Cum îți alegi pensulele potrivite pentru pictură?

În cazul în care abia te-ai apucat de pictură sau plănuiești să o faci, poate fi destul de dificil să îți alegi materialele corespunzătoare. Pe lângă culori și suprafețe de lucru, și pensulele au o importanță deosebită în pictură. Acestea nu numai că influențează aspectul final al creației, ci și gradul de dificultate al procesului de creație. Pensulele au mărimi și forme diferite și sunt confecționate din diverse materiale (fir sintetic, fir natural etc.). De aceea, diferite tipuri de pensule servesc scopuri diferite. De asemenea, acestea trebuie alese și în funcție de tipul de culoare folosită (acril, ulei, tempera etc.). Acestea fiind spuse, iată ce trebuie să ai în vedere atunci când îți alegi pensule pentru pictură.

Forma pensulei

Părul unei pensule poate avea o varietate de forme. Un artist începător poate neglija acest aspect, atunci când cumpără pensule pentru pictură. Însă forma pensulei are o importanță deosebită. Iată ce tipuri de forme există și la ce sunt utile:

  • Formă rotundă, cu vârful ușor ascuțit: schițare, conturare, detalii fine, colorarea unor porțiuni foarte mici. Acestea ajută la trasarea atât unor linii groase, atunci când sunt presate pe suprafață, cât și unor linii subțiri, atunci când se utilizează doar vârful.
 • Formă rotundă, mai subțire și cu vârful mai ascuțit: detalii foarte fine și puncte.
 • Formă plată, cu colțuri pătrate (fire lungi/medii): acoperirea porțiunilor mari, dungi, linii groase, linii fine (dacă se utilizează doar vârful), lăcuire.
  • Formă plată, cu colțuri pătrate (fire scurte): linii scurte, controlate. Se utilizează cu o culoare de consistență groasă.
 • Formă plată, cu colțuri rotunjite (fire scurte): potrivită pentru culorile cu o consistență groasă și pentru trasarea unor linii scurte.
 • Formă evantai: blending (estompare), texturi (pictarea norilor, frunzelor).
 • Formă plată angulară (în unghi): colorarea porțiunilor greu accesibile și colțurilor, trasarea liniilor curbate, acoperirea porțiunilor mari.
 • Formă rotundă pentru detalii (fire scurte, formă subțire și ascuțită): pentru detalii fine și mișcări scurte.
 • Formă mop cu vârf ascuțit sau oval (rotundă, păr des, voluminos): linii mai ample, estomparea culorilor.
 • Formă lată și plată: pictarea fundalurilor.
 • Formă rigger (rotundă, foarte subțire, fire foarte lungi, vârf ascuțit): linii lungi, continue și netede (pictarea ramurilor, caligrafie).
 • Formă filbert (plată, cu vârf oval, fire medii/lungi): pot fi folosite atât pentru umplerea unor porțiuni întinse, cât și pentru linii fine. Este potrivită pentru pictarea petalelor.  

Părul pensulei

Părul pensulei poate fi sintetic sau natural, care la rândul lor pot fi de mai multe tipuri.

Pensulele din păr sintetic pot fi fabricate din diferite materiale. În funcție de materialul folosit, calitatea acestora diferă. Optează pentru pensulele sintetice cu fibră de carbon. Se potrivesc culorilor acrilice, tempera, guașelor, acuarelelor.

Pensulele din păr natural sunt confecționate din fire de păr obținute de la animale. Există pensule din păr de veveriță, de ponei, de capră, de jder (zibelină) Kolinsky sau de porc.

Pentru pictura în acuarelă poți opta pentru fire sintetice, de ponei, de veveriță, de capră sau zibelină. Pentru pictura în ulei, sunt indicate pensulele din păr de zibelină sau porc sau cele sintetice care imită părul natural. Pentru acrilice se recomandă în special pensulele din păr sintetic sau cele din păr de veveriță. În cazul picturii murale, se recomandă pensulele din păr de porc.

Rigiditatea părului

Rigiditatea părului este corelată cu nivelul de vâscozitate. Pentru culorile vâscoase (uleiul, acrilul nediluat), ai nevoie de pensule cu păr mai dur. Pentru culorile mai fluide, cum sunt cele pe bază de apă sau diluate, ai nevoie de pensule moi și fine.

Mărimea pensulei

Fiecare tip de pensulă prezentat anterior se găsește sub dimensiuni diferite. Bineînțeles, pensulele mari se utilizează pentru umplerea porțiunilor largi, iar cele mai subțiri pentru linii mai fine și detalii. Ai nevoie de pensule de mai multe mărimi, nu doar de mai multe forme ale părului. Poți opta pentru seturi de pensule, care conțin pensule de dimensiuni diferite.

Lungimea mânerului

Trebuie să ai în vedere lungimea mânerului, în funcție de mărimea suprafețelor pe care lucrezi. Cu cât suprafața este mai mare (cum este în cazul picturii murale), cu atât mânerul pensulei trebuie să fie mai lung. Un mâner mai lung te ajută să privești lucrarea mai în ansamblu, în timp ce pictezi.

 

Așadar, pensulele pentru pictură trebuie alese cu atenție, în funcție de aceste criterii. Nu doar calitatea culorilor și suprafeței de lucru, ci și calitatea pensulelor influențează calitatea lucrării artistice.

Articolul Cum îți alegi pensulele potrivite pentru pictură? apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*