nou coș, maro, care să preia tot ce nu este bun în momentul de față între coșul negru și cel galben, pentru a recicla mult mai mult decât în prezent.

Conform specialiștilor din cadrul Retim, va fi un proces dificil, dar posibil datorită noii tehnologii pentru că trebuie investit în preluarea deșeurilor de la cetățean, până la mașini separate de colectare, stații de compostare sau digestare, care să facă toată treaba la fel ca în alte țări.

Critici și nemulțumiri multe

Deși colectarea selectivă la nivel de Lugoj este la un nivel foarte scăzut, în jurul procentului de 20%, lugojenii nu se simt vinovați și consideră că problema este la ope­ra­torul de salubritate.

“Clar, nu-mi place sub nici o formă. Ce s-a schim­bat de când a venit Retim-ul? Gunoiul se ia o dată pe săp­tămână, pubelele nu sunt suficiente sau sunt prea mici pentru cât gunoi se aruncă, la blocuri, în special și ce curge vara din camioane, nu mai vorbesc de mirosuri… Să te ferească Sfântul! Mai mereu capacele sunt ridicate, pentru că pubelele sunt supraîn­căr­cate. Cu toate astea Retim-ul nu a uitat să mărească prețurile, de mai multe ori și ne critică mereu că nu respectăm colectarea separată. Dar unde să arunce oamenii, dacă ei nu pun la dispoziție tomberoane pentru toate tipurile de deșeuri? Dintr-o casă nu se aruncă numai gunoi menajer sau sticle din plastic. Sunt și multe altele. Spre exemplu, sunt multe resturi din renovări, unde să le arunci? Polistiren sau vată pentru izolații, rigips-uri, țevi din plastic, fire electrice, baterii de chiuvetă, lustre, geamuri de la ferestrele vechi, cutii de vopsea, cizme de cauciuc etc. Sunt articole de încălțăminte, îmbră­că­minte, covoare, lenjerii de paturi, perdele, cuverturi. Cine poate să depoziteze în casă luni de zile, până fac ei campanii să le adune și alea niciodată nu știi când vin, nu pun nici un anunț la scările de blocuri. Pentru sticle sunt câteva tomberoane unde și unde, prea puține și prea depărtate de locuințe. Fără discuție Salprest făcea treabă mult mai bună, la prețuri mai mici, ceea ce-i foarte important. Aduna de trei ori pe săptămână, mai spălau și pubelele din când în când și aduna orice fel de deșeu, chiar și molozul”, a spus Marcela Domnica, din Micro III.

Nemulțumirile nu se opresc aici.

“Dacă este să compar cum aduna Salprest și ce se întâmplă acum la Retim, sunt fără discuție pentru Salprest. Mai ales la blocuri, cred că puțini sunt cei mulțumiți și de ridicare, dar să nu uităm de prețurile care le plătim acum și care mi se par exagerate pentru ce fac ei”, a spus Ion Highea din Micro II.

Convine sau nu Retim-ul are un contract cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș pe o durată de 10 ani, semnat în septembrie 2017. La Lugoj și-a început activitatea din 1 mai 2018.

Articolul Colectare selectivă sau nimic! Societatea de salubrizare vă lasă gunoiul în fața casei sau a blocului apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*