Cu Jurj (ASU Politehnica) titular, România U19 surclasează Gibraltar și se califică la Turul de Elită

Selecționata sub 19 ani a României a abordat în majoritate cu schimbări de titulari de la un meci la altul ultima apariție în turneul fazei I preliminare din calificările spre turneul final al Campionatului European de anul viitor din Armenia, 7 fiind noutățile în 11-le de start aliniat de Daniel Oprescu astăzi după-amiază la Stara Zagora în fața ”Cenușăresei” Gibraltar comparativ cu echipa din partida pierdută sâmbătă pe același teren cu 5-3 cu Grecia, iar introduși au fost cei care au jucat mai puține minute sau chiar deloc în primele două întâlniri, după ce două modificări la start erau operate după 1-1 în deschidere cu gazda Bulgaria. Printre noutăți, și Călin Jurj, fundaș de la ASU Politehnica, ”tricolorii” impunându-se cu 8-0 (5-0) și calificându-se în Turul de Elită.

Este ziua finală în faza I de calificare pe drumul spre UEFA Euro U19, programate fiind în această după-amiază meciurile din 5 grupe, după ce alte opt serii din primul tur preliminar și-au încheiat deja parcursul, Rusia și Cipru obținând biletele ieri pentru tragerea la sorți din 6 decembrie a celor 7 serii patrulater ale Turului de Elită din 18-26 martie, în urma căruia câștigătoarele de grupe vor pătrunde în turneul final din Armenia.

Înaintea acestei ultime zile a fazei întâi, pe lângă deținătoarea trofeului, Portugalia, dar și Germania, calificate din oficiu în Turul de Elită, precum și gazda Armenia, calificată la turneul final în calitate de țară gazdă, aveau deja asigurate biletele pentru turul secund preliminar din martie 2019 și Italia, Danemarca, Cehia, Franța, Belgia, Ungaria, Slovenia, Ucraina, Norvegia, Republica Irlanda, Olanda, Rusia, Cipru, Spania, Elveția și Grecia.

Deși mai are încă astăzi de jucat, gazda Cehia este virtual calificată din Grupa 3, în care Croația și Macedonia mai trag la locul 2, Franța și Belgia încheind 2-2 tot azi în Grupa 6, din care s-au calificat la braț în această ordine.

Din seria patrulater reunind și juniorii mari ai României, Grecia era deja calificată de sâmbătă grație punctajului maxim acumulat în primele două runde, locul secund fiind vizat de juniorii mari ”tricolori” și gazda Bulgaria, implicată astăzi în paralel contra elenilor, într-un meci început cu câteva minute întârziere față de cel de la Stara Zagora, al selecționaților lui Daniel Oprescu cu Gibraltar. Iar tot în cursul după-amiezii au fost programate și ultimele jocuri din Grupa 1 și Grupa 9, din patrulaterul georgian calificându-se Israel și Azerbaijan iar din cel găzduit de Irlanda de Nord, vecinii sârbi neînvinși de pe locul 1 și Polonia pe 2.

În aceeași ordine precum în eșecul de sâmbătă cu Grecia, tot Antonio Sefer a marcat două goluri intercalând tot o reușită a lui Petrila, 3-0 contra Gibraltarului în prima jumătate a reprizei I, în minutele 4, 18 și 22, după care căpitanul Antonio Manolache a înscris în minutul 38 iar Valentin Mihăilă în primul de prelungiri al părții întâi, din lovitură de la 11 metri: 5-0 la pauză.

Călin Jurj, fundașul lui ASU Politehnica, a fost utilizat în premieră în patrulaterul din Bulgaria, preluând de la Rus poziția de fundaș dreapta, iar pe stânga a fost titularizat în premieră Ispas, căruia i-a lăsat locul Sorin Șerban. Celelalte schimbări i-au vizat pe portarul Duțu, apărut în premieră în turneul de la sud de Dunăre, Toma, titularizat tot în premieră, la închidere, iar la mijloc Horșia și Petrila, retitularizat după un meci, în vreme ce Nițu a fost introdus ca vârf.

Același Mihăilă și-a completat hattrick-ul în minutele 49 și 56, mai întâi tot din lovitură de la 11 metri, iar Alexandru Stoica, titular în primele partide și intrat astăzi de la pauză în atac, a stabilit scorul final în minutul 76: 8-0.

România U19 a început la Stara Zagora de la ora 14:30 în formula Duțu – Jurj, Leca, Manolache – cpt., Ispas – Toma – Horșia, Sefer (90, Chiriac), Mihăilă (80, Marian Șerban), Petrila (77, Sorin Șerban) – Nițu (46, Stoica), iar rezerve au rămas Cristea – Rus și Țieranu, junior de la Ripensia Timișoara.

