Coșmarul parizian!

Turneul de tenis de la Roland Garros a devenit un adevărat coșmar pentru cinci din cele șase românce aflate pe tabloul principal. După numai două tururi, doar Simona Halep a rămas în cursă pentru trofeu, iar specialiștii spun că are toate șansele să joace marea finală și chiar s-o câștige. Doar că în tenis totul este relativ, dacă stai rău cu capul, dacă îți tremură mâna sau n-ai un scenariu după care să joci, ba chiar un Plan B, pe care să-l aplici, dacă ceva nu merge.

Și mai este ceva, Simona a avut o singură adversară adevărată la Paris, pe Irina Begu, care i-a pus mari probleme, ba am putea spune că Begu a solicitat-o intens pe Halep și chiar i-a dezvăluit câteva din slăbiciunile marii noastre campioane. Irina ar fi câștigat, dacă ar fi fost ceva mai tupeistă în abordarea partidei, chiar de la început. Emițiile și-au spus cuvântul, însă, și Begu a-nceput primul set de la 0-3, scor care a afectat-o mult. În fine, aș putea spune că o viitoare întâlnire între cele două va arăta și mai bine, adică mai intens jucată, mai aprigă și cu un scor pe care nu l-aș anticipa!

Din păcate, celelalte cinci jucătoare din România au fost eliminate rând, pe rând, din turneu, după numai două tururi. Și poate că n-am comenta prea mult, dacă învingătoarele lor ar fi fost mai valoroase și ar fi arătat un tenis mai de Doamne-ajută, cum se spune!

Cum să judeci înfrângerea Monicăi Niculescu?, după ce a câștigat un prim set la Collins (SUA), scor 6-2, românca s-a stins imediat, pierzându-le pe celelalte două cu 2-6 și 1-6.
Sorana Cârstea a avut un joc și mai dezastruos – a-nceput cu un sec 0-6 cu Rybakina, din Kazhakstan, după care a-ncercat ceva, dar n-a putut mai mult de 3-6.

Și mai aveam, totuși, ceva optimism, pentru că în Turul II erau și Ana Bogdan, și Irina Bara, și Patricia Țig. Dar s-a dovedit că au fost speranțe de doi bani, pentru că toate cele trei jucătoare s-au umplut de ridicol, din pricina jocului prestat.

Startul nereușitelor l-a dat Ana Bogdan, care a făcut un prim set bun cu Sofia Kenin (SUA), pe care l-a și câștigat, de altfel, cu 6-3, însă trebuie să recunoaștem că a fost ajutată de oponenta sa cu, atenție!, 16 erori neforțate, față de 4 ale Anei, și o dublă greșeală. Din acel moment, Bogdan a-nceput să sufle, să nu mai alerge după mingii, să lovească nesigur, permițându-i Sofiei să vină ca o furtună – scor final 6-3, 3-6, 2-6… pentru Ana!

Mai îndrăzneam să sper la Maria Patricia Țig, era pariul meu, mai ales că adversara sa, Stefanie Voegele, din Elveția, era o necunoscută, clasată pe 117, în clasamentul wta, față de Maria, ocupanta poziției 59, în aceeași ierarhie. Și Țig a câștigat în două seturi, 7-5, 7-5, dar iată impresia după această victorie – Patricia trebuie să fie mai așezată, mai echilibrată, mai puternică, mai sprintenă, să aibă mereu un scenariu după care să joace, să lucreze mai mult la partea tehnică. Sigur, poate să trăiască din tenis, pentru că va câștiga, din când în când, câte un premiu, dar nu va atinge stelele, pentru că nu are ambiție.

Și Patricia mi-a arătat și astăzi, în Turul II, că am avut dreptate, ba trebuie să spun că am descoperit și alte laturi neplăcute ale jucătoare, și tehnice, și psihice, și de conduită. N-o pun eu la zid pe Țig, se va pune singură, dacă își va revedea meciul împotriva franțuzoaicei Fiona Ferro. Va afla și ea că a pierdut meciul din pricina abuzului de slice-uri, că nu se pricepe prea bine la scurte, că are mai lacune când lovește și cu forehand-ul, și cu backhand-ul, că, în general, trebuie să muncească mai mult, dar și mai eficient, ca să jocu într-un turneu de anvergură. Țig s-a umplut de ridicol și prințipetele ei stridente, care au vrut să fie o replică pentru unii spectatori, iar gestul i-a adus multe huiduieli. Ce diferență între Simona Halep și Patricia Țig, cât de mult o iubesc francezii pe Simo, au arătat asta la toate meciurile ei, în comparație cu Patricia. Iar ultimul set cu franțuzoaica, cel decisiv, care s-a terminat cu 0-6, a fost o umilință totală pentru româncă, o lecție usturătoare, dacă vreți, meritată!

În fine, dar nu în ultimul rând, să vorbim de Irina Bara, care a trecut de olandeza Van Uytvanck în primul tur, 6-1, 0-4, adversara sa fiind accidentată. În Turul II, am crezut că vom asista la o mare surpriză, în fața americancei Sofia Kenin, pentru că românca a luat primele două jocuri la foc automat. De la 2-0, însă, românca s-a dus la fund ca un bolovan, și n-a mai scos capul din valurile făcute de Kenin – a fost 2-6 și 6-0 pentru jucătoarea de peste ocean, iar noi n-avem nicio explicație pentru comportamentul sportivei noastre.

Sunt necăjit pentru că adversarele tuturor jucătoarelor noastre erau de învins, nu erau în cea mai bună zi a lor. Și dacă s-au umplut de ridicol jucătoarele noastre, la fel s-a întâmplat și cu adversarele lor, doar că, pe final de meci, acestea au fost ceva mai lucide și mai puțin obosite. Eu cred că multă vreme jucătoarele noastre ar trebui să stea pe terenul de antrenament, să învețe mai bine toate loviturile, să le exerseze până le iese și să evite turneele mari, ca să nu se mai facă de râs.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*