„Dacul adormit” de la Piatra Verde a scos în stradă locuitorii din Slănic

Primarul oraşului, Daneluş Costea, afirmă că va propune rezilierea contractului de închiriere cu firma care exploatează cariera de tuf vulcanic şi gips

 

Violeta Stoica

Cariera de la Piatra Verde, aflată în zona simbolului natural al orașului Slănic Prahova supranumit Dacul Adormit, a încins spiritele în orașul prahovean cunoscut nu numai pentru minele de sare, ci și pentru această structură naturală formată din tuf vulcanic de un verde aproape ireal.
Protestele localnicilor au început într-o primă fază pe rețelele de socializare, în urmă cu circa o săptămână, când câteva utilaje au excavat în zona Muntelui Verde și o cantitate necunoscută de tuf vulcanic și gips din cariera respectivă a părăsit Slănicul. Atunci, locuitorii s-au mobilizat, au apelat la viceprimarul localității și la Poliția Locală și au reușit să oprească, deocamdată temporar, exploatarea.
Protestele din online s-au mutat și în stradă, pentru că sâmbătă, 28 august, oamenii au ieșit pentru a-și apăra Dacul adormit și Piatra Verde. Întors din concediul de odihnă, primarul orașului Slănic, Daneluș Costea, a fost prezent la întâlnirea cu slănicenii care au protestat împotriva exploatării de la Piatra Verde. Edilul le-a promis acestora că mâine, 31 august, în cadrul ședinței Consiliului Local Slănic, le va propune consilierilor locali rezilierea contractului de închiriere dintre autoritatea locală și HeidelbergCement România S.A., prelungit în primăvara lui 2020, cu încă cinci ani. „Trebuie însă să ne așteptăm la o luptă grea, pentru că rezilierea contractului presupune deschiderea unui litigiu în instanță și să dăm înapoi banii pe care i-am încasat de la Heidelberg”, a anunțat primarul Daneluș Costea.

Deocamdată, pe site-ul Primăriei Slănic, unde este publicată ordinea de zi a ședinței din 31 august a Consiliului Local Slănic, apare un punct referitor la exploatarea de la Piatra Verde, dar care nu vizează rezilierea contractului, ci doar o informare privind activitatea de exploatare de la cariera de gips Piatra Verde.
Este de neînțeles de ce autoritățile nu au răspuns întrebărilor transmise pentru clarificarea situației de la Piatra Verde, nici la o săptămână de la solicitarea unor puncte de vedere oficiale. Singura opinie a venit din partea companiei HeidelbergCement România S.A.
La solicitarea noastră, HeidelbergCement România SA a transmis un punct de vedere referitor la cariera de la Piatra Verde-Slănic: „Compania noastră deține licență de concesiune pentru exploatare din anul 2000. Toate activitățile de exploatare efectuate de către societatea noastră în cariera Slănic – Piatra Verde s-au efectuat întotdeauna în limitele prevăzute de lege.
HeidelbergCement România S.A. deține dreptul de exploatare pentru substanța tuf vulcanic din cariera Slănic – Piatra Verde în baza licenței de concesiune pentru exploatare nr. 1547/2000 a activității miniere de exploatare a gipsului și tufului vulcanic în perimetrul Slănic – Piatra Verde, județul Prahova, încheiată la data de 09.06.2000 cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale București (ANRM), licență modificată și resemnată în datele de 01.08.2013 și 25.05.2020. Pentru anul 2021, HeidelbergCement România S.A. deține Avizul nr. 16/15.01.2021, emis de ANRM – Compartimentul de Inspecție Teritorială Ploiești.
Dreptul de acces la perimetrul de exploatare este asigurat prin Contractul de închiriere nr. 3681/20.04.2000, încheiat cu Orașul Slănic, jud. Prahova, modificat cu actele adiționale nr. 1-3, cu valabilitate până la data de 20.04.2025. Pentru activitatea de exploatare în cariera de tuf vulcanic Slănic – Piatra Verde societatea noastră deține Autorizația de mediu nr. PH-7 din 6.01.2011, revizuită în data de 10.01.2019 cu viza pentru perioada 06.01.2021 – 06.01.2022.
Suprafața de 45.500 m² închiriată de la Consiliul Local Slănic se suprapune zonei de exploatare și face parte din Perimetrul de exploatare (instituit de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale) acesta neaflându-se pe o arie naturală protejată”.
Deși am solicitat informații oficiale privitoare la legalitatea exploatării de tuf vulcanic și gips de la Piatra Verde-Slănic, nu am primit niciun răspuns nici de la Primăria Slănic, nici de la Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, nici de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului și nici de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale.
Rămân astfel multe întrebări fără răspuns, transmise instituțiilor statului, referitoare la Piatra Verde:
1. În baza căror autorizații de mediu se desfășoară activitatea carierei de gips/ tuf vulcanic Piatra Verde – Slănic?
2. Suprafața de teren a carierei de la Piatra Verde face parte dintr-o arie naturală protejată?
3. Care sunt condițiile pe care este obligată să le respecte, prin autorizația de mediu, societatea care exploatează cariera respectivă?
4. Care este nivelul taxelor pentru activitatea minieră și al redevenței achitate anual de către societatea/societățile respective, de la parafarea contractului și până la data prezentei?
5. Ce redevențe și/sau chirii au fost achitate anual de către CarpatCement/ HeidelbergCement de la încheierea contractelor de închiriere cu autoritatea locală?
6. În ce condiții poate avea loc rezilierea contractului de închiriere încheiat cu CarpatCement/ HeidelbergCement pentru terenul respectiv?
Vom reveni și cu informațiile ce ne vor fi transmise de către instituțiile menționate anterior, imediat ce acestea ne vor fi furnizate.
Până atunci, însă, rămâne de văzut ce se va întâmpla mâine, la ședința consilierilor locali din Slănic și dacă va fi sau nu aprobată o eventuală reziliere a contractului de închiriere a terenului din zona Pietrei Verzi. Și, mai mult decât atât, care vor fi condițiile impuse pentru a rupe înțelegerea cu HeidelbergCement și dacă acest lucru este posibil.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*