De ce este important sa recoltam celule stem la nastere

Fiind introduse in prezent in schemele de tratament a peste 80 de boli grave, celulele stem reprezinta baza unora dintre terapiile revolutionare ale momentului, datorita proprietatilor acestora de a actiona ca substituenti ai elementelor celulare lipsa din organism. Astfel, indeosebi in ceea ce priveste bolile din sfera hematologica, precum leucemiile sau anemiile, capacitatea lor de a inlocui elementele figurate din sange ii poate oferi pacientului o viata cat mai apropiata de normal sau chiar remisia completa a bolii.

In consecinta, desi autotransplantul se poate efectua fara probleme cu componente stem recoltate facil din sangele periferic la orice varsta, avantajul adus de prelevarea la momentul nasterii este data de gradul de diferentiere mult mai mare de care sunt capable celulele unui bebelus. In ceea ce priveste procedura in sine, aceasta prezinta un grad de dificultate redus si nu interfereaza in niciun fel cu parcursul unei nasteri normale, fiziologice. De aceea, daca asteptati un copil si sunteti interesati sa aflati mai multe despre rolul procedurii de recoltare de celule stem, va invitam sa aprofundati datele prezentate in acest articol.

De ce au atras celulele stem atentia lumii medicale

Desi primul transplant de tip alogen a fost intreprins cu mai bine de 30 de ani in urma, aceasta procedura a avut la randul ei loc doar dupa ani de cercetare si continua descoperire a originii, modului de actiune si stocare a acestor componente celulare. Astfel, pe langa diferentierea data de momentul recoltarii, proprietatile diverse au dus la extinderea ariilor de cercetare pentru a dezvolta noi tratamente ale bolilor incurabile. In ceea ce priveste boala de care suferea primul tanar operat la acea vreme, maladia Fanconi reprezinta pana in prezent una dintre cele mai periculoase boli cu determinism genetic, datorita insuficientei medulare ereditare pe care o produce.

Totusi, baietelul care a beneficiat in anul 1988 de un transplant de la fratele lui, continua sa traiasca o viata normala pana in ziua de azi, bucurandu-se de rolul de parinte si de remisiunea completa a bolii. In consecinta, pana la momentul prezent sunt inregistrate mai mult de 1 milion de astfel de transplanturi in intreaga lume, folosind atat celule de tip mezenchimal, recoltate din cordonul ombilical, cat si celule stem hematopoietice, ce provin din sangele periferic sau maduva spinarii.

Speranta pentru a vindeca tot mai multe boli in viitor

Incurajate de parcursul rapid al procedurii de recoltare de celule stem urmata de transplant, cadrele medicale au reusit sa traseze urmatoarele directii in care tratementul derivat din proprietatile regenerative ale acestora poate fi de un real ajutor. Astfel, domeniul chirurgiei plastice, cel al ortopediei si chiar cel al cardiologiei interventionale beneficiaza de solutii la cel mai inalt nivel care promit sa readuca functia tesutului afectat de rani care s-au soldat cu impotenta functionala.

In acest context, pacientii care au suferit arsuri, rani adanci sau chiar un infarct se vor putea bucura de regenerare tisulara in viitorul apropiat, odata cu punerea la punct a unui protocol de tratament revolutionar. In cadrul Stem Sure, una dintre cele mai importante astfel de institutii de pe piata autohtona, bazele unui asemenea proiect, numit Rigenera, au fost puse inca de la finele anului 2018, moment in care au avut loc mai multe interventii ce au demonstrat potentialul medicinei regenerative.

Printre primele probleme ce au fost abordate in acest mod au fost cele de origine estetica, precum ridurile, cicatricile sau alopecia, dar si cele de natura traumatica, precum plagile, arsurile sau escarele de diferite cauze. Asadar, prin intermediul realizarii microgrefelor omologe si autologe, multe alte complicatii precum piciorul diabetic, leziunile marilor arsi sau problemele de artroza ale persoanelor in varsta vor putea fi abordate cu o rata de succes mult mai mare.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*