Daciada Liga 2: precum în 2016, alt 16-0 tot în etapa 1 a anticamerei elitei. Încotro?

Al doilea sezon în serie unică al Ligii 2 a pornit la drum tot cu un șoc negativ la capitolul imagine pentru întrecerea eșalonului secund, știrbită de credibilitate printr-un nou rezultat neverosimil la acest nivel, scor care n-ar avea în mod normal cum să se regăsească în competiția din care două sau poate chiar 3 formații pot promova în elita Ligii 1.

Povestea este deja arhicunoscută, Foresta târând în derizoriu ideea pregătirii cum se cuvine a participării în concurs prin reluarea antrenamentelor unor juniori cu doar 8 zile înainte de start, în absența foștilor jucători din lot și a resurselor financiare, juniori care au și fost aruncați în focurile liniei I într-o situație aproape de risc, debut acumulând o acoladă de circumstanțe care ar da de gândit oricărui truditor responsabil din lumea arenelor. Sporttim a punctat deja în consemnări anterioare aspectele care ridică alarmante semne de întrebare pe seama opțiunii clubului sucevean de a aborda de o asemenea manieră campionatul Ligii 2, devalorizat implicit printr-un rezultat de 16-0 care conferă nota unei totale lipse de seriozitate și considerație. Dar în pericol a fost pusă în primul rând sănătatea unor juniori A și B din generațiile 2000, 2001 și 2002.

Foresta a decis așadar să-și păstreze locul în Liga 2 prin a începe campionatul cu juniorii iar ca numărul participantelor în întrecere să fie par și FRF a acceptat alinierea la start și a unei trupe ce a retrogradat de două ori în ultimele tot atâtea sezoane din acest eșalon, CS Metalul Reșița, care n-ar mai fi avut așadar ce să caute la acest nivel, nivel care, repetăm insistent tocmai pentru a releva absurditatea situației, nu constituie altceva decât rezervorul de nou-promovate al elitei.

Așadar nu doar că forul federal a instituit prin acest accept o Daciada neoficială la nivelul diviziei imediat inferioare Ligii 1, undeva în grupul primelor nici 35 de garnituri din întreaga țară, dar decăderea întrecerii este dată în plus de faptul că pentru al doilea sezon la rând etapa I este marcată de un rezultat de 16-0 ce sugerează că nu mai avem de-a face cu întâmplări.

Ci cu echipe de umplutură, sortite umilinței și figurației, cel puțin până la un punct. Pentru al doilea an la rând, tot din 20 de protagoniste la start se găsește măcar una să reliefeze dezastrul imposibil de mascat și fardat al eșalonului 2.

Anul trecut, Șoimii Pâncota a deplasat 12 componenți ai unei fragede garnituri în debutul la nou-promovata de-atunci CS Afumați, iar ilfovenii au demarat în Liga 2 printr-un 16-0 (9-0). Astăzi, cu peripețiile de rigoare, Foresta a lăsat senzația că n-a tras concluziile adecvate din nefasta experiență a arădenilor și a marcat pe viață debutul divizionar al unor juniori deloc precoce ci împinși într-o situație limită, deloc benefică carierelor lor, sucevenii înclinându-se tot cu 16-0 (8-0) pe terenul altei nou-promovate, Ripensia, pentru timișoreni semnând condica 8 marcatori, dintre care Mediop de 6 ori, Dumiter cu 3 reușite iar căpitanul Popa cu două.

Așadar, anual se lansează ca și șchioapă în seria unică a anticamerei elitei măcar o grupare nepregătită de concurs, cu consecințele de rigoare pentru întregul competiției dar și cu observația că respectivele cazuri sunt de departe cele mai izbitoare însă nu neapărat unicat, alte cluburi de pe palierul secund având dificultăți mai mult sau mai puțin severe. Unele, întinzând dependent și bolnăvicios mâna spre punguța răscolită a banului public, poate, poate mai pică ceva, într-o chinuitoare și patetică subzistență ca expresie a socialismului și comunismului reinventat la scară largă și majoră pe calapodul mileniului 3.

Sunt însă doar efectele subminării peste ani voite dar și prin incompetență a fotbalului românesc.

S-a ajuns într-o situație în care juniori B fără suficienți colegi jucători de rezervă la dispoziție să fie riscați în condiții de deplasare la mare distanță și de caniculă, după o noapte nedormită, prin a avea de disputat 90 de minute în fotbalul divizionar al seniorilor și împotriva seniorilor, pe când în mod normal competițiile FRF rezervate categoriei lor de vârstă se derulează strict doar între juniori B și în limita a 80 de minute.

Foresta a fost retezată la start precum Șoimii au fost doborâți anul trecut la debut, victime ale unor decizii din afara suprafețelor de joc.

În total, în această primă etapă, gazdele au câștigat jumătate din cele 10 meciuri disputate, două dintre victorii aparținând nou-promovatelor, la zero.

Au mai învins acasă și târg-mureșenii căzuți din Liga 1, în uvertura de vineri seară, iar cu câte 4 goluri marcate foste participante și în sezonul trecut al Ligii 2. Așadar…

Ripensia – Foresta 16-0

ASA – Știința Miroslava 2-1 (1-1): Licu 15, Muntean 80 / Tăcuțanu 40.

CS Mioveni – CS Afumați 4-0 (2-0): Năstăsie 27 și 76, Florescu 42, Andor 69.

Academica Clinceni – Dunărea Călărași 4-1 (0-1): Constantinescu 55, Drăghici 58, Barbu 63, 70 / Pană 28.

AFC Hermannstandt – CS Balotești 3-0 (2-0): Rusu 23, Stoica 49, Blănaru 62.

Ștefan Blănaru s-a aflat așadar pe lista marcatorilor sibienilor lui Pelici, la debutul său oficial pe Cibin.

Trei au fost victoriile în deplasare, toate la limită…

Dacia Unirea Brăila – ASU Politehnica 2-3 (1-3)

Chindia – UTA 0-1 (0-0): Curtuiuș 89.

Metaloglobus București – Olimpia Satu Mare 0-1 (0-1): Lusamba 23.

În fine, două remize, FC Argeș – Pandurii 0-0 și Luceafărul Oradea – Sportul Snagov 1-1 (1-0: Matei 36 / Rusu 85), continuatoarea Metalului Reșița căutând să-și justifice prezența și pe mai departe în Liga 2, deși rezultatele sportive din teren au trimis-o sub linia retrogradării atât în 2016 cât și în primăvara acestui an. Echivalent în orice competiție firească și sănătoasă din afara granițelor României cu coborârea unei trepte valorice, în acest caz în Liga 3. Dar originala tranziție nu lasă loc de manevră spre normalitate.

Programul rundei a doua din Daciada Ligii 2, pe coloana dreaptă. Tragi-comedia mai are multe episoade în acest pitoresc sport românesc majoritar de partid și de stat…

 

The post Daciada Liga 2: precum în 2016, alt 16-0 tot în etapa 1 a anticamerei elitei. Încotro? appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*