De la succese la Cluj și Timișoara în august la 36-37 de puncte diferență, la un eșec în premieră în fața lui ”U” la startul returului

Timișoara Saracens a început cum nu se poate mai rău returului sezonului regular în Superliga de rugby, ocupanții locului 3 pierzând în această după-amiază pe terenul unor clujeni pe care i-au depășit categoric în luna august, pe același gazon în Cupa României iar pe Bega în turul campionatului. În avantaj la pauză cu 6 puncte, favoriții au fost apoi întrecuți de alb-negrii care astfel au pus punct unei serii de 3 eșecuri, dintre care ultimele două la peste 35 de puncte handicap fiecare: CS ”U” Cluj – Timișoara Saracens 27-19 (6-12).  

Este săptămâna sferturilor de finală la ediția din 2019 a Cupei Mondiale la rugby, una atipică prin premiera absenței selecționatei ”Stejarii” din turneul final dar și a anulării fără precedent a unor meciuri la acest nivel, dat fiind taifunul care a măturat în weekend zona metropolitană a capitalei nipone, pe plan intern fiind săptămâna startului în returul de campionat regular al Superligii, cu uvertura de la ora 16 de pe stadionul clujean ”Dr. Iuliu Hațieganu”.

Într-adevăr, nu mai puțin de 3 meciuri au căzut pradă vremii în Japonia, complet anulate din programul weekend-ului trecut, și anume Anglia – Franța, Noua Zeelandă – Italia și Canada – Namibia, un ”Mondial” în variantă scurtcircuitată dar fără a influența configurația sferturilor de finală de zilele viitoare, sâmbătă Anglia – Australia și Irlanda – Noua Zeelandă, iar duminică Țara Galilor – Franța și Japonia – Africa de Sud.

Iar apropo de rugby-ul internațional, dar pomenind despre cel inter-cluburi, duminică s-a împlinit un an de zile de la debutul Timișoarei Saracens într-o nouă campanie în grupele Challenge Cup, 17-54 pe 13 octombrie 2018 pe ”Dan Păltinișanu” cu galezii de la Newport Dragons. Aveau să fie 5 înfrângeri la scor cu oponenți calitativi din Țara Galilor, Anglia și Franța, cel din Hexagon și devenind ulterior câștigător al finalei competiției, dar gruparea din Ronaț încă mai administra pe-atunci pe măsură de categorice corecții mai modestelor partenere din Ovalia carpatină.

Nu însă de fiecare dată, câteva rezultate mai strânse, cu victorii la un punct diferență în dauna unor trupe din partea inferioară a ierarhiei Superligii, sugerând încă din ediția trecută de campionat că tăvălugul timișorean nu mai este la fel de eficient. Urma în primăvara acestui an reculul pe locul 4 la finele fazei play-off a campionatului trecut, cea mai modestă clasare a bănățenilor de la startul Superligii în martie 2011, punându-se întrebarea dacă gruparea din Ronaț va riposta în forță sau va atinge și noi borne pe o pantă cu tente descendente.

Un răspuns, în această după-amiază sub Feleac, unde, la inaugurarea returului, CS ”U” Cluj a izbutit o victorie istorică pentru alb-negru în dauna multiplei campioane din acest deceniu, deposedată în 2019 de trofeu, și care a pendulat de la detașate victorii în vară în dauna ardelenilor, la acest nepoftit 27-19. Într-adevăr, în tur, în etapa I, Timișoara Saracens galopa cu 54-18 pe 31 august pe ”Dan Păltinișanu”, după ce mai trecea de clujeni și la începutul aceleiași luni, dar în Ardeal, cu 40-3 pe 10 august în runda inaugurală a Grupei A din Cupa României. În care, nota bene, returul va fi peste două săptămâni, pe 2 noiembrie, în Banat.

Până atunci însă, motive de mare satisfacție în tabăra alb-negrilor urcați astfel de pe locul 5 pe patru, aflați la al treilea succes în noul campionat, prin a smulge ”scalpul” unor timișoreni care cel mai adesea i-au întrecut la scor, pe alocuri covârșitor.

