Conform datelor oficiale, pe timp de pandemie, în Prahova au crescut atât numărul angajatorilor, cât şi cel al contractelor individuale de muncă

N. Dumitrescu

 

Și în Prahova, ca peste tot în țară, pandemia a afectat bunul mers al economiei județului, schimbările fiind evidente odată cu instituirea stării de urgență. Astfel că atât angajatorii, cât şi angajații din toate domeniile au fost nevoiți să se adapteze din mers, rapid, noilor realităţi şi să găsească resurse pentru a continua activitatea. După trecerea la starea de alertă, care a fost prelungită recent cu încă o lună, mare parte dintre societăți au reușit să meargă mai departe, la nivelul județului fiind înregistrate și noi afaceri. Mai mult decât atât, după cum reiese din datele oficiale existente la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, pe timp de pandemie, în Prahova au crescut atât numărul angajatorilor, cât şi cel al contractelor individuale de muncă. Astfel, analizându-se evoluţia în perioada 1 martie – 16 noiembrie 2020, s-a putut constata că numărul de angajatori activi şi cel al contractelor individuale de muncă înregistrate în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic figurează cu plus. Mai exact, la jumătatea lunii în curs, la nivelul județului, numărul angajatorilor activi era mai mare cu aproape 500 față de cel înregistrat la începutul lunii martie, iar numărul contractelor individuale de muncă active este cu 2.044 mai mare decât cel existent la 1 Martie a.c. Pe de altă parte, traversându-se o perioadă atât de dificilă, deşi o serie de societăți au încercat să găsească soluţii și în menţinerea tuturor locurilor de muncă, din păcate, din martie și până în noiembrie a.c, aproape 400 de persoane au fost puse ”pe liber”. E totuşi de reţinut că, în aceeași perioadă a anului trecut, numărul angajaților care au fost trecuți forțat pe lista șomerilor a fost de peste 1.000.

Conform datelor ITM Prahova, deși anul 2020 nu seamănă cu niciun alt an din istoria recentă, din cauza pandemiei, angajatorii de la nivelul judeţului Prahova au reuşit în mare parte să-şi menţină activitatea şi chiar să deschidă afaceri noi. Astfel, din datele transmise de către angajatori în Registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic rezultă că, la începutul lunii martie 2020, la nivelul judeţului erau 20.658 de angajatori activi – adică angajatori care aveau cel puţin un salariat – şi 222.421 de contracte individuale de muncă active. ”La data de 16 martie 2020, data declarării stării de urgenţă pe teritoriul României, la nivelul judeţului Prahova erau 20.741 de angajatori activi şi 223.789 de contracte individuale de muncă active. După această dată, urmare a declarării stării de urgenţă – care a fost prelungită- numărul angajatorilor şi cel al contractelor individuale de muncă active au înregistrat o scădere, una dintre cauzele principale ale scăderii numărului contractelor individuale de muncă active fiind generată de luarea de către angajatori a măsurii suspendării contractelor individuale de muncă, aşa zisul şomaj tehnic”, reiese din datele transmise de ITM Prahova. Potrivit reprezentanților instituției menționate, s-a constatat faptul că, după încetarea stării de urgenţă, treptat, numărul angajatorilor şi cel
al contractelor individuale de muncă active au început să crească, astfel că la data 16.11.2020 erau 21.150 angajatori şi 224.465 contracte individuale de muncă active. ”Analizându-se evoluţia în perioada 01.03.2020 – 16.11.2020 a numărului de angajatori activi şi al contractelor individuale de muncă înregistrate de către angajatori în Registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic, se observă că la nivelul judeţului Prahova au crescut atât numărul angajatorilor, cât şi numărul contractelor individuale de muncă active. La 16.11.2020, numărul angajatorilor era cu 492 mai mare decât cel din 01.03.2020, iar numărul contractelor individuale de muncă active cu 2.044 mai mare decât cel înregistrat la 01.03.2020”, se mai arată în situația transmisă de ITM Prahova. Pe de altă parte, s-a mai menționat faptul că această tendinţă de creştere a numărului de angajatori şi a numărului contractelor individuale de muncă a rezultat și din faptul că unii dintre patronii societăților au înţeles că întreaga societate traversează o perioadă dificilă, astfel că aceștia au încercat să găsească soluţii pentru continuarea activităţii şi menţinerea locurilor de muncă. Astfel, fiind realizată o analiză comparativă a notificărilor privind decizia concedierii colective depuse la Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova, s-a constatat faptul că în perioada martie 2020 – noiembrie 2020 au fost afectaţi de aceaste măsuri un număr de 389 de salariaţi ai angajatorilor care au sediul social pe raza judeţului Prahova, faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost afectaţi de măsura concedierii colective un număr de 1.194 de salariaţi.
Pe de altă parte, în contextul creşterii numărului de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, reprezentanții ITM Prahova au ținut să facă un apel atât la adresa angajatorilor, cât şi la angajaţi în ceea ce privește respectarea măsurilor sanitare dispuse de către autorităţi. ”Mulţumim tuturor celor care au depus eforturi pentru continuarea activităţii şi menţinerea, chiar creşterea numărului de locuri de muncă. Personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova va continua acţiunile de îndrumare şi consiliere în domeniul de competenţă, astfel încât toţi cei interesaţi să cunoască măsurile ce trebuie luate pentru gestionarea și limitarea răspândirii COVID-19, în vederea asigurării desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă pentru toate părțile implicate în raporturile de muncă”, se arată în apelul instituției menționate.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*