De 3 ori victorioasă acasă acum 3 toamne în 2016/17 Men’s EHF Cup, ”Poli” revine în Europa prin primirea campioanei Greciei, Olympiacos

Atât de aproape au fost alb-violeții în urmă cu 3 toamne de faza grupelor ediției 2016-2017 în Men’s EHF Cup, și totuși într-atât de departe, handbaliștii Timișoarei revenind pe același traseu preliminar al competiției europene inter-cluburi numărul 2 odată cu sfârșitul acestei săptămâni, când vor găzdui manșa I din turul 2 de calificare, în compania campioanei Greciei, marcatoare a câte 30 de goluri în victoriile din faza anterioară cu cei din Banja Luka. SCM Politehnica tranșa toate cele 3 jocuri din sala ”Constantin Jude” în tururile preliminare din toamna lui 2016, pe bănățeni și Olympiacos SFP legându-i părăsirea Cupei EHF tocmai înaintea fazei grupelor la ultima participare, în cazul elenilor, anul trecut. 

Alb-violeților le-a mai venit inima la loc după prima victorie din noul sezon, la cea de-a șaptea încercare, la limită miercuri seară în fața propriilor simpatizanți, în etapa a VI-a de campionat, triumf permițându-le să abordeze totuși ceva mai liniștiți, în ciuda indisponibilităților din lot, dubla manșă cu Olympiacos SFP, programată duminică de la ora 18 și sâmbătă 12 octombrie în returul din Grecia. 

Acum, în preziua meciului tur, sâmbătă, se va împlini un an de zile de când Olympiacos SFP pierdea la 5 goluri diferență în exact aceeași fază a competiției, manșa I din turul secund preliminar în Cupa EHF, 34-29 (16-12) pentru Sport-36, la Komlo, elenii calificându-se totuși în faza următoare grație golurilor în plus marcate în deplasare în ansamblul dublei manșe, cu mențiunea că returul îl câștigau cu 27-22 (14-12) după 9 zile.

Au urmat însă înfrângeri în turul al III-lea, ultimul al preliminariilor înaintea fazei grupelor, cu 22-25 pe teren propriu și cu 30-25 în Croația cu RK Nexe, fază a întrecerii în care se poticneau și alb-violeții la ultima lor participare în cupele europene, și tot în spațiul ex-iugoslav.

În 2016, SCM Politehnica a început mai repede dar cu dreptul propriul periplu continental, la revenirea după aproape 10 ani în cupele europene, 26-22 pe teren propriu cu balticii de la Polva Serviti, pe 3 septembrie, calificarea din turul I conturând-o printr-un triumf tot la 4 goluri, peste 7 zile, în Estonia.

A urmat o victorie la limită în Norvegia, în manșa I din turul secund, ”bornă” la care se află poliștii duminică, completată printr-un alt succes la limită, 27-26 în returul din 15 octombrie cu OIF Arendal.

Se vedeau deja grupele, și cu atât mai mult după succesul din turul fazei a III-a, 27-22 acasă pe 19 noiembrie 2016 cu RD Riko Ribnica, formație slovenă care avea să se revanșeze însă cu vârf și îndesat peste numai o săptămână: 30-19. Sfârșit de drum și speranțe pentru un altul…

Croit de astă dată pe ruta Cupa României, pe un traseu național prin Sibiu, Bacău, Baia Mare și Focșani, din postura de câștigători ai competiției eliminatorii interne. Implicit, primul week-end din octombrie aduce pentru SCM Politehnica Timișoara revenirea în cupele europene, mai precis în preliminariile Cupei EHF, una dintre cele 15 partide ale fazei în curs fiind găzduită de sala ”Constantin Jude”, cu mențiunea că o ”dublă” dinaintea 16-imilor turului 3 s-a consumat deja, Talent M.A.T. Plzen depășind tur-retur o formație din Israel. 

