Cristi Coste vorbește despre tabloidizarea presei sportive autohtone

Cristi Coste este un jurnalist de top care a rămas fidel presei sportive, într-o carieră de peste 20 de ani, în care a „debutat” pe 31 iulie 1997, printr-o știre publicată în ziarul „Timișoara”. Domeniul presei sportive a suferit schimbări majore în ultima decadă. Printre ele: trecerea de pe print în online și tabloidizarea.

O primă consecință a trecerii în online este „fenomenul copy-paste”. O știre care apare în premieră pe un site este preluată imediat de celelalte site-uri, multe „omițând” să precizeze sursa. Pe vremea când ziarele erau doar pe print, era aproape imposibil să copiezi de la celălalt.

„Din nefericire, exclusivitățile încep să se perimeze, pentru că le iau toți și nu se mai știe de unde provin inițial. O spun cu părere de rău că sunt mulți oameni lipsiți de bun simț în presa sportivă. Din fericire, microbul pentru sport și pasiunea celor care ne citesc există și e chiar în creștere”, este de părere Cristi Coste, într-un interviu acordat site-ului comunității pariorilor online din România.

„Presa sportivă este o afacere”

În ceea ce privește tabloidizarea, actualul redactor-șef al unei importante publicații de sport, îi găsește circumstanțe atenuante, explicând că turnura spre elementele de cancan a fost făcută din considerente pur economice: „Nu sunt un adept al ei (n.r. al tabloidizării) sută la sută. Însă sunt sută la sută pentru business. Presa sportivă în general este o afacere, pentru că produce bani. Nu mai produce, se închide, au putut-o vedea și simți mulți pe propria lor piele. Așa că totul are legătură cu ratingul, cu vânzările, cu numărul de accesări on-line. Publicitatea este ghidonată după așa ceva, ea venind acolo unde sunt cifre mari. Dar dacă veneau unii și spuneau: <azi ai făcut circ și te-au văzut 1.000 de oameni>. Iar în altă zi: <azi nu ai făcut circ și te-au văzut doar 100 de oameni>…”.

Se poate lua în discuție și aspectul moral, sau mai degrabă imoral al „afacerii”, în sensul că patronii entităților media profită la maxim de nivelul precar de educație al majorității celor care savurează un asemenea tip de presă.

FCSB = Steaua

Un alt subiect luat în discuție a fost conflictul FCSB vs CSA Steaua, care i-a împărțit pe microbiștii români în două tabere, indiferent că sunt fani steliști sau fani ai altor echipe. Unii spun că FCSB este Steaua, alții susțin că FCSB este cu totul o altă echipă. Iată care este opinia lui Cristi Coste pe acest subiect:

„ Pentru mine FCSB este Steaua. Din 1997 tot am scris despre această echipă, care s-a calificat aproape în fiecare an în cupele europene. UEFA nu a oprit-o să joace în competițiile sale. Asta spre deosebire de actuala Craiova, înființată în 2013, care n-a avut dreptul s-o facă timp de trei ani, conform regulamentului”.

„Cred, sincer, că această echipă CSA a fost făcută numai ca motiv pentru reconstruirea stadionului. Să nu se înțeleagă cumva că sunt fan Becali. Nici vorbă. Nu am fost de-acord în primul rând cu felul în care s-a comportat cu foștii fotbaliști ai Stelei, pe unii chiar umilindu-i. Însă el așa gândește, crezând că Steaua, FCSB, este a familiei Becali”, a completat jurnalistul.

Sfaturi pentru pariori

Parior „cu ștate vechi”, trecut prin episodul cu problemele de la ANAF în ceea ce privește impozitarea câștigurilor, Cristi Coste a fost de acord să își dezvăluie și tactica de joc. „În general, evit să joc semne clare. Mai mult mă axez pe goluri. Prefer un over 2,5 decât un 1 solist, tocmai pentru a evita o surpriză.

De asemenea, dacă am un over 2,5 și scorul meciului pariat este 1-0, 2-0 să zicem, îmi place să aștept până în minutul 90+6 să se mai marcheze, ca să mi se confirme pariul, decât să am 1 solist, scorul să tot fie 1-0, iar echipa mea să fie egalată în ultimul minut.

Eu merg pe lucruri foarte simple. De obicei mă axez pe 2-3 meciuri, sumă mare, cote la 1,4-1,5. Pun un milion jos și de obicei câștig 3-4”, a spus bănățeanul, care are o poziție tranșantă vizavi de cei care identifică pariurile sportive cu un flagel: „nu parurile sunt nocive, ci aceia care le folosesc în scopuri rele”.

The post Cristi Coste vorbește despre tabloidizarea presei sportive autohtone appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*