La fel de copleșitoare și ultimele eșecuri ale clujenilor, 61-19 vineri la Steaua, după o săptămână de pauză, înaintea căreia erau întrecuți și cu 15-52 acasă de CSM Știința Baia Mare, respectiv cu 31-21 la Buzău. Așa încât ultima lor victorie data de peste o lună, 28-20 pe teren propriu cu Dinamo, pe 14 septembrie.

Net mai importantă victoria din această după-amiază pentru gruparea clujeană, victorie conturată după pauză, pe fondul unui joc tot mai avântat, profitând de degringolada în creștere din tabăra timișoreană. În avantaj la pauză cu 6-12, grație a două eseuri față de cele două lovituri de pedeapsă ale ardelenilor, dar cedând teren în partea a doua, în care alb-negrii au înscris nu mai puțin de 3 eseuri, față de unul singur al învinșilor.

Jocul elevilor lui Anesi și Gamboa a scârțâit încă din prima parte, parcă ruginit după cele aproape două săptămâni de pauză de la depășirea dobrogenilor pe Bega, răstimp în care atenția a fost captată și de rejudecarea ”cazului fijian – Rus”, rugbistului timișorenilor anulându-i-se suspendarea de 8 etape, iar după pauză a dat în primire clujenilor.

Un eșec istoric pentru Timișoara Saracens, o înfrângere de care nu credea că va avea parte la finele unui deceniu în care a scris istorie în Superliga, cu nenumărate trofee pe toate fronturile. Samoa și Jipa au marcat eseurile primei părți, după pauză replicând prin a mai înscrie unul și Simionescu, dar a fost ziua clujenilor, la rândul lor cu 3 eseuri, și detașați fără ca învinșii să se consoleze măcar cu punctul bonus defensiv.

Caz de intrare ”în ședință” la cei din Ronaț, până a juca în premieră acasă în retur joia viitoare, pe 24 octombrie de la ora 12, cu Dinamo.

În tot cazul, rugbiștii de ieri și azi au tot adus multe și mari satisfacții arenei sportului timișorean în acest deceniu, pe alocuri și în condiții de oarecare adversitate, depășind inițial multe așteptări și impunându-și pe parcurs propriile standarde, o ștachetă deloc ușor de menținut, fără însă a putea evita la un moment dat și un asemenea deznodământ, pe undeva implacabil. A venit astăzi, spre finele unui an cu mai mari probleme și bătăi de cap pentru colectivul din Ronaț, resimțite și sub această formă. Sportivii au tot dus greul, numai ei știu cum, într-o indiferență și ignoranță generală, pe când alții i-au mai și dus cu preșul, salvarea aparențelor pe la vârful clubului municipal făcându-se prin trâmbițarea numărului trofeelor acaparate de Timișoara Saracens, ca formă de justificare din partea decidenților a investițiilor rezultate în performanțe, fără a se sublinia însă un aspect inițial. Că reușitele sunt rod al măiestriei sportive din jurul balonului oval, mai presus și înainte de toate… 

CS ”U” Cluj: Mazăre; Mihalache, Banu, Damian, C. Straja; Melniciuc, Ciaparii / Petucher, Bârlădeanu, Telesa; Ghenea, Rotar – cpt.; Vasile, Pricopie, Murgoci.

Rezerve la start: Plăcintar, R. Straja, Gheța, Coroian, Curcă, Ballok, Toma, Bocăneț.

Timișoara Saracens: Samoa; Shennan, Maliepo, Popa, Simionescu; Hinckley, Rupanu / Taupaki, Căpățână, Halalilo; Popârlan, Mureșan; Tătăruș, Lazăr; Strătilă.

Rezerve la start: Rădoi, Fonoifua, Aranda, Sabău, Morrison, Samkharadze, Jipa, Zaharia.

Clasamentul actualizat și programul, pe coloana dreaptă.

The post De la succese la Cluj și Timișoara în august la 36-37 de puncte diferență, la un eșec în premieră în fața lui ”U” la startul returului appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*