De ce nu rămâi frumoasă, patrie, de Centenar?

Lucian Avramescu

”Vă căcaţi pe centenar!” E un anunţ-concluzie. Cine-l face? Cineva, explicit. Alţii, înalţi, întregesc spusa cu dibăcii și acolade.
Citesc scârboase anunţuri care-mi cutremură sufletul. De la puterea executivă, de la partidele puterii și opoziţiei, de la piticul academic Tudorel, ministru peste Dreptate, de la Iohannis, ocupant al fotoliului de la Cotroceni. Toţi întâmpină centenarul glorios al Marii Uniri cu dat la gioale și mârlănie porcească. Cu mizeria de closet a unei istorii care a decăzut și-și bate joc de înaintași și de ea însăși.

Puterea PSD-ALDE se opintește pe brânci să întâmpine gloriosul moment istoric, pentru care au murit sute de mii de militari români, trecând Carpaţii, batalioanele jertfei, nu făcând o reverenţă istorică, ci cu legile justiţiei în dinţi, reformate, transformate, ajustate la nimicul convenabil. Convenabil cui? Celor care au plătit pentru asta și cer decontul.
România nu mai are alte griji decât modificarea unor paragrafe la codul sau codurile mânăriei. Întâmpinăm evenimentul istoric uriaș al îmbrăţișării celor trei principate, făcute una, într-o mare Românie, cu nimic. Se bat toţi pe ce? România e orfană de spitale, de nivel de trai, de șosele cu asfalt, de morală și civilizaţie. E bolnavă de ea însăși în regulile europene ale progresului. Ce face acum, când ar trebui să-și trăiască glorios istoria? Face, până la miezul nopţii, cu cei 500 de parlamentari ai ei, noi legi. Sunt strâmbe legile vechi? Sunt, în general, corecte, dar nu-s respectate, trăiesc umilinţa de a fi călcate în picioare. Justiţia? Face și ea pipi în nădragii personali. Politica se pișă pe poporul român care se pregătește să-și serbeze Reîntregirea. Cum? Cum se vede.
Șeful partidului maghiar din România, minoritatea cea mai expresivă și gălăgioasă, fiindcă ţiganii, porecliţi, cum ei înșiși o spun, romi, sunt, numeric, mai mulţi, avertizează ironic asupra evenimentului. Ce aţi făcut? – zice ungurul șef al UDMR. Cu ce vă lăudaţi după 100 de ani? Cu nimic. Românii părăsesc România, n-aţi făcut un centimetru de șosea, e vai de capul vostru. Are dreptate? N-aș ști dacă nu ar primi confirmări. Îl confirmă Dragnea, Iohannis, PSD/ALDE, cuplul toxic care face din centenarul Reîntregirii o bătălie pentru salvarea hoţilor. Îl confirmăm noi toţi, părtași la minunea centenară, arătându-ne ca neam de nimic.
Am așteptat centenarul României mari, sau aproape mari, cu izmenele în vine. Pe ce ne scremem? Pe noi înșine. De ce refuzi, iubita mea ţară, să te arăţi cum ești, frumoasă, cu sânii tăi de femeie tânără, neîmbătrânind niciodată, centenară în Unire și uniri, milenară în sufletul tău care n-a obosit să iubească, cu oameni demni și luminoși? De ce nu te serbezi la o sută de ani cum ţi-ai serba onomastica? De ce îi lași pe unii să facă – iartă-mi vorbele – mișto de tine?

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*