Duminică, 6 octombrie, de la ora 18, handbaliștii Timișoarei abordează prima manșă a confruntării din turul al doilea preliminar cu cei de la Olympiacos Pireu, campioni ai Greciei, în condițiile în care situația medicală s-a îmbunătățit față de începutul săptămânii. 

Chiar și așa, este în continuare departe de a fi una liniștitoare pentru staff-ul tehnic, care trebuie să abordeze meciul tur fără Păiuș, Pribanic, Dragas și portarul Tcaciuc, o mai veche absență. În schimb, Fenici, Sadoveac, Șomlea și Baican au riscat, revenind ceva mai devreme după accidentările avute, dar au avut șansă și vor fi prezenți în teren la momentul primului fluier.

”Sperăm să-i recuperăm pe toți până la partida retur, însă deocamdată trebuie să ne adaptăm la un sistem defensiv fără câțiva dintre oamenii noștri importanți” a spus înaintea întâlnirii antrenorul Pero Milosevic. Tehnicianul muntenegrean e conștient de importanța primei părți a dublei întâlniri: ”Trebuie să fim uniți și concentrați, să ne apărăm bine și să atacăm cu răbdare în fața unei echipe arțăgoase, care e redutabilă mai ales la ea acasă. Le-am analizat jocul retur cu Borac Banja Luka precum și unul dintre meciurile de campionat. Dacă nu jucăm serios pe toată durata meciului vom avea probleme. Nu sunt suficiente, de exemplu, 10 minute bune pentru a ne distanța; trebuie să o facem pe parcursul tuturor celor 60 de minute, puțin câte puțin. Nu cred că ne putem gândi să obținem o victorie clară în condițiile multiplelor accidentări pe care le avem” a mai menționat Milosevic.

Olympiacos a trecut de RK Borac m:tel cu 30-21 în meciul tur din 31 august, câștigând apoi și returul de la Banja Luka, pe 7 septembrie, cu 25-30.

Poliștii și grecii au programate antrenamente în preziua partidei, adică sâmbătă 5 octombrie, SCM Politehnica de la ora 18, iar Olympiacos de la ora 19:30. 

Vești mai bune au venit și pe plan financiar, pentru că în decursul acestei săptămâni ”violeții” au încasat două salarii restante, din totalul de 4 ce nu erau achitate. Subiectul a fost detaliat de președintele secției de handbal de la SCM Timișoara, Ioan Silviu Doboși: ”Am avut o întâlnire cu domnul primar Nicolae Robu, în care discuțiile au fost pozitive. Nu se pune problema desființării vreunei secții, autoritățile având în atenție în continuare domeniul sportului. Achitarea a două salarii a adus un tonus bun la echipă, iar victoria din campionat cu Focșani a reprezentat un ascendent moral și mai mare în perspectiva jocurilor din Cupa EHF.” Despre confruntarea cu Olympiacos, Doboși a adăugat că e foarte importantă, deoarece poate aduce puncte coeficientului handbalului românesc și poate fi lansarea spre grupele EHF. În consecință, clubul timișorean așteaptă cât mai multă lume la sală, și în condițiile în care, după acest meci acasă, ”Poli” va avea în program nu mai puțin de 6 deplasări la rând, în 3 competiții diferite, mai întâi în Grecia, dar apoi și în cadrul Ligii Zimbrilor, precum și în Cupa României, într-o nouă ediție.

Întâlnirea de duminică nu este televizată, dar transmisă în schimb video pe canalul YouTube SCM Politehnica Timișoara. Arbitrii partidei sunt lituanienii Gytis Sniurevicius și Andrius Grigalionis în vreme ce observatorul delegat e maghiarul Péter Éles.

Rezultatele de miercuri și joi în etapa a VI-a din campionat și programul viitor, pe coloana clasamentelor.

 

 

 

The post De 3 ori victorioasă acasă acum 3 toamne în 2016/17 Men’s EHF Cup, ”Poli” revine în Europa prin primirea campioanei Greciei, Olympiacos appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*