Comisia de Disciplină s-a grăbit să dea sancțiuni, ca fata la măritat!

Arbitrajul de la handbal are, în această perioadă, zile negre – s-au făcut de râs cuplurile și în Cupa României, și în Turneele de promovare, cât și în primele meciuri din Liga masculină. N-o să scriem despre toți arbitrii prinși în offside, însă ne oprim la cuplul Mârza/Nedelea, din pricina căruia un antrenor, Liviu Candidatu, a primit cartonaș roșu pe nedrept, facem și demonstrație, ba chiar a determinat Federația să apeleze la o altă pereche de fluierași, Belean/Sas, pentru meciul următor, aflată în stare de suspendare, facem demonstrație și aici!

Dar mai grav este faptul că membrii Comisiei de Disciplină au completat la fel de dur sancțiunea împotriva antrenorului Candidatu, amendându-l cu 1000 de lei, de parcă banii la Alexandria, de unde este tehnicianul, ar crește în copacii de pe marginea drumului. Nimic nu s-a schimbat față de sezonul precedent, nici în arbitrajul românesc, nici în modul de lucru al federalilor, și nici în comisiile care au impresia că împart dreptatea după lege.

La meciul dintre Suceava și Alexandria, din barajul masculin de promovare, arbitrii clujeni Mârza și Nedelea au reușit, pentru a nu știu câta oară, să strice un meci frumos, de altfel, și chiar echilibrat. Și totul a culminat prin decizia unilaterală a arbitrului Nedelea, care s-a repezit să acorde cartonaș roșu tehnicianului din Alexandria, Liviu Candidatu, motivând a intrat în teren și s-ar fi interpus în calea unui jucător sucevean, oprind o acțiune de gol. Nedelea nu s-a consultat nici cu colegul său, Mârza, nici cu observatorul și nici cu jucătorul care se presupune că ar fi fost jenat, care plecase nestingherit în atac. Într-o astfel de situație delicată și la o sancțiune așa de drastică, Nedelea ar fi trebuit să aibă toate datele incidentului, să se oprească un minut, două și să fie susținut de ceilalți oficiali.

Dar nu mă mai miră nimic, pentru că într-o abatere extrem de gravă se află și Comisia de Disciplină, care a judecat cazul la urgență, în aceeași zi a meciului, luând următoarea decizie:
– În legătură cu jocul dintre echipele C.S.U. din Suceava și C.S.M. Alexandria din cadrul Turneului de baraj pentru promovarea în L.N.M., disputat în data de 11/09/2020, Comisia, în urma raportului suplimentar al arbitrilor, al observatorului, cât și a imaginilor video, decide:
– sancționarea antrenorului CANDIDATU LIVIU (C.S.M. Alexandria) cu penalitate de 1.000 (una mie) lei, cu termen de achitare 11/10/2020, pentru comportament nesportiv, urmărind împiedicarea generării unei situații de gol, conform art. 55.5 lit a).

Am văzut faza ce-l incriminează pe Candidatu de zeci de ori și pot să spun cu tărie că cei de la Disciplină s-au uitat, probabil, la altă fază – Candidatu nu se afla în teren și n-a avut nici cea mai mică intenție să-l oprească pe jucătorul advers din drumul său. Ba mai mult, n-a existat niciun contact fizic între cei doi, nu și-au atins câtuși de puțin coatele, picioarele, nimic, asta însemnând că handbalistul sucevean a avut cale liberă în acțiunea lui. Da, putem spune că spațiul băncii tehnice este unul foarte mic, iar antrenorii mai tot mereu se află la limita linie terenului, ba chiar o mai și calcă, dar fără intenție. Dar a văzut Comisia de Disciplină unde se afla arbitrul Mârza la execuția de la 7 metri a celor de la Alexandria, în faza premergătoare incidentului cu antrenorul Candidatu? Mârza a fluierat execuția de la 7 metri și abia a reușit să iasă la linia de 9 metri. A fost atins de mingea care se îndrepta în afara terenului, dar el a deturnat-o în altă direcție, favorabilă celor de la Suceava. Sigur, arbitrul face parte din joc, dar când te poziționezi unde nu trebuie, asta înseamnă că și la acest capitol stai rău…

”La acea fază, eram cu mâinile pe sus și le făceam semn elevilor mei să vină în atac, le indicam poziții viitoare. În momentul când s-a pierdut mingea m-am întors cu spatele la poarta mea și atunci am auzit că vine un jucător din spate. M-am tras în stânga și nu l-am atins sub nicio formă, de ce mi-a dat cartonaș roșu? Nu fac apel împotriva unor oameni bătrâni, din Comisia de Disciplină, care ar trebui să fie la pensie. Mă consider superior comportamentului lor și am să plătesc amenda, n-am eu vreme să stau după judecățile lor”, îmi declara Candidatu.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*