Cum funcționează panourile fotovoltaice. 3 motive pentru care merită să le instalezi chiar acum

Panourile fotovoltaice sunt o investiție utilă și tot mai accesibilă pentru orice proprietar de casă. Dacă-ți dorești să reduci consumul de energie electrică și să nu depinzi în exclusivitate de marile companii furnizoare de energie electrică, iată principalele motive pentru care merită să valorifici energia naturală prin instalarea de panouri solare.

Cum funcționează panourile solare

Fiecare dintre aceste panouri generatoare de energie este compus dintr-un strat de celule de siliciu, cuprinse într-o carcasă de sticlă prevăzută cu un filtru inteligent și cadru metalic. Acestea se montează pe acoperișuri, dar și în diverse spații deschise în aer liber, iar celulele pe care le conțin absorb lumina din timpul zilei, chiar și în condiții meteo mai puțin favorabile. 

Prin intermediul acestor celule, se obține o energie electrică de tip curent continuu, care este mai apoi transformată, printr-un dispozitiv numit invertor, în curentul alternativ necesar pentru buna funcționare a aparaturii electrice din orice casă. Curentul alternativ trece, mai apoi, prin tabloul electric, de unde este distribuit în întreaga casă. Așadar, sistemul este similar cu cel utilizat de furnizorii comerciali de energie electrică și nu e nevoie să schimbi rețeaua din interiorul casei pentru a te bucura de energie solară.

Beneficiile majore oferite de panourile solare

  1. Lumina soarelui nu poate fi monopolizată și există din plin, pentru oricine își dorește să o valorifice. Aceasta poate fi convertită în energie electrică și soluții de încălzire, fără exploatarea unor resurse naturale finite și fără poluarea mediului, așa cum se întâmplă în cazul încălzirii cu gaze naturale, de exemplu. Drept urmare, energia solară e mai prietenoasă, pe termen lung, cu mediul și cu bugetul oricui decide să o valorifice, prin intermediul panourilor fotovoltaice.
  2. Companii importante investesc în producerea de noi baterii de stocare solară la prețuri accesibile, ceea ce înseamnă că nu vei depinde de condițiile meteo pentru a beneficia de energia solară. Aceste baterii speciale pentru panourile fotovoltaice, precum cele de la Sorgeti, îți permit să stochezi energia în exces și să o utilizezi oricând, după bunul plac. Întrucât, în majoritatea gospodăriilor, cea mai mare parte a energiei se consumă dimineața la prima oră și seara târziu, o baterie devine esențială, dacă vrei să te bazezi cu adevărat pe acest tip de energie.
  3. Panourile fotovoltaice nu presupun întreținere constantă sau reparații costisitoare. După investiția inițială, necesară pentru achiziția și instalarea acestora, nu vei fi nevoit să monitorizezi funcționarea sistemului sau să aloci timp și bani pentru operațiuni de întreținere. Tot ce trebuie să faci este să cureți ocazional aceste panouri, pentru ca ele să funcționeze optim și să-ți livreze energia necesară.  

Panourile fotovoltaice sunt un răspuns viabil la o sumedenie de probleme de maximă actualitate. Cererea pentru acestea este într-o continuă creștere, pe măsură ce tehnologia și materialele care stau la baza panourilor sunt tot mai accesibile. Dacă îți dorești să faci un lucru bun pentru mediu, dar și pentru casa și familia ta, mizează pe energia solară.

__________

Sursa foto: Shutterstock.com

Articolul Cum funcționează panourile fotovoltaice. 3 motive pentru care merită să le instalezi chiar acum apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*