Combaterea ambroziei! Amenzi și impozite majorate pentru proprietarii care nu-și curăță terenurile

Sezonul ambroziei va începe odată cu vara, iar dacă planta nu va fi combătută din timp, lugojenii vor avea din nou de suferit.
Pentru a preveni răspândirea dăunătoarei buruieni, Primăria Municipiului Lugoj face o serie de recomandări. Municipalitatea informează cetățenii orașului că aspectele cu privire la combaterea ambroziei sunt reglementate prin Legea nr. 62/2018, ale cărei norme metodologice de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 785 din 12.09.2018.

Conform legislației în vigoare, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii ei pe terenurile intravilane sau extravilane, iar în cazul prezenței acesteia, pentru eliminarea ei.

În scopul distrugerii și a prevenirii răspândirii ambroziei, se vor desfășura periodic, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri pot fi luate în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an.

Nerespectarea prevederilor obligațiilor legale privind combaterea buruienii ambrozia constituie contravenție și se sancționează cu avertisment. Nerespectarea prevederilor din avertisment se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice;

În cazul terenurilor intravilane neîngrijite (fără ambrozia), dacă proprietarul nu s-a conformat  somației de  efectuare a lucrărilor de întreținere / îngrijire necesare, în conformitate cu HCL 67/2017 privind aprobarea criteriilor și a metodologiei de încadrare a terenurilor situate în intravilanul Municipiului Lugoj, în categoria terenurilor neîngrijite, în vederea majorării impozitului pentru aceste terenuri  se va promova un proiect de  hotărâre de majorare a  impozitului pentru terenul respectiv cu 300% pentru teren neîngrijit, respectiv 500% pentru terenul neîntreținut, cu deșeuri.

Articolul Combaterea ambroziei! Amenzi și impozite majorate pentru proprietarii care nu-și curăță terenurile apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*