De Ziua României. Oameni de poveste – Vasile Dobrău și Ovidiu Oltean!

Cine ar fi crezut că într-o ccomună cu ceva mai mult de 1000 de suflete, handbalul va prinde rădăcini adânci? Cine ar fi crezut că într-un mic sătuc cu relief de câmpie, dar apărat de la depărtare de munți și dealuri, vor apărea proiecte grandioase, mai abitir ca în Capitală?

Vorbim de Comuna Tăureni, din Județul Mureș, de directorul școlii din aceeași comună, Vasile Dobrău, și de primarul urbei, Ovidiu Oltean. Și ca povestea să aibă și un înțeles, atunci să începem cu directorul Dobrău, omul care a împrăștiat pasiunea pentru handbal copiilor din Tăureni, cât și celor din împrejurimi. Da, la Tăureni vin copii de la distanțe de peste 30 kilometri, pentru că s-a aflat în tot județul că directorul-antrenor este un pedagog de excepție, care se gândește tot mereu la mare performanță. Mai mult, proiectele care vor prinde viață aici, probabil că în primăvara lui 2018, rivalizează cu cele ale marilor orașe, dacă nu cumva chiar le și întrece.

”Ați scris cu ceva vreme în urmă despre începuturile noastre, aveați o revistă, Adevărul despre Handbal, când erați la Federație. Știți bine că ne antrenam, în 2010, pe unul din holul școlii, care era ceva mai lat de doi metri, dar lung – era greu, dar nebunia mea a prins și i-a îmbolnăvit și pe copii, ca să zic așa. Aveam o echipă de băieți extrem de talentați, din care am scos maxim – în primul rând, Andrei Șandru a fost acceptat la Academia de Handbal din Gummersbach, Germania; apoi Claudiu Chiorean a fost luat la Centrul Național de la Sighișoara și a ajuns și la lotul național de juniori; alți trei handbaliști au fost transferați la CSȘ Sighișoara, este vorba de Mihai Babă, Andrei Orosan și Flaviu Rotar, iar un altul, Norbert Bartha, a ajuns la Potaissa Turda.

Dar am suferit tot mereu, pentru că nu avem o infrastructură specifică, iar asta ne-a făcut să-i lăsăm pe copii să plece la alte echipe. Suntem găzduiți în două săli la Luduș, unde oamenii ne pun terenurile la dispoziție cu titlul gratuit, ceea ce nu-i puțin lucru. Sigur, acum, la echipa de fete pe care o am sunt multe handbaliste din Luduș, eu am fost profesor și la școala din Luduș și cred că am lăsat loc de bună ziua, pe unde am trecut.

Vă anunț că primarul Comunei Tăureni s-a alăturat nebuniei noastre numită handbal și a făcut toate eforturile ca să-i fie aprobat proiectul de construirea unei săli, la noi acasă. Chiar din primele zile ale anului se va pune temelia, am o mare bucurie. Mai mult, odată cu programul ăsta After School, se va construi un Internat de 40 de locuri, tot după sărbători. Cu aceste două investiții gata, pot să împlinesc visul întregii comunități – o echipă în Divizia A! Suntem, deja, în Campionatul Național al Junioarelor III, Seria H, ăsta fiind primul sezon, unde ne batem de la egal, la egal, cu adversarele noastre din Baia Mare, Tg. Mureș, Cluj și Zalău.

Nu m-am lăudat niciodată, nu mi-a plăcut, pentru noi au vorbit rezultatele – am fost în nenumărate turnee interne și internaționale și tot mereu am plecat de la competiții cu câte un trofeu: la Cell Cup, în Ungaria, am ieșit pe locul doi; la Makarska, în Croația, am fost apreciați de toată lumea; la Youth International Tournament, de la Brașov, am ieșit pe primul loc, Domnica Boldi a ieșit golgeteră, Ana Maria Albu a fost desemnată ca fiind cel mai bun pivot, iar Szabo Krisztina a fost numită portarul turneului; tot locul întâi am obținut și în Slovacia, la Preșov, la a X-a ediție a Kempa 4 Sport Cup, Lavinia Florea și Patricia Mangu fiind selecționate în echipa turneului; am fost primii și la turneul de la Bălți, Republica Moldova, iar la Karnten Trophy, în Austria, le-am dat lecții la toți”, ne spunea antrenorul, cu mândrie în glas.

