CSM București – Dinamo, un meci cu durități extreme și un arbitraj modest!

Anticipam un meci de un bun nivel tehnic, cu faze frumoase și un handbal european, dacă mă pot exprima așa, mai ales că în ambele echipe joacă mulți handbaliști din străinătate. Mai mult, Dinamo a fost surpriza plăcută a Velux Champions League, depășind faza grupelor și fiind la doar două goluri distanță de șaisprezecimi (ar fi întâlnit echipa maghiară Telekom Veszprem HC), existau, prin urmare, premisele unui adevărat derby.

Dar zicala românească spune să nu te duci la pomul lăudat cu sacul, că s-ar putea să fii dezamăgit – așa a fost și în cazul nostru, pentru că meciul în sine a fost unul greu de privit, cu multe durități, chiar prea multe și prea dure. Au fost 18 eliminări și trei cartonașe roșii, două prin acumulare de trei avertismente și o excludere directă, pentru un faul peste limita regulamentului. Aproape la fiecare acțiune a celor două grupări trebuia să se întâmple ceva – o impingere grosolană, un atac la gât, lovituri peste ceafă sau peste braț, iar toate astea au umbrit total spectacolul sportiv.

În plus, arbitrajul celor doi fluierași, Marian State și Marius Gheorghișor a fost unul în contratimp cu cele petrecute pe semicerc, nemulțumind ambele tabere. Au dat faulturi care nu erau și au trecut cu vederea unele clare, au acordat un gol care n-a fost și au făcut abuz de eliminări, și de-o parte, și de alta – s-a văzut clar că n-au știut să țină jocul în mână, ba chiar l-au și inflamat, prin deciziile lor. Nu-i acuzăm de subiectivism, n-a fost cazul, dar credem că cei doi sunt cam paraleli cu arbitrajul modern – nu poți să încurci jucătorii, să elimini unul nevinovat și să-l ții în teren pe cel care a comis abaterea. Iar la golul incorect validat, nu știm la cine se uita arbitrul din spatele terenului… Din păcate, cuplul State/Gheorghișor a mai fost implicat într-un scandal de proporții, chiar la debutul acestui campionat, când a fost acuzat că au fost subiectivi, la meciul din Liga Florilor, dintre Minaur și SCM Rm Vâlcea. De altfel, presa a scris negru pe alb – ”… un trio (n.n. era băgat aici și observatorul Potora) care a stricat jocul și a contribuit din plin la stabilirea rezultatului final”!

Din păcate, și în acest caz, observatorul jocului a avut și el un rol nefast, în prestația arbitrilor – el ar fi trebuit să-i liniștească și să le recomande o mai bună judecată în aplicarea regulamentului, nu să le încurajeze acțiunile punitive, prin semne discrete ale capului și ochilor. Ba mai mult, în loc să stea deoparte, ca să nu urce la cote mai mari iritarea antrenorilor și a jucătorilor de pe bancă, el se plimba nestingherit printre aceștia, aruncând vorbe unuia sau altuia, de parcă spectatorii ar fi trebuit să se uite la el, ca la buricul pământului, ceea ce nu era cazul! Dar și-a primit răsplata, pentru că antrenorul celor de la CSM, Djukic, exasperat de desele intervenții ale observatorului, dar și de multele eliminări suferite de echipa sa, i-a făcut un semn din degete oficialului, rânjind a complicitate, care dădea de înțeles că adversarii l-ar fi mituit. Și gestul antrenorului n-a fost deloc discret, pentru că s-a văzut clar și în transmisia televizată.

Sincer, mi-a fost teamă ca în Sala Giulești să nu înceapă altercațiile – și în teren, și în tribune, mirosea a praf de pușcă, lipsea doar scânteia dezastrului. Mi-a părut rău că Dinamo a pierdut, dar cred că jucătorii s-au preocupat mai mult să faulteze dur, să plătească polițe de la meciurile anterioare. Recunosc, însă, că am avut o mare satisfacție pentru succesul CSM-ului, mi s-a părut o echipă mai disciplinată, mai ascultătoare. Duelul dintre cele două bucureștene va continua și în play-off, dacă pozițiile din clasament ale celor două se păstrează – le-aș recomanda tuturor jucătorilor să-și vadă mai mult de joc, să creeze mai mult, să fie mai subtili și să joace bărbătește, da, accept, dar nu golănește. Pot apărea accidentări grave, în urma cărora regretele devin tardive!

P.S. O întrebare pentru oficialii de la CSM: cum se face că în astfel de meciuri importante, niciunul din frații Esteki, transferați în primăvara anului trecut, chiar de la Dinamo, nu a intrat în teren? Se pare că unul este accidentat, dar celălalt a fost ieri pe bancă și n-a prins niciun minut. Se zvonește că CSM plătește doar pentru un jucător cam 8000 de euro pe lună, cum să ții rezervă un astfel de handbalist? Atunci cu cât este plătit Ramba, care a făcut un meci de excepție?
Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*