Decolmatarea canalului colector de pe Dealul Viilor, soluție pentru evitarea inundării străzilor din Lugoj

Una dintre problemele complicate, care trebuie rezolvată de noua administrație municipală, cât de repede posibil, este cea a inundării mai multor străzi din Lugoj, în ur­ma precipitațiilor abundente.
Si­tua­ția chiar s-a agravat în zona străzilor din jurul Pieței Agroalimentare Ti­mi­șul, după lucrările de sistematizare finalizate în urmă cu puțin timp, din cauza nefuncționării re­țe­lei separate de preluare a apelor plu­viale care a fost instalată în ca­drul proiectului. Probleme cu apa de ploaie, cu o vechime apreciabilă sau mai apropiată de zilele noastre, sunt pe strada Mărășești, Splaiul Coposu, dar și în cel mai nou cartier rezidențial de la fosta unitate mi­li­ta­ră de infanterie.

Nerezolvată de mult prea mulți ani a rămas și ie­și­rea din Lugoj spre Timișoara, unde tot în urma unei modernizări prin reasfaltare a fost blocată scurgerea spre canalul de lângă terasamentul căii ferate, astfel încât după aproape fiecare ploaie se formează un mic lac. La agravarea situației de inundare a orașului, după ploi, contri­buie și colmatarea canalului care co­lectează apele de ploaie de pe Dea­lul Viilor și le dirijează spre Ti­miș pe lângă centura ocolitoare. Lugojenii care locuiesc în zonele inun­date periodic speră ca odată instalată, viitoarea administrație va da o atenție mai mare refacerii sistemului de canalizare al orașului.

“Nu mai știu câte sesizări am făcut la Primărie pentru a se găsi o soluție cu evacuarea apei de ploaie. De ani de zile, vine apa peste noi când plouă! Trăim într-un coșmar neșfâr­șit! Nimeni nu ne-a luat în seamă. Am crezut că poate se rezolvă cu proiectul ăsta nou de asfaltare, dar este și mai rău”, a spus Marian N, de pe strada A.C Popovici.

Soluțiile indicate de cei mai mulți specialiști în rețele de ca­na­lizare, care pot fi puse în practică înaintea refacerii generale a sistemului de canal municipal, sunt deversarea apelor pluviale în râul Timiș, prin bazine de retenție a hidrocarburilor și decolmatarea urgentă a canalului colector al ape­lor de ploaie de la baza Dealului Viilor.

În acest din urmă caz, Primăria a solicitat intervenția ANIF-ului, filiala teritorială Timiș-Mureș inferior, care a trimis în urmă cu o lună mai mulți angajați, care au făcut o recunoaștere a canalului și au executat măsurătorile necesare exe­cu­tării proiectului de refacere a sistemului de preluare a sarcinilor de încărcare pluvială, însă demararea lucrărilor bate pasul pe loc. În momentul de față, se lucrează la documentația pentru scoaterea la licitație a lucrărilor, dar pentru urgentarea demersurilor necesare se impun diligențe la autoritățile centrale pentru începerea cât mai grabnică a proiectului.

Articolul Decolmatarea canalului colector de pe Dealul Viilor, soluție pentru evitarea inundării străzilor din Lugoj apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*