Corona și-a arătat mușchii și Federația de Handbal a-ncălcat, din nou, Regulamentul!

Astăzi, Consiliul de Administrație a decis, într-o ședință desfășurată la Craiova, ca punctele pierdute la masa verde de către Corona Brașov să-i fie restituite, chiar dacă echipa în cauză a-ncălcat regulamentele instituite de Federație. La prima vedere, pare a fi o demonstrație de forță a Coronei, care a acționat prin nu știu ce pârghii obscure, făcându-i pe membrii Consiliului de Administrație să voteze în interesul Brașovului. În realitate, însă, este vorba de slăbiciunile celor ce conduc Federația la nivel înalt, mă refer la Consiliul de Administrație, la președintele și secretarul general al Federației, oameni obișnuiți să-și încalce propriile regulamente, obiceiuri pe care site-ul www.ilfovsport.ro le-a criticat în mai multe rânduri.
Și ca cititorii să știe despre ce este vorba, să facem o recapitulare a Cazului Corona, în care echipa antrenată de Costică Buceschi a-ncălcat de două ori regulamentul.

Și începem cu cel din 14 octombrie, semnalat de managerul echipei SCM Timișoara, Dan Dumitru, care a reclamat faptul că o parte din handbalistele de la gruparea de Ligă Națională Corona Brașov au jucat la ora 12:00 împotriva CSM-ului din București, după care, la șase ore distanță, au evoluat și pentru formația din Divizia A, a aceluiași club, împotriva oaspetelor de la SCM Timișoara. Regulamentul de Organizare și Defășurare a Competițiilor Naționale de Handbal spune clar, că dubla legitimare se referă DOAR LA JUNIOARE, nicidecum la senioare:

12.6.a. Cluburile sportive de seniori pot folosi juniori , legitimaţi la alte cluburi sportive, din acelaşi oraş, judeţ sau din alte judete. În această situaţie clubul de seniori înaintează la F.R. Handbal un Protocol de colaborare (valabil pentru un an competiţional), avizat de clubul sportiv de juniori, care să cuprindă jucătorii respectivi. F.R. Handbal va elibera jucătorilor cuprinşi în tabel, carnete de legitimare “DUPLICAT”, cu denumirea clubului de seniori, valabile pe perioada dublei legitimări.
12.6.b. Sportivii juniori legitimati la echipe de seniori, pot evolua cu dubla legitimare la alte echipe de juniori, daca echipa de seniori nu are echipa de juniori inscrisa in campionat la categoria de varsta respectiva. În această situaţie clubul de juniori înaintează la F.R. Handbal un Protocol de colaborare (valabil pentru un an competiţional), avizat de clubul sportiv de seniori, care să cuprindă jucătorii respectivi. F.R. Handbal va elibera jucătorilor cuprinşi în tabel, carnete de legitimare “DUPLICAT”, cu denumirea clubului de juniori, valabile pe perioada dublei legitimări. Carnetul “DUPLICAT” va purta acelaşi număr matricol cu cel de bază. La expirarea perioadei de dublă legitimare, sportivul revine automat la clubul posesor.
12.7. Sportivii aflaţi în situaţia prezentată la punctul 12.6., vor evolua cu prioritate în echipa clubului posesor. Un sportiv poate participa la cel mult două jocuri oficiale în aceiasi zi, dar la categorii competitionale diferite ( LN, Div.A, jun.I, II sau III). Nerespectarea acestei cerinţe va atrage după sine pierderea jocurilor de către echipele implicate cu 10 – 0 şi scăderea unui punct în clasament, precum şi sancţionarea antrenorilor echipelor respective

