Colegiul National “Coriolan Brediceanu”, la ceas aniversar! 180 de ani de invatatura si cunoastere la Lugoj

Cea mai prestigioasa institutie a invatamantului lugojean, Colegiul National “Coriolan Brediceanu” implineste venerabila varsta de 180 de ani.Inceputurile ne duc prin negura vremurilor spre anul de gratie 1837, cand in luna octombrie, festivitatile de deschidere a gimnaziului, ridicat intr-un timp record, s-au facut cu mare fast, in prezenta autoritatilor comitatului, a corpului profesoral, a elevilor si a unui public numeros. De 180 de ani, edificiul monumental isi reflecta imaginea in apele Timisului, adevarata citadela a luminii dobandite prin invatatura si cunoastere. In salile de clasa, in cabinete si laboratoare generatiile se succed indrumate si modelate de oameni care se daruiesc nobilei profesiuni de dascal, ducand mai departe, in timp si spatiu, bunul renume al scolii romanesti. In timp, pentru ca de aproape doua secole, in ciuda capriciilor istoriei, a reasezarilor geopolitice, a reorganizarilor administrative si a deciziilor vremelnice, liceul si-a continuat neintrerupt activitate. In bancile sale s-au plamadit caractere si tot de pe ele si-au luat zborul cele mai indraznete visuri adolescentine. In spatiu, pentru ca unele au devenit repere luminoase pe firmamentul stiintei, tehnicii, artelor si literelor romanesti, iar altele au intrat in circuitul mondial de valori. Dar mai presus de orice s-au format ca oameni adevarati, beneficiind de o instruire si o educatie de inalta calitate, menite sa le asigure cariera si integrarea profesionala.

Ne mandrim cu trecutul, ne asumam prezentul si avem privirea atintita spre viitor”, ar spune oricare dintre elevii sau profesorii care in aceste zile de octombrie, reprezinta, dincolo de cadrul fizic, sufletul acestei citadele a cunoasterii.In Colegiul National “Coriolan Brediceanu”, generatiile prezente continua buna traditie a inaintasilor. Pregatirea didactica si competenta profesionala a corpului profesoral se conjuga, in mod fericit cu dorinta de cunoastere, ambitia si spiritul de competitie al elevilor, realitate reflectata in notele si premiile obtinute de elevi atat la examenele nationale, la cele de admitere in invatamantul superior, cat si in premiile la olimpiade si concursuri scolare. Orice aniversare, fie ea si de suflet, prilejuieste si un moment de bilant. Astfel, in anul scolar trecut, in primele zece medii ale judetului la examenul de bacalaureat, s-au regasit trei elevi de la Colegiul National “Coriolan Brediceanu”(de altfel, singurul liceu al judetului cu o asemenea perfor-manta!). Promovabilitatea la acest examen al maturitatii a fost de 90%, mult peste media judetului si peste cea la nivel national, in competitie cu cele mai bune licee, iar la examenul de evaluare nationala, la diciplina matematica, s-au obtinut patru note 10. 96% din absolventii claselor a VIII-a au devenit liceeni ai aceluiasi colegiu, fiind admisi pe primele locuri la cele mai ravnite profiluri.
La fazele judetene ale concursurilor si Olimpiadelor scolare, stradania elevilor si a profesorilor lor a fost recompensata cu 78 de premii si mentiuni si 12 calificari la faza nationala. La faza nationala, cele doua premii I, la matematica si germana, premiul II la logica, cele doua mentiuni la engleza si chimie, cele doua medalii de bronz la TIC au constituit motive de emulatie si mandrie. Din cele zece premii I, obtinute la nivel national de judetul Timis, doua sunt de la Brediceanu. Sunt rezultate care continua spiritul competitiv al colegiului, certifica aceleasi aspiratii spre desavarsirea intelectuala si spre un viitor plin de promisiuni”, a spus prof.dr.Aurelian Sima, directorul institutiei.

Cu speranta unui an plin de succese, la ceas aniversar, directorul Colegiului National “Coriolan Brediceanu”,profesor doctor Aurelian Sima ureaza tuturor elevilor, colegilor, absolventilor, prietenilor si partenerilor, in buna traditie academica: VIVAT, CRESCAT, FLOREAT! La multi si luminosi ani, Colegiului National “Coriolan Brediceanu”!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*