CSM Lugoj răstoarnă scorul și simte adierea europeană, mireasmă de Challenge Cup

CSM Lugoj n-a așteptat invitații speciale, nefiind oricum deloc problema bănățencelor că Divizia A1 de volei feminin îți permite un asemenea lux, și a luat în această seară o uriașă opțiune pentru calificarea în premieră în cupele europene, ceea ce ar conferi la toamnă o notă aparte celui de-al zecelea sezon consecutiv în elita internă la fileu a senioarelor pentru clubul de pe malurile Timișului. Elevele lui Uglesa Segrt aveau nevoie de o victorie de 3 puncte în meciul acasă de la ora 18:30 cu CS Dinamo, și le-au obținut prin a răsturna scorul pe seturi, 3:1, echivalent cu revenirea pe locul 5, rampă spre CEV Challenge Cup.

Așa s-au potrivit lucrurile, ca reprezentația finală în sala ”Ioan Kunst Ghermănescu” din sezonul 2018-2019 să coincidă cu un duel direct și care pe care pentru asigurarea locului 5, iar lugojencele n-au dezamăgit, redresându-se după un prim set pierdut de puțin: 23:25, 25:18, 25:14, 25:21.

Roșu-albele din capitală descindeau în Banat cu un punct avans în fața lugojencelor înaintea acestei penultime etape din grupa I valorică, și cu speranța de a se menține pe poziția a cincea, suflată timișencelor printr-un 3:0 în disputa tur din zona 1-6, loc cinci pe care CSM Lugoj încheia sezonul regular al campionatului. 

Punctam că nu este oricum deloc problema bănățencelor că Divizia A1 de volei feminin îți permite luxul de a-ți croi drum spre cea de-a treia competiție continentală inter-cluburi în ciuda unei serii de 8 înfrângeri cu 3:0 în playoff-ul locurilor 1-6, cascadă a eșecurilor de care au avut parte lugojencele până miercuri seară, o singură partidă fiind necesară și suficientă pentru ca Balintoni și compania să se strecoare în cupele europene.

Cea cu CS Dinamo, meci din etapa a noua în play-off pe care CSM Lugoj l-a însemnat fără doar și poate îngroșat în calendarul fazei locurilor 1-6, așteptându-l încă de la stabilirea țintarului, joc cheie între outsiderele grupei I valorice, mulțumite cu calificarea în completarea ”careului de ași” sedimentat dar conștiente că altceva decât evitarea statutului de Cenușăreasă n-au în vizor.

Divizia A1 feminină, oricât s-ar strădui unii să-i sublinieze meritele, a manifestat de dată recentă probleme tot mai evidente, conturându-se după tipicul Superligii de rugby în sensul că mai nimic n-ar ieși din tipare, previzibilă cu excepțiile care confirmă regula și implicit anostă, ba chiar plictisitoare, un campionat în care ai zice că nu se întâmplă mare lucru, nemaifiind o știre ci o confirmare în sprijinul celor tocmai menționate că primele 4 clasate din ”careul de ași” sunt aceleași cluburi detașate și pentru a cincea ediție consecutivă, monotonie la vârf sugerând o lipsă de competitivitate în profunzimea întrecerii. Și mai grav, tot patru sunt grupările absente la apel pe scena campaniei care stă să se încheie săptămâna viitoare, stagiunea în curs continuând din 2019 în numai opt formații, față de numărul de 12 alocat în mod normal desfășurătorului.

Iar CSM Lugoj este undeva la mijloc, în imposibilitatea cu totală acoperire de a penetra cvartetul fruntaș dar și fără alte emoții negative, frisoane în subsol de care n-a avut deloc parte de la promovarea din 2010 încoace, ba din contră, în ultimele 3 campanii calificându-se după parcursul tur-retur în grupa I valorică a locurilor 1-6. Pe șase fără vreo altă discuție în sezoanele anterioare, cu prima opțiune la treapta a cincea în cel în curs.

Ascensiunea a fost așadar mai mult decât lină dar palpabilă, în regim de continuitate, cu mențiunea esențială că numai 4 cluburi au rulat fără excepție în acest deceniu în ”A1”, printre care și CSM Lugoj, alături de CS Știința Bacău și bucureștenele Dinamo respectiv CSM.  

