Cornerul, atu auxiliar al Ripensiei, răstoarnă scorul și pune la colț Luceafărul: 1-2 (0-0) la Oradea

Ceva mai târziu dar totuși la momentul oportun ajungea în premieră nou-promovata Ripensia în fotoliul de lider al Seriei a IV-a din Liga 3, abia cu numai 4 etape înaintea încheierii campionatului precedent, după un 4-2 acasă pe 29 aprilie cu Unirea 1924 Alba Iulia, însă iată că odată elevați în Liga 2 timișorenii nu doar că au preluat încă din runda inaugurală șefia seriei unice a anticamerei elitei, ci au și păstrat-o pe căldura de astăzi grație unui triumf în etapa a doua la Oradea, unde au eclipsat-o din cornere pe Luceafărul, împotriva căreia au răsturnat scorul de la mijlocul reprizei a II-a: 1-2 (0-0).

Ripensia, lider menținut în Liga 2 prin victoria la Oradea. Urmează ”dubla” acasă cu Snagov și ASA

Sufocantă caniculă estivală în debutul noului sezon dar și un soare strălucitor pe cerul cristalin al nou-promovatei Ripensia Timișoara, din nou învingătoare în Liga 2, păstrându-și astfel cu punctaj maxim postura de lider al seriei. Sâmbăta trecută, după drasticul 16-0 administrat juniorilor vizitatori din Suceava, Adrian Popa, căpitan al întâiului lider al ediției 2017-2018 în eșalonul secund, anticipa corect că abia deplasarea de astăzi din Bihor avea să îi facă cu adevărat pe galben-roșii să simtă aerul mai tare al treptei valorice pe care au urcat în primăvară, însă iată că bănățenii din Ciarda Roșie l-au inspirat puternic în piept, ridicându-se la înălțimea momentului primei ieșiri în Liga 2 și făcând față cu brio noilor cerințe.

Ripensia se impunea și vara trecută la ora primului examen în deplasare în Liga 3, cu 4-1, iar astăzi de la ora 11 a repetat figura de 3 puncte pe arena orădeană a cărei denumire, ”Iuliu Bodola”, îi duce pe timișorenii în roșu-galben cu gândul la perioada interbelică în care ”Ripi” cucerea titluri de campioană și cupe naționale. Brusc însă, și prin prisma succesului din Țara Crișurilor, nou-promovata în succesiune dă semne că nu trăiește doar din gloria amintirilor, ci este cât se poate de vie pe drumul revenirii spre platourile de altădată, senzație împărtășită și de fanii bănățeni din tribuna orădeană, însuflețiți de răsturnarea de scor ce a parafat încă o victorie.

Iar așa cum n-au uitat de la finalul campaniei precedente deprinderea de a păstra fotoliul de lider, atunci pe tronsonul rundelor 22-26, menținându-l acum și în Liga 2 măcar pentru o etapă, timișorenii n-au lepădat totodată nici foarte bunul obicei de a fructifica utilele lovituri de colț prin care adesea au înscris și în eșalonul terț, atuul auxiliar fiind pus în valoare de la mijlocul părții a doua, la scorul de 1-0 pentru Luceafărul.

Orădeni preluați de Țălnar care ținteau victoria sub presiunea psihologică a semi-eșecului din runda inaugurală, jucată tot pe propriul teren, și în care erau egalați de redenumita Sportul Snagov în minutul 86, 1-1, după ce Matei deschidea scorul în minutul 36. O reabilitare se impunea, însă accidentarea suferită astăzi de același fundaș marcator Matei spre mijlocul reprizei I, când era înlocuit cu Herghelegiu, a fost precum un semn de rău augur pentru bihoreni, în sensul că aveau din nou să risipească avantajul.

De partea cealaltă, cu o singură modificare în 11-le de start față de galopul de exercițiu contra Forestei, și anume Bobină în locul lui Stoi, Ripensia a temperat ferm în prima parte elanul bihorenilor și și-a cusut totodată planul replicii din partea secundă, odată ce forțele și clarviziunea gazdelor în ofensivă aveau să fie mai reduse.

Orădenii au fost mai insistenți în primul mitan, în special prin tentativele lui Codoban și mai ales în minutele dinaintea pauzei, însă ripensiștii i-au restricționat și limitat în general la șuturi din afara sau marginea careului, ultimul dintre acestea, expediat de același Codoban spre colțul lung, fiind deturnat de Gakos: 0-0 la pauză.

