De la 1 septembrie, aproape 270.000 de prahoveni vor avea venituri un pic mai mari

N. Dumitrescu

După îndelungi calcule, există certitudinea că, de la începutul lunii viitoare, pensionarii vor avea venituri un pic mai mari. Concret, pensiile vor fi majorate cu 14% și nu cu 40% așa cum ar fi trebuit, potrivit legislației în vigoare – subiect mult discutat și disputat mai ales din punct de vedere politic – motivul invocat de actualii guvernanți fiind situația economică din țară, din cauza pandemiei. Astfel, oficial, de la 1 septembrie 2020, noua valoare a punctului de pensie este de 1.442 de lei, deocamdată nefiind luată în calcul vreo adăugare și a altui procent față de cel deja anunțat. La nivelul județului, potrivit datelor primite de la Casa Județeană de Pensii Prahova, peste 240.500 de pensionari vor beneficia de majorarea punctului de pensie de la 1.265 lei la 1.442 lei. De asemenea, de la 1 septembrie 2020, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari va fi de 800 de lei (față de 704 lei, cât era până acum), de această prevedere urmând să aibă parte aproximativ 27.000 de persoane. Nu în ultimul rând, de la începutul lunii viitoare va crește și cuantumul indemnizației de însoțitor – care reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie – care va fi de 1.154 de lei (până acum era 1.012 lei), de această prevedere urmând să aibă parte peste 1.600 de pensionari prahoveni. După cum a anunțat și Casa Națională de Pensii Publice, toate operațiunile referitoare la achitarea drepturilor de pensie pentru luna septembrie 2020 au fost încheiate deja. Mai exact, documentele de plată și de informare a plății pensiei au fost expediate către Compania Națională „Poșta Română” SA, fiind finalizate și toate celelalte operațiuni care implică plata pensiilor și a celorlalte drepturi de asigurări sociale în luna septembrie 2020. Totodată, potrivit instituției menționate, în luna septembrie a fost stabilit și calendarul de plată al pensiilor. Astfel, prin intermediul CN „Poșta Română” SA, plățile curente se vor face între 1 și 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor, în cazul acelora care nu sunt găsiți la domiciliu drepturile bănești și cuponul de pensie urmând să fie ridicate de la ghişeele poştale, în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În cazul plăților restante, distribuirea banilor se va face între 11 –
15 ale lunii, tot la domiciliul beneficiarilor, iar în cazul celor care nu vor fi găsiți la domiciliu nici de această dată, pensiile și cuponul se vor putea ridica de la ghișeele poștale în termen de două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În cazul plății pensiilor prin conturi curente sau conturi de card, plata se va face în data de 14 septembrie, talonul de pensie urmând să fie transmis între 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.
De precizat că, ultima creștere a valorii punctului de pensie a fost înregistrată în luna septembrie 2019, când s-a majorat de la 1.100 de lei la 1.265 de lei.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*