Criza numerică și valorică din arbitrajul timișean influențează întrecerile încă din startul sezonului. Ecouri din ”Promoție”

Un nou sezon competițional, alte semnale din partea unor protagoniști din ”fotbalul mic” timișean, așadar aceeași veche poveste. Spinosul subiect al arbitrajului înțeapă din nou încă din capul locului iar un exemplu sub forma remarcilor răzbătând după un meci de la nivelul 6 al categoriei ”Promoție” poate fi suficient de sugestiv și cu acoperire în lumina unei imagini de ansamblu dominate de criza numerică și valorică din sectorul împărțitorilor dreptății pe plan județean.

Căci cum altfel ar putea fi categorisită din moment ce, chiar și în condițiile în care Campionatul Județean Timiș al categoriei ”Promoție” s-a restrâns din noua campanie de la 3 serii la numai două dat fiind numărul mai mic de participante, nu mai puțin de 3 brigăzi din Caraș-Severin dar și una arădeană au pus totuși umărul în weekend alături de omologii timișeni la mai sumarul program al rundei secunde de la nivelul 6, cu șapte partide în Seria I și 6 în Seria a II-a, 13 în total!?

Care va să zică deși cel puțin în ”Promoție” numărul grupărilor competitoare este mai redus de la o ediție la alta, Comisia Județeană a Arbitrilor Timiș tot se vede nevoită să apeleze la brigăzi din județele limitrofe, semn că n-ar putea acoperi numeric necesarul solicitărilor din weekend, ce-i drept în condițiile disputării de la aceeași oră a unor meciuri de pe mai multe paliere valorice.

Paradoxul face ca unii foști arbitri sau observatori cândva cu numeroase delegări la activ la jocurile sub egida AJF Timiș să nu mai fie ”în peisaj”, implicați activ, deși expertiza lor ar conferi un binevenit plus în deficitul actual, asta în vreme ce Comisia Județeană a Arbitrilor Timiș improvizează la capitolul numeric și derapează pe alunecoasa scenă a celui valoric, diverse voci vărsându-și deja năduful.

Există așadar probleme punctuale, precum cele semnalate în urma unei partide începute cu întârziere duminică 3 septembrie în cadrul etapei a II-a din Seria I de ”Promoție”, dar există și mai semnificative deficiențe de ordin general, având drept efect prestații contestate ale împărțitorilor dreptății.

Care nu sunt așadar nici suficient de mulți în bătătura Comisiei Județene a Arbitrilor Timiș și nici pe-atât de rutinați pentru a duce lin la bun sfârșit uneori delicate dispute din hățișul celei mai mici trepte valorice județene în structura AJF Timiș, întrecerea categoriei ”Promoție”, de la nivelul șase.

Decidenții având în grijă activitatea Comisiei Județene a Arbitrilor Timiș ar trebui așadar să fie ceva mai implicați în cât mai buna instruire a delegaților lor la partide precum cele din liga a șasea județeană, dar nu neapărat strict la acestea, cu un plus de atenție îndreptat către cei mai tineri dintre cavalerii fluierului și ai lor asistenți, mai susceptibili erorilor de interpretare a fazelor și de aplicare a regulamentului în vigoare.

Greșeala este omenească și implicit inevitabilă, ceea ce este absolut de înțeles, dar pe alocuri ar putea fi și evitată prin mai complete instruiri teoretice și practice, cu grijă la detalii ținând de exemplu de repartizarea delegărilor sau adecvata implicare ulterioară a observatorilor în a le indica arbitrilor, în funcție de fază, modalitatea potrivită de interpretare.

Comisia Județeană a Arbitrilor Timiș ar avea așadar ceva de lucru pentru a preîntâmpina încă din fașă oricum inevitabilele remarci negative ale unora dintre grupările participante în întreceri, fiind de preferat să aplece urechea la semnalele parvenind din teritoriu, și nu să aplice punitive măsuri de moment, fără viziune ori bătaie pe termen lung.

Căci, conform observației unora dintre cei implicați în partida CS Banatul Teremia Mare – AS Fortuna Becicherecu Mic, programată duminică de la ora 17, o problemă mai simplă decât cea de interpretare a fazelor, și care, conform acelorași protagoniști, a lăsat oricum de dorit, a dat naștere la suspiciuni și întrebări, contrariind, din moment ce era vorba de mai facila misiune a cronometrării reprizelor întâlnirii.

Conform unor surse al căror anonimat îl protejăm tocmai pentru a nu le induce eventuale ulterioare ”represalii” din partea forurilor județene, ”la 17 și 17 minute a început meciul, la 18 și 10 a doua repriză și la 18:47 a fluierat finalul, cu tot cu 3 minute de prelungire. Era doar 0-1 și a oprit meciul cu 7 minute mai repede…”, cu referire la tânăra brigadă de arbitri delegată la Teremia Mare.

CS Banatul – AS Fortuna s-a încheiat într-adevăr 0-1, oaspeții menținându-se astfel pe podiumul Seriei I între cele 3 grupări cu punctaj maxim după primele două etape.

”Însă nu este vorba doar despre asta, căci tot au fluierat pentru ei…”, au trecut voci din tabăra amfitrionilor la un alt aspect al dezvăluirilor, mai agravant pe adresa delegaților în teren ai Comisiei Județene a Arbitrilor Timiș: ”Grijă la arbitrii delegați, au luat bani de la cei din Becicherecu Mic și și-au bătut joc de noi! Noi jucăm fotbal de plăcere și arbitrii ne-au stricat toate fazele cu ofsaiduri, cu faulturi în atac. Eu am văzut cu încă 3 colegi cum le-au dat banii, mă gândesc că pentru victorie. Sper să fie doar impresia noastră, că am pierdut, dar am fost mai mulți în mașină, nu doar eu, și am văzut cum s-a stat până au ieșit arbitrii de la duș și din vestiar…” Admițând superioritatea valorică de ansamblu a componenței și evoluțiilor generale ale Fortunei inclusiv în trecuta ediție de campionat a Seriei 1 din ”Promoție”, adjudecată de cei din Becicherecu Mic cu 4 puncte avans, aceleași voci din tabăra gazdelor au ținut a remarca pe de altă parte și tendința favorizării aspirantei la șefia clasamentului de către arbitrii delegați, remarcă făcută prin prisma manierei de arbitraj a aceluiași duel direct găzduit de Teremia Mare și în precedentul sezon.

N-au trecut așadar decât două etape din noua stagiune a eșalonului șase și iată că pe adresa Comisiei Județene a Arbitrilor Timiș au sosit deja primele remarci deloc încurajatoare. Dacă întrecerea ligii a V-a, Campionatul Județean Timiș, pare a se fi întremat în ultimele sezoane din mai toate punctele de vedere, inclusiv cel al arbitrajelor, în schimb cea a diviziei de la baza structurii fotbalistice, categoria ”Promoție”, rămâne precum a cincea roată la căruță, necesitând îmbunătățiri generale în mai toate privințele, și implicit o grijă sporită și din partea responsabililor cu arbitrajele, cu toate aspectele acestei activități, pentru a se evita călcarea pe bec în interiorul sau în afara dreptunghiului verde.

The post Criza numerică și valorică din arbitrajul timișean influențează întrecerile încă din startul sezonului. Ecouri din ”Promoție” appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*