În celălalt meci al rundei finale, Bulgaria – Grecia 0-3 (0-0), Antonis Gaitanidis înscriind în minutele 65, 69 și 83, din lovitură de la 11 metri.

Clasamentul final al Grupei 13 a adus calificarea Greciei și a României, primele două clasate, cu 9 puncte și golaverajul 12-3, respectiv 4 puncte în cazul juniorilor ”tricolori”, bilanț 3 1 1 1 12-6, la golaveraj în dauna gazdei Bulgaria, tot cu 4 puncte dar golaveraj 7-4. În etapa I, miercurea trecută, la Sliven, România U19 era egalată în cel de-al nouălea și ultimul minut de prelungiri de vecinii de la sud, după ce Mihăilă marca din lovitură de la 11 metri în primul sfert de oră: 1-1 (0-1).

Acest tur I de calificare al unei noi ediții a Campionatului European de fotbal sub 19 ani demara luna trecută, fiind vorba despre o competiție al cărei turneu final este programat între 14 și 27 iulie 2019 în Armenia și în care România a evoluat o singură dată, în calitate de gazdă, la începutul deceniului în curs, în 2011, când titlul era cucerit de Spania, de altfel selecționata cu cele mai multe apariții în turneele finale, 11, urmată la acest capitol cu câte zece de Anglia, Franța și Portugalia, Germania cu 9, Austria, Serbia – și ca Serbia și Muntenegru – cu câte 7 fiecare, Cehia, Grecia, Italia și Turcia cu câte 6, Olanda și Ucraina cu câte 5, Belgia și Norvegia cu câte patru fiecare, Bulgaria și Croația cu câte 3, Georgia, Ungaria, Polonia, Republica Irlanda, Rusia și Elveția cu câte două respectiv Armenia, Estonia, Finlanda, Israel, Liechtenstein, Lituania, Irlanda de Nord, România, Scoția, Slovacia, Slovenia și Suedia – o dată fiecare.

Spania, de departe cea mai aureolată selecționată la nivel continental la categoria sub 19 ani, este singura care a mai triumfat din nou în acest deceniu după succesul din România, păstrându-și trofeul și în anul 2012, în turneul final din Estonia, dar și recucerindu-l în 2015, în Grecia. În rest, sârbii s-au impus în 2013 în Lituania, Germania în 2014 în Ungaria, francezii în urmă cu 2 ani în Germania, englezii anul trecut în Georgia iar Portugalia vara aceasta în Finlanda. Spania a câștigat 7 trofee continentale din totalul celor 17 turnee finale, francezii adjudecându-și trei iar nemții două. Pe rând, de fiecare dată pe teren propriu, cazuri unicat, Ucraina și Franța au câștigat trofeul în 2009 și 2010, iar în ultimii ani și vecinii sârbi, insularii și lusitanii.

Dar iată și lotul celor 21 de juniori ”tricolori” care au jucat în Bulgaria în turneul de calificare al fazei I: Andrei Cristea (Gaz Metan Mediaș), David Duțu (SC Popești Leordeni) și Ionuț Rus (Sassuolo/Italia), fundașii Andrei Rus (CS Afumați), Călin Jurj (ASU Politehnica Timișoara), Marius Leca (FC Viitorul), Marco Ehmann (SC Dinamo 1948), Darius Țieranu (Ripensia Timișoara), Sorin Șerban (CS Minaur Baia Mare), Rareș Ispas (CFR 1907 Cluj), Antonio Manolache (FC Groningen/Olanda), mijlocașii Daniel Toma (FCSB), Radu Chiriac (AFC Astra), Claudiu Petrila (CFR 1907 Cluj), Ovidiu Horșia (Academica Clinceni), Antonio Sefer (FC Groningen/Olanda), Valentin Mihăilă (U Craiova 1948 Club Sportiv), Raoul Baicu (U Craiova 1948 Club Sportiv), Marian Șerban (U Craiova 1948 Club Sportiv), și atacanții Alexandru Stoica (CS Balotești) și Luis Nițu, de la U Craiova 1948 Club Sportiv, grupare cu cei mai mulți selecționabili, și anume 4, dintre cele 7 cluburi din Liga 1 reprezentate în efectiv, trei componenți fiind convocați de peste hotare, și cu mențiunea că mijlocașul Andrei Șerban respectiv atacanții Florin Burghele și Gabriel Răducan n-au făcut deplasarea în Bulgaria după ce erau incluși în lotul provizoriu.

 

The post Cu Jurj (ASU Politehnica) titular, România U19 surclasează Gibraltar și se califică la Turul de Elită appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*