Cum începe școala? Lugojul, deocamdată, în scenariul galben

Claudiu BuciuDirecțiile de Sănătate Publică au comunicat Inspectoratelor Școlare rata de transmitere a Covid-19 pentru fiecare localitate. Școlile din Lugoj vor funcționa pe baza regulilor impuse de scenariul galben.

În municipiul Lugoj, rata de incidență la 1000 de locuitori este de 1.49, lucru care deter­mi­nă adoptarea scenariului gal­ben în unitățile de învă­ță­mânt. Acesta presupune parti­ci­parea zilnică a tuturor pre­șco­larilor și elevilor din învă­ță­mântul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin ro­tație de 1-2 săptămâni) a ele­vilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respec­ta­rea și aplicarea tuturor nor­me­lor de protecție. Scenariile se vor actualiza permanent, în funcție de situația epi­de­miologică locală.

”Bineînțeles, vom începe și noi în scenariul galben. Clasele pregătitoare, I, II și VIII vor veni la școală cu efectivul complet, iar clasele III, IV, V, VI, VII vor veni câte 2 săptămâni câte o grupă de 50% din elevi. Elevii care sunt acasă vor urmări lecția din clasă transmisă audio-video, prin cameră”, a declarat prof. Florin Mariș, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 2.

Purtarea măștilor sau vi­zie­relor de protecție nu este obli­gatorie pentru preșcolari, acestea fiind impuse începând cu clasa zero. De asemenea, în curtea școlii și la activitățile sportive desfășurate în aer liber nu este necesară purtarea măștii sau vizierei.

În ceea ce privește organizarea spațiilor din unitățile de învățământ, scenariul galben presupune existența unor circuite distincte de intrare și ieșire, asigurând permanent dis­tanțarea fizică regu­la­men­ta­ră și, eventual, folosind cât mai multe căi de acces posibile; Totodată, locurile care trebuie să rămână vacante sunt marcate ori blocate, atât în clase, alte spații închise, cât și în curțile școlii sau alte spa­ții deschise.”Nu se face abatere de la ceea ce este realitatea epi­de­mio­logică actuală. Vom merge pe scenariul galben, excepție cls. a XII-a, care vine zilnic. Ceilalți elevi vor merge o săptămână față în față, o săptămână în online”, spune prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște”.

În sala de clasă, pentru fiecare elev și profesor trebuie să fie alocată distanța minimă de 1 metru; reprezintă o prioritate distanțarea fizică a băncilor prin marcaje pe podea, separatoare, rearanjarea mobilierului și a spațiilor, aranjarea băncilor astfel încât să fie evitat contactul față în față, ș.a.; este necesară stabilirea unor instrucțiuni ușor de înțeles și adaptate nivelului de înțelegere al elevilor privind respectarea distanțării și reducerea la minim a mișcărilor în clasă și în afara ei; regulile prudențiale și de igienă trebuie afișate în locuri vizibile și accesibile, în fiecare clasă. În fiecare bancă va sta câte un singur elev, care nu își va mai schimba locul. Împrumutul de echipamente electronice, haine, jucării, cărți și alte jocuri, materiale didactice sau obiecte personale nu este permis.

O problemă importantă în noul an școlar o reprezintă transportul școlar. Cu privire la acesta, unitățile de învăță­mânt vor stabili un orar prin care să fie gestionat eficient modul în care elevii vor ajunge la școală, astfel încât normele de siguranță să fie respectate. Autobuzele școlare trebuie curățate și dezinfectate după fiecare grup de elevi transportat, precum și în situația în care au transportat persoane cu simptome de Covid-19; pentru fiecare autobuz școlar trebuie stabilită capacitatea maximă, cu respectarea regu­lilor de distanțare fizică și planul locurilor ce pot fi ocupate în acord cu capacitatea maximă; Utilizarea măștii sau a vizierei, dar și respectarea distanțării sunt obligatorii.

Pentru a fi la curent cu in­for­mațiile privind buna des­fășurare a noului an școlar, în condițiile impuse de pandemia de Covid-19, Inspectoratul Școlar Județean Timiș în parteneriat cu Platforma AnticovidTM a pus la dispoziția tuturor celor interesați un Ghid cu recomandări de bună prac­tică. Acesta este disponibil on­line la https://isj.tm.edu.ro/, la www.anticovidtm.ro și la https://www.facebook.com/groups/3186064311446931 și este actualizat în permanență.

Articolul Cum începe școala? Lugojul, deocamdată, în scenariul galben apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*