Criză de prune! Producătorii mari de țuică din estul judeţului riscă să rămână cu cazanele sigilate

Gospodarii din estul județului se plâng de producțiile slabe și foarte slabe de prune existente în propriile livezi. Prin prunii din bazinul Făgetului, cunoscut pentru bogăția și gustul de calitate al acestor fructe, bate vântul.
Pomicultorii din zona Făgetului spun că un an ca acesta, în care nu au nici prune de mâncare, nu țin minte să fi avut. În sate precum Bunea Mare, Pietroasa, Crivina de Sus, Poieni, Românești sau Zolt, de unde se adunau zeci de tone de prune, folosite în special pentru tradiționala răchie, pro­ducțiile sunt aproape zero.

”An mai prost ca acesta nu țin minte să fi avut vreodată. Au mai fost fără prune, dar ca acum niciodată. Frigul din primăvară, când pomii au fost în floare, este de vină. Pe aici, din comuna Pietroasa și Fârdea, până la Bara și Ohaba Lungă, nu sunt niciunde prune. Am căutat să cumpăr pentru răchie, dar anul acesta nici nu cred că scot cazanul de la scut. Mai caut, să văd dacă găsesc prin alte părți, în zona de câmpie”, ne-a spus Marcel Iosif, din localitatea Curtea.

Fructe scumpe

În privința producțiilor, mai bine par să stea proprietarii de livezi din zona de șes a județului, cum ar fi cei din Belinț, Boldur, Coșteiu, dar și cei din comunele de după Timișoara, înspre granița cu Serbia. Acolo, frigul din aprilie nu pare să fi afectat prea mult pomii.

”La noi sunt prune. Cel puțin la mine în livadă sunt producții destul de bune. A trebuit să pun propte, pentru că la unii pomi chiar s-au rupt crengile din cauza greutății fructelor”, ne-a spus Marian Radu din localitatea Coșteiu.

Pe piețele din Lugoj și Făget, dar și în aprozare, un kilogram de prune se vinde cu prețuri cuprinse între 4 și 8 lei, în funcție de soi.

Articolul Criză de prune! Producătorii mari de țuică din estul judeţului riscă să rămână cu cazanele sigilate apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*