Mulțumitor pentru Ripensia, care și-a etalat apoi și dintre veleitățile ofensive, Dumiter fiind însă deposedat în minutul 48 în ultimul moment iar mingea ajungând la Mediop, al cărui şut de la 8 metri a fost blocat.

Salvă de avertisment dinspre elevii lui Steop dar și o trezire la realitate pentru bihorenii aflați în cel de-al doilea sezon în Liga 2, Bedea intrând în careu la capătul unei lungi curse şi trimițându-i lui Ban, care a centrat spre careul mic, de unde rezerva Herghelegiu a deschis scorul cu latul, 1-0 în minutul 51.

Luceafărul părea a se fi amplasat pe orbita preconizată, însă liderul vizitator n-a fost de acord și și-a scos din arsenal traiectoriile aeriene bine exersate la cornere, cu succes și de această dată. Mai întâi în minutul 67, când Andrei Dumiter a egalat ochind de la 11 metri colţul lung, după ce portarul Poiană boxase lovitura de colț: 1-1 la mijlocul reprizei a II-a.

Deși părea a fi fost în general pe drumul cel bun în prima parte și în prima jumătate a celei de-a doua, Luceafărul a resimțit brusc frisoanele ivite pe finalul meciului acasă cu cei din Snagov, iar în căutarea preluării unui nou avantaj s-a trezit iarăși țintită de la colțul terenului, acum după nici zece minute: 1-2 în minutul 75. Plumb echivalând cu un recul psihologic ce n-a mai putut fi surmontat de amfitrioni, Ripensia conservând cu abilitate și calm plusul pe tabela de marcaj, care ar fi putut fi chiar amplificat spre final.

Orădenii s-au văzut nevoiți să respingă și lovitura de colț din minutul 75 tot în calea timișorenilor, care au profitat din nou de mingea a doua, de astă dată Sebastian Bobină lăsându-i mască pe toți dintr-o bucată, de la 16 metri la colţul scurt.

Steop adulmeca deja parfumul îmbătător al victoriei și a mutat în consecință, forțe proaspete spre final, apelând inclusiv la Tudor, încercat în această vară în chiar primul joc amical al pregătirilor, contra nou-promovaților din Bazoș. Și nimeni nu s-ar mai fi mirat cu adevărat dacă liderul ar fi scuturat din nou plasa, golgheterul Ndiaye Mediop scăpând singur cu portarul în minutul 84 însă trimițând peste buturi.

Fie și din faze fixe, un triumf în cele din urmă meritat prin capacitatea de revenire și promptă gestionare a oportunităților ivite. Ripensia a simțit abia astăzi că joacă într-adevăr la nivelul Ligii 2 dar a făcut-o și ca și cum i-ar prii deja cu adevărat, imbold dătător de speranțe înaintea dublei borne acasă cu Sportul Snagov și în intermediara cu ASA respectiv mai apoi la Brăila și din nou pe malurile Begăi, cu FC Argeș…

Până una alta însă, două etape și 6 puncte, zestre pe care n-o dețineau anul trecut pe vremea asta în Liga 2 promovatele în elită în acest an, Sepsi și Juventus, învinse pe rând în primele două runde de aceeași FC Brașov. Cât despre Luceafărul, orădenii sunt cu un pas în urmă față de vara lui 2016, când demarau printr-un 1-0 la Sânmartin cu CS Afumați…

*

CS Luceafărul: Poiană – Ban, Mutu, Balea, Matei (19, Herghelegiu) – Codoban, Roşu, Păcurar (68, Chiș-Toie), Cordoş, Ţegle, Bedea.

Rezerve: Began – Asanache, Feher, Groza, Tomozei.

Antrenor: Cornel Ţălnar.

Ripensia: Gakos – Popa – cpt., Vlădia, Hecsko, Toma – Dumiter, Bobină – Zaluschi (90+3 Horcea), Ungureanu, Matiş (80, Tudor) – Mediop.

Rezerve: Rădulescu – Manu, Stoi, Semeniuc, Apro.

Antrenor: Remus Steop.

Arbitri: Cristian Codrea – Cristian Nicolae Lucaci şi Radu Despa (toţi din Baia Mare).

Rezultatele etapei a II-a și clasamentul la zi, pe coloana dreaptă.

 

 

The post Cornerul, atu auxiliar al Ripensiei, răstoarnă scorul și pune la colț Luceafărul: 1-2 (0-0) la Oradea appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*