Dana Sofronie: ”Am suferit multe abuzuri în gimnastică”!

Campioana olimpică din 2004, de la Atena, Dana Sofronie, este internată la Centrul de Nevroze din Predeal, fiinf suferindă de depresie și stări de anxietate. Am citit această știre în media românească, cu câteva zile în urmă, și am vrut să știu exact cum se mai simte fosta mare gimnastă și mai ales ce suferințe i-au provocat această stare de depresie. Și, culmea, Dana mi-a răspuns la telefon, ba chiar am simtit-o dornică de discuție, despre situația ei critică.

”Eu sunt o persoană introvertită, toate se adună în mine. Închipuiti-va, am început gimnastica de la 8 ani și de atunci rabd și tot rabd – abuzuri de la club, abuzuri de la lot, stres, emoție, muncă și epuizare. Pe lângă toate acestea am avut probleme de sănătate și cu părinții… Da, cred că și gimnastica a contribuit la starea mea critică. Au fost momente când făceam cumpărături pe caiet…, greu, tare greu! Acum doi ani și jumătate, trei, ajunsesem dependentă de somnifere, le luam și ziua și noaptea, eram în pragul sinuciderii, nu-mi mai păsa de nimic. Am ajuns aici, la Spitalul din Predeal aproape moartă, însă mi-am revenit, datorită medicilor profesioniști. Am ieșit din spital, pentru că mă simțeam mai bine, însă am făcut greșeala să întrerup tratamentul. În doi ani, stările de depresie mi-au revenit, mă uitam în gol, refuzam socializarea și am venit din nou la Predeal”, îmi povestea cu sinceritate fosta mare campioană.

Dana are 33 de ani și este singură, adică necăsătorită, ba chiar nu are niciun iubit, după spusele ei, însă mi-a promis că va încerca, de-acum înainte, să fie mai sociabilă, dar asta numai după ce se stabilizează ea. ”În toată această perioadă critică nu m-a sunat nimeni de la Federația de Gimnastică, nu s-a interesat nimeni de soarta mea, dacă aș avea nevoie de ceva, nici măcar fostele colege de echipă, cele cu care am câștigat aurul la Atena (n.n. Oana Ban, Alexandra Eremia, Cătălina Ponor sau Silvia Stroescu). Doar Andreea Răducan mi-a mai trimis mesaje. Sunt mulțumită că am vorbit lumii despre această boală a mea și știu că mulți oameni au depresie, însă încearcă s-o ascundă. Vreau să fiu un exemplu de curaj, dacă nu vorbești, n-ai cum să fii ajutat, oamenii trebuie să știe asta. Promit să mă schimb, promit să devin sociabilă și accept oricând să vă țin la curent cu schimbările din viața mea”, a mai spus Dana Sofronie. Iar eu pot să mă laud că am făcut-o de câteva ori pe Dana să râdă și să-și deschidă sufletul într-o poveste de viață. Mulțumesc, Dana!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*