Decizie ISTORICĂ în EUROPA: O țară își schimbă numele și renunță la o pretenție ce i-a blocat intrarea în UE și NATO

Decizie ISTORICĂ în EUROPA: O țară își schimbă numele și renunță la o pretenție ce i-a blocat intrarea în UE și NATO

Premierul Macedoniei a anunțat că e gata să renunțe la pretenția țării sale că e singura moștenitoare a tradiției lui Alexandru cel Mare, o concesie care ar putea ușura lunga dispută cu Grecia.

„Renunț la pretenția că Macedonia e singura moștenitoare a lui Alexandru”, a declarat premierul Zoran Zaev, scrie europalibera.org.

„Istoria nu ne aparține doar nouă, ci și Greciei și altor țări”, a spus premierul de stînga. Alexandru cel Mare este legendarul conducător al regatulului antic al Macedoniei.

Grecia a obiectat folosirea numei de „Macedonia” de către autoritățile de la Skopje după declararea independenței de Iugoslavia în 1991, argumentînd că folosirea acestui nume implică pretenții teritoriale din partea acestei țări.

Obiecțiile autorităților de la Atena au complicat eforturile Macedoniei de a intra în NATO și în Uniunea Europeană. În 2008, Grecia a blocat cererea de intrare a Macedoniei în NATO sub numele său provizoriu de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei din cauza acestei dispute.

Zaev nu a spus cum ar urma să se numească țara sa dacă renunță la pretenția de a fi singura moștenitoare a lui Alexandru cel Mare.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*