De-a hoţii şi vardiştii prin pădurile prahovene. Pierd hoţii…

F. T.

Tentativele de furt din pădurile administrate de către Direcția Silvică Prahova nu mai contenesc, dar nici echipajele de jandarmi, poliție sau angajați ai Ocoalelor de profil nu stau cu mâinile în sân. Una peste alta, zici că, aproape zilnic, în județ este o “joacă” de-a hoții și vardiștii, din care, evident, câștigă ultimii.
Miercuri, de exemplu, un echipaj de jandarmi din cadrul IJJ Prahova a acționat pe raza Ocolului Silvic Slănic, pentru prevenirea și combaterea furturilor de material lemnos.
În acest context, oamenii legii i-au prins pe doi tineri, în vârstă de 17 ani și, respectiv, 22 de ani, în timp ce sustrăgeau material lemnos din Fondul Forestier Național, în punctul numit “Recea”, aflat pe raza orașului Plopeni. Ambii au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare totală de 1.500 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat reprezentanților Ocolului Silvic Slănic.
De asemenea – după cum se mai precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova, în aceeași zi, o patrulă din cadrul instituției l-a prins pe un alt bărbat, în vârstă de 46 de ani, care tocmai tăiase un copac dintr-o zonă împădurită aparținând Ocolului Silvic Câmpina. Materialul lemnos a fost predat personalului acestei instituții, iar toporul și drujba găsite asupra celui în cauză au fost ridicate și depuse în “Camera de corpuri delicte” a poliției prahovene. Pe mai departe, reprezentanții Ocolului Silvic Câmpina urmează să stabilească valoarea prejudiciului cauzat, în funcție de care se va face și încadrarea faptei – infracțiune sau contravenție.
Și polițiștii prahoveni au acționat, în aceeași zi de miercuri, în mai multe puncte pretabile la sustrageri de material lemnos din fondul forestier adminstrat de către Direcția Silvică Prahova.
Astfel, polițiști din cadrul Postului Comunal Provița de Sus au prins un localnic care a tăiat și sustras un arbore din specia fag de pe islazul comunal administrat de Consiliul Local. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.000 de lei, iar materialul lemnos a fost ridicat și lăsat în custodia Ocolului Silvic Sinaia. Totodată, oamenii legii de la Vâlcănești au fost sesizați de un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Slănic că o persoană a tăiat și a furat material lemnos dintr-o pădure, pe care l-a încărcat într-un atelaj hipo. Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului și au identificat un bărbat de 31 de ani din comună, în atelajul hipo fiind identificaţi trei arbori de esenţă gorun, nemarcați. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că respectiva persoană a mai fost sancționată contravențional pentru o faptă similară și în luna noiembrie 2017. Bărbatului i-au fost confiscate atelajul hipo şi harnaşamentul, iar lemnul furat a fost predat pădurarului. Totodată, bărbatul a fost sancționat contravențional cu o amendă de 2.000 de lei.
În același context, al sustragerilor de material lemnos, polițiștii din Bălțești l-au prins pe un bărbat din comuna Șoimari în timp ce transporta cu un atelaj hipo material lemnos, fără documente legale de proveniență. A fost sancționat contravențional cu o amendă de 5.000 de lei, iar materialul lemnos a fost ridicat și lăsat în custodia Ocolului Silvic Vălenii de Munte.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*