Criza din Mediterana de Est: Trump a avut convorbiri telefonice separate cu preşedintele Turciei şi premierul Greciei

Ieri, preşedintele american Donald Trump a avut convorbiri telefonice separate cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, pe tema crizei din Mediterana de Est, informează agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.
Preşedintele Erdogan i-a transmis lui Trump că Turcia ”doreşte să reducă tensiunile şi să stabilească un dialog” în privinţa tensiunilor din Mediterana de Est, unde descoperirea unor importante rezerve de gaz în ultimii ani a agravat dispute vechi între Ankara şi Atena privind frontierele maritime. ”Erdogan i-a amintit lui Trump că Turcia nu creează instabilitate în Mediterana de Est. Turcia a demonstrat cu acţiuni concrete că doreşte să reducă tensiunile şi să înceapă un dialog pe această temă”, se menţionează într-un comunicat al preşedinţiei turce, difuzat ieri.
Şi Casa Albă a dat publicităţii un comunicat despre discuţiile purtate. ”Preşedintele Trump a reafirmat faptul că Grecia şi Turcia trebuie să se angajeze să poarte un dialog, aceasta fiind singura cale către rezolvarea diferendelor”, a scris pe Twitter subsecretarul de presă al Casei Albe, Judd Deere.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o scurtă vizită la Berlin, a cerut ieri Greciei şi Turciei să dialogheze pentru a rezolva situaţia din Mediterana de Est.
Şi cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea faţă de tensiunile din Mediterana de Est, mai ales că acestea se produc între două state membre ale NATO.
Tot ieri era de aşteptat ca parlamentul elen să voteze ratificarea acordului semnat cu Egiptul pentru demarcarea aşa-numitelor ”Zone Economice Exclusive” (ZEE), incompatibile cu pretenţiile Turciei, care a semnat un tratat similar cu Libia, în noiembrie 2019. Uniunea Europeană sprijină aspiraţiile Greciei în ceea ce priveşte demarcarea ZEE, însă cere în acelaşi timp o calmare a tensiunilor. La rândul său, Turcia este de părere că guvernele UE sunt ”ostaticele” abordării elene a acestei dispute.
Pe de altă parte, Reuters relatează că Turcia a anunţat că va desfăşura manevre militare în Mediterana de Est în zilele de 1 şi 2 septembrie. Marina turcă a emis ieri un mesaj, cunoscut sub numele de Navtex, prin care informa că va efectua trageri în Mediterana de Est, în largul coastelor Iskenderun, la nord-est de Cipru.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*