În echipa de fete pe care o are acum, se află multe talente, cu un bagaj tehnic foarte mare. L-am întrebat pe Vasile care este secretul lui, cum de are atâtea performanțe, în condiții destul de vitrege. ”Eu le-am transmis tuturor sportivilor mei că dacă nu pui pasiune în ceea ce faci, nu-ți iese. Iar dacă mă refer la metodică, eu am făcut totul la timp și după un program, vorbesc de calitățile motrice și specifice handbalului. Sunt acum la București (n.n. discuția a avut loc pe 28 noiembrie), pentru că am examen, vreau să am și ultima categorie de Antrenor Maestru. Nu am făcut nimic după ureche, iar elevii mei și-au dat seama că sunt serios, când vorbesc de performanță. Vă spun doar atât, sportivele mele vin la antrenament cu 30 de minute mai devreme – minute bune ele se joacă cu mingia, încearcă tot felul de artificii tehnice, se întrec în aruncări la poartă, iar eu le privesc din tribune. Și această joacă are rostul ei, iar asta mă bucură. Și, atenție, eu, ca antrenor, n-am întârziat niciodată la antrenamente!

Primarul Ovidiu Oltean mi-a înțeles pasiunea și m-a încurajat în tot ce-am întreprins. S-a zbătut mult pentru proiectele cu sala și internatul, însă a reușit. Va fi o nebunie, ca o comună cu 1000 de locuitori să aibă o sală regulamentară, un cămin unde să putem caza și sportivele care vin de departe. Vreau să vă spun că avem, deja, un microbuz al nostru, dat de Ministerul Educației, care ne este de mare ajutor, pentru deplasările echipei, la etapele din campionat. Vom fi invidiați, cu aceste condiții – acum pot să spun că obiectivul nostru este menținerea talentelor în cadrul clubului, până la terminarea junioratului, dar și mai departe, pentru că vrem să ne facem echipă de Divizia A. Vreau să fac handbal la cel mai înalt nivel, la care pot eu să ajung. Și le spun tuturor să ne susțină în continuare, pentru că vor avea de câștigat.

Sunt convins că în scurt timp, handbaliste de la Arsenal Tăureni vor ajunge și în loturile naționale – și mă gândesc la Domnica Boldi, inter stânga, la Orszolya Mareș, extremă dreapta, stângace, la centrul Loredana Seulean, la pivotul Medeea Dușa, la interii dreapta Anita Suciu și Andreea Vălean, ultima este din Câmpia Turzii și are 1,86 metri înălțime, la extrema stângă Patricia Mangu sau la portărița Krisztina Szabo”, încheia directorul Liceului Tehnologic din Comuna Tăureni, omul care a răspândit sămânța handbalului printre copiii satului.

Și pentru că de 1 Decembrie suntem în straie de sărbătoare, îi propunem pe cei doi, Vasile Dobrău și Ovidiu Oltean, să fie numiți oameni de poveste, într-o viață reală!

Și tot oameni de poveste sunt și fetele din familia directorului-antrenor, care i-au fost i-au fost mereu alături și l-au sprijinit în toată munca sa, în folosul handbalului. Nu l-au descurajat nici măcar atunci, când îi antrena pe copii pe holurile școlii, ceva mai late de doi metri, ba chiar atunci l-au susținut mai mult…
Să le spunem și noi pe nume, pentru că antrenorul a ținut să le mulțumească și în acest mod:

- Otilia Ștefana Dobrău, fiică, absolventă a două facultăți, Filologie-Istorie și Drept, dar pasiunea pentru mașini a dus-o în stradă și lucrează la Poliția Rutieră din Luduș
- Christa Silvana Dobrău, fiică, Master Anul II, la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Cluj
- Dorina Otilia Dobrău, soție, învățătoare în Luduș

Ionel Pană

fam 3 fam8

fam4 fam5

fam6 fam7

famiD

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*