Comisia de Disciplină a Federației de Handbal a-njumătățit ocaua lui Cuza!

Un club rău platnic, nu-i vom aminti numele, apelează la tot felul de inginerii, și financiare, și tehnice, ca să nu-și achite datoriile. Și nu este vorba de datorii la vreun furnizor de materiale sau de servicii, ci pur și simplu sunt restanțe salariale către un handbalist străin. Și sunt entități sportive care au această practică aproape în fiecare sezon, și la feminin, și la masculin – nu contează că se fac de rușine și în Europa, nu contează că se creează o atmosferă mai mult de circ, decât de fair play, ei își bat joc de proprii sportivi, îi ademenesc cu salarii mari, după care nu-și mai aduc aminte de înțelegerile făcute și parafate pe hârtie. Iar asta se datorează, în principal, Federației Române de Handbal și comisiilor federale, care acceptă astfel de comportamente, sezon de sezon.

Regulamentele sunt proaste, interpretabile, ba mai intervine și subiectivismul celor care judecă, iar sportivii sunt lăsați la mila Domnului, cum se spune. Pe site-ul Federației de Handbal a apărut un comunicat al Comisiei de Disciplină, prin care unui club, care a tergiversat luni de zile neplata salariului unui handbalist străin, i s-a ridicat abia acum dreptul la transfer, legitimare și drept de joc pe termen de un an de zile, începând cu 21.10.2020. Dar datoria este de un an de zile, Comisia de Memorii a dat-o definitivă la începutul lui 2020, iar Comisia de Disciplină a tot amânat punerea ei în practică, din motive numai de membrii săi știute (Jugănaru, Dincă, Vicea, Teodorescu și Berindei).

În pronunțarea deciziei se mai spune că se acordă clubului un termen de 10 zile în care să plătească drepturile financiare sportivului. Iar acum vine hoția, pe care membrii comisiei vor s-o pună în practică, adică să-l aiurească pe sportiv, ca să mai tragă ponoasele încă 6 luni, ba poate chiar un an. În toată această comunicare a Comisiei de Disciplină, pe care o atașăm materialului, nu există nicio referire la vreun text de lege, de regulament. N-a existat, cel puțin în ultimii 10 ani, ca vreo decizie a Comisiei de Disciplină să nu fie argumentată, să nu se arată pe ce regulament s-a bazat. De data aceasta nu există nicio referire. Și uitați-vă, vă rog, și la comunicatul despre arbitrii Fîneață și hendrea, unde se arată că au fost pedepsițiți conform articolului, punctul, litera, totul ca la carte, dar aici, la al doilea comunicat nimic, nu se indică nicio direcție.

O să completez eu care este baza de sancțiune și spun că speța de față, adică refuzul de a-și achita datoriile către jucător, se judecă conform Art.8, punctele 11, 12, 13 și 14, atenție! Acest punct 14, pe care Comisia de Disciplină nu l-a luat în seamă, este și cel mai important, pentru că vine la pachet cu punctul 13. Așadar:
8.11. În cazul în care clubul nu plătește jucătorului salariul, primele de joc, indemnizațiile sau alte drepturi financiare ori nu îi asigură acestuia alte condiții, așa cum au fost prevăzute în contract, jucătorul este îndreptățit ca, după scadență, să sesizeze Comisia de memorii din cadrul F.R.H..
8.12. În cazul în care cererea jucătorului privind obligarea clubului la plata drepturilor financiare restante a fost admisă printr-o hotărâre definitivă, iar clubul nu şi-a executat obligația în termen de 15 zile de la comunicarea hotararii definitive, clubul va fi sancționat cu o penalitate pecuniară cuprinsă între 5.000-10.000 lei. Totodată, alături de penalitatea pecuniară, clubului i se va acorda un termen de 10 zile în care să plătească drepturile financiare jucătorului.
8.13. În cazul în care clubul, nu plătește jucătorul în termenul de 10 zile prevăzut la alin. 8.12, clubul va fi sancționat cu ridicarea dreptului de transfer, legitimare și drept de joc, pentru o perioadă de până la 2 ani.
8.14. Concomitent cu aplicarea sancțiunii prevăzute la art. 8.13., la fiecare 10 zile clubului i se va scădea câte un punct din cele obținute de echipa participantă în cel mai înalt nivel competițional, până la executarea integrală a hotărârii. La data executării integrale a hotarârii se va revoca exclusiv sancțiunea ridicării dreptului de transfer, legitimare și drept de joc
Sancțiunea data de Comisia de Disciplină este doar pe jumătate, iar sportivul în cauză ar trebui să apeleze la instanțele civile, ca să-și recapete banii, ba chiar și la Federația Europeană, und ar trebui să semnaleze modul de judecată al Comisiei de Disciplină. Iată decizia incomplete a Comisiei:
– sancționarea clubului —————– cu ridicarea dreptului de transfer, legitimare și drept de joc pe o perioadă de 1 (un) an de zile, începând cu data de 21/10/2020;
– totodată, acordăm clubului menționat mai sus un termen de 10 (zece) zile în care să plătească drepturile financiare; aici ar fi trebuit să vină în completare Art. 8.14!
– această hotărâre va fi adusă la îndeplinire de către Comisia Centrală de Competiții.

Insistăm pe Art.8.14, pentru că nu se aplică doar dacă vrea legiuitorul, acest punct este OBLIGATORIU, în cazul în care se aplică și Art8.13, deci amândouă sunt la pachet!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*