Coordonator! Dr. Constantin Stan Tufan conduce colectivul care va elabora Enciclopedia Muzicală a Banatului

Doi lugojeni, Constantin Tufan Stan (foto stânga) și Franz Metz (foto dreapta), ambii doctori în muzicologie, au fost aleși în colectivul care va elabora, sub egida Academiei Române, Enciclopedia Muzicală a Banatului.

Este o onoare deosebită, mai ales că primul va fi coordonator al colectivului de redactare al acestei lucrări monumentale.”Am în proiect portrete de dirijori, compozitori,  artiști din domeniul muzicii vocale și instrumentale, dar și coruri, instituții, Conservatoare, școli de muzică, animatori culturali și nu neapărat toți cu mari studii muzicale, dar oameni cu merite deosebite. Alături de domnul Franz Metz, din colectiv mai fac parte Lucian Emil Roșca – șeful Catedrei de Folclor de la Facultatea de Muzică din Timișoara și personalități precum dr. Johnny Bota – pe muzica de jazz. Vrem să acoperim, din punct de vedere muzical, tot Banatul Istoric. Așteptăm o finanțare de la Guvernul liberal către Academia Română, pentru că este un proiect care merită și va rămâne ca reper peste timp. Să sperăm că, în actuala și viitoarea conjunctură politică, decidenții vor privi cu mai multă atenție și responsabilitate la marile proiecte culturale care definesc Banatul istoric”, ne-a declarat prof. dr. Constantin Stan.

Proiectul ”Enciclopedia Banatului” a fost lansat de Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu” al Academiei Române, Filiala Timişoara, în 2009, sub coordonarea profesorului Crișu Dascălu. Un prim volum, dedicat literaturii bănățene, a fost lansat în 2016. Un al doilea volum, mai comprimat, dar cu mai multe portrete de scriitori, a apărut în 2018.

Urmează să apară un tom dedicat istoriei Banatului (elaborat de un colectiv aflat sub coordonarea prof. dr. Dumitru Tomoni, vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România). Un alt volum va fi dedicat istoriei presei bănățene contemporane, dar și de odinioară.

Deplângând absența finanțării, academicianul Păun Otiman sublinia, într-un interviu, devotamentul și profesionismul celor care s-au dedicat, cu un adevărat spirit de sacrificiu, înfăptuirii acestui adevărat monument cultural închinat vestului de plai mioritic:

”Trebuie menţionat, în primul rând, faptul că, deşi este un proiect de importanţă naţională, care presupune mari eforturi din toate punctele de vedere, nu doar ştiinţifice, ci şi materiale şi financiare, totul s-a făcut exclusiv prin eforturile colectivului direct implicat, fără vreun leu de la bugetul de stat. Această lipsă totală de contribuţie de la bugetul statului este o mare pată neagră pe concepţia românească asupra culturii, demonstrează o mentalitate extrem de păguboasă pentru cultura naţională. Evident, am avut sprijin din partea unor sponsori, dar nu din partea statului”.

Articolul Coordonator! Dr. Constantin Stan Tufan conduce colectivul care va elabora Enciclopedia Muzicală a Banatului apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*