După apelul lui Dan Dumitru, comisiile au dat din colț în colț, și cea de Competiții, și cea de Apel, și cea de Disciplină, și secretarul general, cu toții fiind prinși în ofsaid, prin necunoașterea acestui regulament. Dar, surpriză, președintele Coronei, Liviu Dragomir, iese la atac și spune că înainte de jocul cu U Cluj a vorbit cu trei persoane de decizie din federație: Bocan, secretar general, Jelescu, un fel de mâna dreaptă a lui Bocan, și Pârvu, șeful Comisiei de Competiții, care l-au asigurat că handbalistele de sub Tâmpa pot juca două meciuri în aceeași zi, cu referire la datele de 16 septembrie și 14 octombrie. Dar declarația lui Dragomir are câteva fisuri, pentru că am aflat că Jelescu i-ar fi transmis prin mesaj că n-ar trebui să procedeze așa, că regulamentul nu-i permite, ba chiar și Pârvu s-a exprimat cam tot așa, dar Dragomir s-a bazat pe asigurarea lui Bocan. Toate degetele îl indică pe secretarul general ca principal vinovat, iar practica spune că orice vinovat trebuie să și plătească.

Președintele Coronei, Liviu Dragomir, spunea, la acea vreme, că va face apel, apoi va merge și în Instanță, dacă nu i se face dreptate – mai ales că și U Cluj a descoperit că Brașovul a procedat la fel și în cazul lui: pe 16 septembrie, la ora 11:00, Corona a jucat cu CSU Oradea, în Divizia A, la care au participat și handbaliste de la echipa din Liga Națională, iar seara, la ora 20:00, formația de sub Tâmpa a bătut pe U Cluj, folosind o handbalistă care a jucat și la prânz. Corona a pierdut ambele partide la masa verde, fiind depunctată și cu câte un punct, pentru fiecare joc, aceasta a fost decizia Comisiei de Competiții, în deplin acord cu Regulamentul în vigoare, dar o adevărată nenorocire pentru gruparea brașoveană!

Strâns cu ușa, și sub amenințarea unui proces, din partea lui Dragomir, Bocan a făcut ce-a făcut, i-a îmbrobodit pe membrii Consiliului de Administrație, iar aceștia au întors decizia și punctele în favoarea Coronei, fără să mai țină cont de niciun regulament. Ședința de astăzi, a Consiliului de Administrație, a fost ca la întrunirile Partidului Comunist – unii membrii au înfierat cu mânie proletară dorința Timișoarei de a câștiga puncte nemeritate, fără să țină cont că s-au încălcat puncte din Regulament.

Surse din interior mi-au dezvăluit faptul că membrii Consiliului Daniel Kotecz și Ioan Băban au făcut adevărate pledoarii pentru Baia Mare, fără ca echipa maramureșeană să fie amintită în vreo speță. Dar Kotecz și Băban s-au simțit cu musca pe căciulă și au intervenit în favoarea grupării din Baia Mare. Și ca circul să fie complet, votul a fost unul secret și nu știm de ce, din moment ce era vorba de încălcarea de regulament…sau poate exact din această cauză! Credem că asta aduce, mai mult, a lașitate și credem că membrii Consiliului n-au vrut să-și asume public răspunderea!

N-am reușit să dăm de Dan Dumitru, oficialul de la Timișoara fiind, presupun, bulversat de modul cum au votat colegii săi, de ușurința cu care s-au încălcat regulamentele. Poate că de astăzi, bănățeanul își va da seama că toate criticile pe care le-am adus președintelui, Consiliului de Administrație și comisiilor federale sunt reale și se bazează pe fapte concrete, nu pe fabulații.

Cazul nu este închis, încă, pentru că așteptăm reacții și din partea celor de la Timișoara, dar și din direcția celor de la Cluj. Corona se face vinovată de necunoașterea regulamentului sau, în cel mai fericit caz, de interpretarea lui subiectivă. Dacă cineva din Federație s-a angajat în fața lui Dragomir că totul este în regulă, atunci acel cineva trebuie să plătească- oricum ar fi, Corona trebuie să piardă punctele câștigate prin încălcarea regulamentelor.

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*