Cum alegem numele de domeniu? 10 factori cheie

Cum alegem numele de domeniu? 10 factori cheie

Alegerea unui nume de domeniu este foarte importanta indiferent dacă lansaţi un nou website, faceţi rebranding unui business existent sau porniţi un blog. Numele de domeniu vă va  diferenţia de competitori insa alegerea lui poate necesita un efort consistent.

Vă prezentăm mai jos o listă cu cativa factori cheie pe care să îi luaţi în considerare atunci când alegeţi un nume de domeniu adecvat pentru websitul dvs.

1. Alegeţi un nume de domeniu simplu şi previzibil

Alegeţi un nume de domeniu scurt, uşor de ţinut minte, pronunţat şi  scris.

Un nume de domeniu scurt şi intuitiv va fi uşor de ţinut minte. Când alegeţi un nume de domeniu puteţi implica si alte persoane; incercati sa obtineti feedback de la apropiaţii dvs. Faceti o lista cu cateva variante si apoi alegeti-o cea mai buna.

2. Evitaţi utilizarea numerelor sau cratimei

Numele dvs. de domeniu ar trebui să fie simplu, preferabil fara numere şi cratime. Acestea creează deseori confuzie, fiind de multe ori înţelese şi scrise greşit de utilizatori.

Prin folosirea unui numar in numele dvs. de domeniu se va genera confuzie: utilizatorii nu vor şti dacă este vorba de un număr scris numeric sau cu litere (cifra 5 sau cinci.ro), decât dacă precizaţi acest lucru. Dacă sunt necesare prea multe încercări pentru găsirea websitului, vizitatorii vor fi descurajaţi sau vor ajunge pe websiturile competitorilor.

3. Alegeţi un nume de domeniu scurt şi concludent

Vă recomandăm să alegeţi un nume de domeniu cât mai scurt pentru a fi usor de retinut.

Este un nume de domeniu scurt o alegere înţeleaptă întotdeauna? Nu, depinde de nisa si situatie. Ca regula generala,  numele de domenii mai scurte sunt mai usor de retinut. Dacă este prea lung, va crea o impresie gresita (ex. spam) sau va fi dificil de retinut. Un nume de domeniu prea scurt poate sa creeze dificultati pentru afacerea dvs. daca veti doriti sa o extindeti mai tarziu şi numele de domeniu nu va mai reflecta corect activitatea desfăşurată de dvs.

De exemplu, dacă dvs. produceţi torturi de ciocolată iar acesta este singurul produs pe care il veti face, atunci un nume de domeniu precum „torturideciocolata.ro” este perfect. Dacă veţi dori să produceţi şi torturi cu alte arome, pâine şi produse de patiserie, atunci este mai înţelept să alegeţi de la început un domeniu precum „bunataticoapte.ro” care includ toate tipurile de produse din această categorie.

În plus, asiguraţi-vă că numele de domeniu ia in considerare piaţa dvs. ţintă. Dacă piaţa dvs. este locală, luaţi în considerare adăugarea numelui oraşului dvs. + un cuvânt cheie relevant sau orice alt cuvânt la alegere (cum ar fi torturiMures.ro, instalatoriBucuresti.ro, etc.).

4. Luaţi în calcul utilizarea sinonimelor

Ce faceţi dacă numele de domeniu dorit de dvs. este deja inregistrat? Exista doar o singura varianta: reluati căutarea. Incercaţi să găsiţi sinonime  sau cuvinte conexe relevante pentru brandul dvs.

Există instrumente online pentru găsirea de termeni sinonimi care pot acţiona ca un înlocuitor adecvat pentru numele de domenii care nu sunt disponibile. Găsirea sinonimelor vă poate oferi şansa găsirii unui nume de domeniu unic, mult mai convenabil, astfel încât în final puteţi alege un nume de domeniu mai bun decât cel pe care îl aveaţi în minte iniţial.

5. Alegeţi un nume de domeniu simbolic şi intuitiv

Alegerea unui nume de domeniu simbolic poate face diferenţa şi vă poate ajuta în promovarea brandului. Însă cum putem spune dacă un nume este simbolic sau nu?

