Conferință online! Mișcarea #MeToo, privită ca parte a politicii internaționale

Miercuri, 24 martie 2021, de la ora 17, Facultatea de Științe Politice – SNSPA și Eastern and South-Eastern Europe Fanel Network ESEE-Fanel organizează online dezbaterea cu tema incitantă ”De ce este mișcarea #MeToo (sau negarea ei) parte a politicii internaționale?” (“Why is the #MeToo Movement (or its Denial) Part of International Politics?”).
Conferința are în postura de keynote speaker o invitată din SUA, prof. univ. dr. Cynthia Enloe, de la Clark University (Massachusetts).

La dezbatere participă: Liliana Popescu, Prorector al școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Luciana Ghica, de la Universitatea din București și Olivia Toderean, Director general la Departamentul Afaceri Globale din cadrul Ministerul Afacerilor Externe. Moderator este Mihaela Pădurean, din cadrul SNSPA.

Tema conferinței pleacă de la constatarea că, așa cum arată studiile recente, Mișcarea #MeToo este mai activă în țările care își protejează mai bine cetățenii din punct de vedere al libertăților politice și al drepturilor și libertăților civile. Însă ce relevanță are această mișcare dincolo de frontierele democrației?  Cum poate ea influența în bine atât regimurile democratice, cât și cele non – democratice? Este o temă care privește statutul curent al politicii internaționale.

Profesoara Cynthia Enloe este o cunoscută și asiduă promotoare a mișcării feministe pe plan internațional. Enloe și-a consacrat cercetările asupra statutului femeii în țări precum Irak sau Afganistan și restricțiilor impuse de  societățile militariste, care, prin natura lor patriarhală, reduc rolul și libertatea femeilor.

Născută la Lugoj, Liliana Popescu are o impresionantă activitate pe tărâmul relațiilor internaționale și în ceea ce privește statutul femeii în societate. A fost șefă de promoție, pe țară, la Facultatea de Istorie și Geografie din București, a predat o scurtă perioadă, în intervalul 1989 – 1990, la Liceul ”Iulia Hasdeu” din Lugoj, iar în perioada februarie 1998 – aprilie 1999, a fost director al Direcției de Planificare Politică și consilier al ministrului de Externe din acea vreme, Andrei Pleșu. Timp de trei ani, a condus cursuri ca asistent și doctorand la Universitatea din Manchester, a fost cercetător la Institutul de Teorie Socială al Academiei Române și, în prezent, este prorector al SNSPA.

Articolul Conferință online! Mișcarea #MeToo, privită ca parte a politicii internaționale apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*