Consiliul Județean Maramureș a sărbătorit Ziua Națională alături de românii din Marea Britanie

Activități dedicate Zilei Naționale a României au avut loc în această săptămână în întreaga țară, dar și în lume, acolo unde trăiesc comunități de români. Dacă la nivel județean sărbătoarea națională a fost marcată prin ceremoniale religioase și militare, pentru românii plecați în străinătate, oficialii au organizat diferite evenimente speciale pentru a celebra ziua de 1 Decembrie.

După evenimentul de la Bruxelles, prin care europarlamentarii români au sărbătorit aniversarea a 10 ani de la Aderarea României la Uniunea Europeană, dar și Ziua României, delegația maramureșeană s-a îndreptat spre Londra. La invitația Excelenței Sale Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea,  alături de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, consilierii județeni Liliana Moga, Ioan Sas, Emil Munteanu, Ioan Radu Coman, Călin Bota și Marian Gheorghe, primarii Anton Ardelean, Gabriela Tulbure, Vasile Boitor, Lucia Butcure, Matei Godja și Nicolae David, dar și reprezentanți ai aparatului propriu al Consiliului Județean au participat la recepțiile oficiale prilejuite de acest eveniment aniversar.

În 30 noiembrie, delegația maramureșeană s-a întâlnit cu misiunile diplomatice acreditate în UK, iar în 1 Decembrie au fost invitați reprezentanți ai comunităților de români din Marea Britanie. De asemenea, în mijlocul uneia dintre cele mai mari comunități de români din UK, la Brent, a fost arborat drapelul României, alături de primarul orașului și liderul local.

Sâmbătă, 2 decembrie, copii, părinți și bunici, – români al căror suflet a rămas pe plaiurile strămoșești-, au petrecut alături de maramureșeni și de reprezentanții ambasadei România și ai Institutului Cultural Român din Londra momente unice, de neuitat, încărcate de patriotism. Colindele, cântecele patriotice și cele din folclorul românesc au răsunat în Londra în aceste zile, prin interpretarea soliștilor Ana Maria Gherghel, Florin Gherman, Florentina și Petre Giurgi. Corpul de balet și orchestra Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” au asigurat buna dispoziție și au impresionat până la lacrimi românii care poartă în sufletul lor iubirea și respectul pentru țară. Fiecare eveniment a început prin intonarea imnului României, iar Dumitru Dobrican a încântat audiența prin cântecele sale atât de cunoscute și apreciate în lumea întreagă.

Seria activităților dedicate Zilei Naționale a României în Londra s-a încheiat cu o tradițională Seară a Ieudenior din Marea Britanie. Aici, în numele Consiliului Județean Maramureș, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, alături de primarul comunei Ieud, Nicolae David, au înmânat diplome de onoare, acordând titlul de noblețe “Fiu de ieudean în Marea Britanie” cu ocazia Zilei Naționale a României, tuturor ieudenilor prezenți la eveniment.

Despre evenimentul de la Londra și invitația adresată Consiliului Județean Maramureș de a petrece Ziua Națională alături de românii stabiliți în Marea Britanie a vorbit Excelența Sa, Dan Mihalache. ”Am facut din această festivitate o zi tematică, o zi dedicată judeţului Maramureş. Cred că am reuşit să avem una dintre cele mai frumoase sărbători naţionale la Londra. O asemenea sărbătoare nu ar fi fost niciodată posibilă dacă nu am fi avut alături un judeţ atât de frumos, de mirific. Sunt extrem de ataşat din punct de vedere sentimental de Maramureş și vreau să mulţumesc Consiliului Judeţean şi tuturor reprezentanţilor care ni s-au alăturat, pentru a face această sărbătoare cât mai frumoasă” a spus Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie.

Președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea a ținut să îl felicite pe ambasadorul Dan Mihalache pentru întreaga activitate depusă în numele României, în Marea Britanie, mulțumind, totodată, pentru oportunitatea oferită reprezentanților județului de a fi alături de maramureșenii stabiliți în acest colț al lumii. „Vreau să-i mulţumesc Excelenței Sale pentru invitaţia lansată judeţului Maramureş, de a fi prezenţi la Londra, în aceste zile și îl felicit pentru întreaga activitate pe care o depune pentru a veni în sprijinul românilor. Este o oportunitate pentru noi, ca reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Maramureş, să ne promovăm judeţul şi să fim alături de românii care sunt plecaţi peste hotarele ţării,  să petrecem împreună cu cei care au ales să muncească aici pentru a câştiga o pâine mai bună pentru ei și pentru familiile lor. Este datoria noastră, a autorităţilor locale de a le oferi momente frumoase şi de a le aduce un colţ de rai din ţara lor natală, acțiuni care să le amintească de momentele frumoase petrecute în România. Maramureşul este un loc minunat, un loc pe care cu toţii merită să îl vizitaţi. Vă aşteptăm acasă deoarece România se schimbă, avansează, se dezvoltă şi are nevoie de voi sa reveniți în mijlocul ei. Este important să ne adunăm în aceste momente, să fim din nou prieteni, să fim uniţi, mai ales că anul viitor vom celebra Centenarul Marii Uniri a României. Este cel mai potrivit moment să ne unim forțele, să propunem împreună proiecte comune, într-o strânsă comuniune. De aceea suntem astăzi aici, pentru a ne bucura cu toţii de România noastră frumoasă şi mai ales de Maramureşul nostru drag”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*