Concerte de înaltă ținută! Sunetul Sinagogilor – liantul dintre muzică și patrimon

Concerte de înaltă ținută pentru cei mici și mari! ”Sunetul Sinagogilor” duce muzica acolo unde aceasta are puterea de a genera o schimbare. Proiectul, organizat de Asociația Pantograf, urmărește includerea a cinci sinagogi din regiunile Banat și Crișana în circuitul cultural regional și național, prin susținerea unor evenimente de mare ținută în aceste zone.

Proiectul debutează cu un concert excepțional pentru vioară și orgă care va avea loc în 22 august, de la ora 19, la Sinagoga Neologă din Lugoj.

”Proiectul creează o legătură prin muzică între patrimoniul construit și cel material al comunităților evreiești din Banat și Crișana”, declară organizatorii. Concertul propus publicului meloman lugojean este parte din prima ediție a turneului ”Sunetul Sinagogilor”, un program pilot ce se dorește a deveni un festival anual de muzică cultă în sinagogi din Banat și Crișana (Lugoj, Caransebeș, Oradea, Arad și Timișoara). Scopul proiectului este acela de a stimula turismul cultural în regiune și de a pune în valoare un patrimoniu inedit, aflat adesea într-o avansată stare de degradare. De asemenea, își propune să readucă în actualitate, prin compoziții contemporane, prezentate în primă audiție în România, rădăcinile otomane, sefarde și balcanice ale muzicii românești, precum și opere ale unor compozitori evrei sau din Europa Centrală. 

Concert pentru publicul larg: 22 august, ora 19

Concertul pentru vioară și orgă susținut de Clara Cernat (vioară) și Thierry Huiilet (orgă) va avea loc în cadrul primului turneu ”Sunetul Sinagogilor” și propune compoziții de inspirație sefardă și evreiască, dar și lucrări în primă audiție absolută. 

Clara Cernat este o violonistă și violistă extrem de apreciată în muzica de cameră și o interpretă recunoscută a pieselor enesciene. A debutat la 15 ani, ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad și a avut o evoluție muzicală excepțională, care a culminat cu obținerea a cinci premii internaționale, o activitate concertistică prolifică și numeroase înregistrări. În cariera sa, a evoluat pe importante scene ale lumii, printre care: Opera din Beijing, NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural ”Kirschner” din Buenos Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul Muzicii și Auditoriul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris etc.

Thierry Huillet, compozitor și dirijor, a câștigat de-a lungul carierei sale mai multe premii internaționale, printre care prestigiosul Grand Prix la Cleveland International Piano Competition – SUA, Premiul Busoni și o distincție în cadrul Competiției Internaționale de pian de la Tokyo. Are întregistrări la Radio France, RAI, Radio Suisse Romande și Radiodifuziunea Română. 

Programul evenimentului este un melanj fermecător de nuanțe sonore tradiționale și contemporane: Max Bruch – Kol Nidrei ”Hebrew Melody”; Ernest Bloch – ”Nigun”, din tripticul Baal Shem ”Pictures of Chassidic Life”, Henrik Wieniawski – Reverie; Thierry Huillet – Rhapsody (în primă audiție absolută!); Cântec tradițional evreiesc – ”Shalom Alechem”; Johann Sebastian Bach – ”Sarabanda în Re minor”, Ciprian Porumbescu – ”Balada” și Henrik Wieniawski – Fantezie Orientală. 

Concert explicativ pentru copii: 22 august, ora 16 

În 22 august, de la ora 16, Clara Cernat și Thierry Huillet susțin în Sinagoga Neologă din Lugoj, un concert explicativ inedit, dedicat copiilor cu vârsta între 8 și 14 ani. Cei mici sunt invitați să participe activ la călătoria în fantastica lume a muzicii clasice, programul pregătit pentru tânărul public fiind unul deosebit. Concertul va îmbina explicațiile cu intermezzo – uri muzicale, fiind coordonat de muzicieni care vor prezenta într-o manieră ludică și interactivă instrumentele, temele muzicale care l-au inspirat pe compozitor și cum au fost prelucrate acestea în cheie contempăorană. 

Participarea la eveniment este gratuită

Participarea la eveniment este gratuită și se realizează pe bază de înscriere. Durata concertului este de 60 de minute. Intrarea este liberă, în limita locurilor diponibile, pe bază de adeverință vaccin anti Covid, test PCR negativ sau între a 15-a zi și a 180 – a zi ulterioară confirmării infectării cu Sars Cov 2. Organizator este Asociația Pantograf, finanțatori sunt AFCN, Ministerul Culturii, Centru de Proiecte Timișoara, iar parteneri: Comunitatea Evreilor din Lugoj, Comunitatea Evreilor din Caransebeș, Instiutul Francez Timișoara și Orchestra de Cameră din Toulouse. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială de facebook a proiectului ”Sunetul Sinagogilor”.

Cristian Ghinea

Articolul Concerte de înaltă ținută! Sunetul Sinagogilor – liantul dintre muzică și patrimon apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*