Cu alte cuvinte, deși este într-adevăr un privilegiu să poți trage la intrarea în eurocupe în ciuda pierderii pe linie cu 3:0 a opt dintre cele 10 meciuri din play-off, meritele bănățencelor nu sunt deloc știrbite, mingea fiind în această privință în terenul federal, FRV întreținând din inerție un cadru ce induce discrepanțe valorice în regim de status-quo, detrimentale dinamicii competiției.

Nu este însă problema lugojencelor, combinata de peste graniță adulmecând oportunitatea ivită și tranșând la limita dorită meciul cheie, sârba împotriva unor dinamoviste și în continuare cu Alida Cioroianu în prim-plan. 

Învinse fără replică, voleibalistele Lugojului au mai recepționat o lovitură prin a ceda de puțin și setul inaugural al jocului acasă cu Dinamo, dar aveau să-și revină cât se poate de clar, închizând conturile după o oră și 40 de minute de la startul partidei, o sută de minute de joc efectiv.

CSM nu-și permitea și un al cincilea set, rezolvând ecuația în cel de-al patrulea, cel mai îndelungat, dat fiind desprinderile dar și reculul, de la 11:8 la 16:8, însă și de la 20:14 la 20:20, egalare semnată ofensiv de Pîrv. 

Depășită în această seară de puțin la puncte de principala realizatoare a jocului, Nana Kokic, care și-a reintrat în rol la momentul oportun, bine pusă în valoare, cu următoarele 3 puncte la rând, emoții risipite. Avea să strângă 27, pe când Petra 13, Babic 12 iar Jakic zece, cu puncte la revenirea pe 5 contribuind și Balintoni, Dinic, Roman și Cauc.

Dat fiind miza mai aparte, cea a codașelor din zona 1-6 cu fereastră spre Challenge Cup, și jocul decisiv a fost oarecum mai echilibrat, cel puțin prin etalarea inițială a celor din capitală și rezistența opusă pe parcursul setului patru, însă acest oarecare echilibru a constituit excepția ce confirmă regula. Căci numai 6 meciuri din cele 27 ale grupei I valorice au necesitat 4 seturi, iar doar două câte cinci seturi, pe când majoritatea au fost tranșate pe ruta cea mai scurtă. Iar și aceste indicii spun ceva, fără a se îmbunătăți șablonul, după ce în cele 18 runde din sezonul regular tur-retur, așadar cu minim 4 întâlniri pe etapă, numai 6 au fost jocurile de cinci seturi, iar zece încheiate în 4 seturi.

Și totuși, în această monotonie, excepțiile mai apar, exemplu meciul CSM Târgoviște – CSM București, tot din această seară, în care a patra clasată, gazda, a depășit campioana, 25:22, 25:20, 22:25, 25:22, triumf al elevelor lui Valerijan Luka, oponente ale timișencelor în semifinala din Final 4 al Cupei României, marți 14 mai la Alexandria.

Până atunci, restanța din returul play-off CSM Volei-Alba – Dinamo, pe care bucureștencele o vor susține luni la Blaj, și etapa a zecea și ultima din grupa I valorică, miercuri, când și lugojencele, de-acum cu două puncte avans față de alb-roșii, vor juca tot în Mica Romă, unde se pregătește preluarea înapoi a titlului Diviziei A1. Pe când dinamovistele vor avea nevoie aproape de o minune în aceeași zi de la ora 14, acasă cu CSM Târgoviște, pentru a efectua la loc rocada pe pozițiile 5-6.

Dâmbovițencele au propus așadar o surpriză contra celor din capitală, chestionând teza nesănătoasei discrepanțe valorice generale, ocupantele primelor două locuri cu bătăliile lor, următoarele două cu ale lor, și celelalte două cu ale lor, și tot așa, însă evidențele sunt indubitabile. Context în care CSM Lugoj și-a creat cu sârg culoar spre o premieră depășind participările în Cupa Balcanică, nou pas înainte venit pe fondul veștilor neplăcute la început de an dinspre principalul sponsor privat al prim-divizionarei. 

Rezultatele zilei în penultima rundă din play-off, clasamentul și jocurile etapei finale în 1-6, pe coloana dreaptă. 

 

The post CSM Lugoj răstoarnă scorul și simte adierea europeană, mireasmă de Challenge Cup appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*