Un nume de domeniu este simbolic atunci când este unic, uşor de memorat, uşor de pronunţat şi de încredere. Scopul principal ar trebui să fie un nume de domeniu care să poată susţine produsele sau servciile dvs. Un nume de domeniu simbolic ar trebui să fie de la sine înţeles sau intuitiv, ar trebui să ofere o idee clară a websitului dvs. din start. Practic, orice cuvânt poate deveni un simbol  – ganditi-va la marci cunoscute bazat pe cuvinte banale – ex.  „Apple”.

6. Alegeţi extensia de domeniu potrivită

Extensia de domeniu joacă un rol semnificativ în procesul de alegere a numelor de domeniu.

Pentru clienţi şi în scopuri de marketing, o extensie de domeniu adecvată contează întotdeauna. Extensia .com este una dintre cele mai vechi extensii de domeniu, iar utilizatorii Internetului sunt  familiarizaţi cu această extensie. Un nume de domeniu .com poate ajuta la creşterea încrederii clienţilor sau la schimbarea percepţiei în sens bun a brandului dvs. Cu toate acestea, daca targetul dvs. este Romania alegeti un domeniu .ro.

7. Utilizaţi noile extensii de domenii

Ce se întâmplă dacă numele de domeniu  .com sau .ro  dorit este deja inregistrat? Există și alte extensii de domenii populare pe care le puteți explora. În plus, aceste domenii („.online”, „.review”, „.photography”, „.biz”, „.eu”, „.cafe”, „.music”, „.pizza” etc.) sunt la fel de bune pentru branding ca TLD-ul .com.

Numărul total de domenii înregistrate, conform aceluiaşi studiu. Se poate observa procentul în creştere al noilor extensii de domenii.

Extensiile noi de nume de domeniu pot adăuga valoare numelui dvs., utilizate în combinaţia potrivită. Utilizate împreună cu cuvinte cheie ale brandului dvs., pot duce la nume de domenii foarte relevante. Gradul lor de acceptabilitate devine din ce în ce mai mare, după cum arată şi graficul de mai sus din studiul „Domain names at a glance 2017” al Domain Name Association.

8. Acţionaţi rapid

Numele de domenii bune se vând rapid. Dacă aţi găsit numele de domeniu potrivit, înregistraţi-l cât mai rapid posibil.

Înregistrarea unui nume de domeniu web nou este usoara si rapida si cele mai multe extensii au preturi mici. Dacă vă răzgândiţi ulterior, îl poți lăsa pur și simplu să expire.

9. Ce puteţi face dacă numele de domeniu pe care il doriti este inregistrat

Dacă nu sunteţi mutumit de extensiile noi de domeniu, puteţi verifica disponibilitatea domeniului dorit prin alte mijloace. Primul pas este să verificaţi şi să vă asiguraţi că numele de domeniu nu este utilizat, adică nu este conectat la un serviciu de hosting activ. Este o practică destul de obişnuită pentru unii utilizatori să cumpere un nume de domeniu iar după aceea să îl vândă.

Un registrator de domenii vă poate ajuta pentru a verifica dacă domeniul respectiv este disponibil. Dacă numele nu poate fi obţinut, puteţi contacta proprietarul prin intermediul paginii parcate, având în vedere că este vorba de un domeniu parcat. Alternativ, puteţi obţine detaliile din WHOIS.

10. Utilizaţi un generator de nume de domenii

Prea multă muncă de gândire pentru găsirea numelui de domeniu perfect poate fi uneori… neproductivă. Puteţi obţine ajutor dacă veţi utiliza un generator de nume de domenii. Există multe astfel de generatoare online şi nu trebuie decât să tastaţi cuvinte cheie sau expresii legate de afacerea dvs., iar generatorul va returna o listă cu nume.

Există o logică în generarea numelor de domenii şi nu sunteţi obligat în niciun fel să alegeţi unul. Însă generatoarele vă pot ajuta în extinderea capacităţii de gândire pentru a fi mai creativ în găsirea numelui de domeniu perfect.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*