Dedicație! Dr. Letiția Șerpe, fosta directoare a Spitalului Municipal, iese la pensie după 35 de ani de carieră neîntreruptă la Lugoj

Vineri, 14 august, dr. Letiția Șerpe, unul din marii medici ai Lugojului, a fost felicitată cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 70 de ani. Medic primar neurolog și doctor în științe medicale, dr. Letiția Șerpe a ieșit la pensie cu acest prilej, lăsând în urmă o carieră de 35 de ani neîntrerupți petrecuți în slujba pacienților la Spitalul Municipal Lugoj, unde a deținut, timp de șase ani, funcții de conducere, precum director medical și director plin.




Letiția Șerpe este din Lugoj, a absolvit cursurile Liceului ”Coriolan Brediceanu” și apoi facultatea la UMF ”Victor Babeș”, la Timișoara. După primii trei ani de stagiatură, petrecuți la Traian Vuia, a venit la Spitalul Municipal din Lugoj, la 1 septembrie 1985. Specializarea în domeniul neurologiei a făcut-o la Spitalul ”Colentina” din București.

 Șefa sanitarilor de la ”grădi”, încă de la grupa mică!

”De mică, visul meu a fost să devin medic, nu inginer sau economist sau altceva. Nu am știut jocuri de copil decât de-a doctorul. La grădiniță, am luat treaba în serios, ca să spun așa! Aveam o grupă de sanitari, iar eu am fost responsabila acesteia, de la grupa mică, mijlocie, la cea mare. Aveam și bonetă cu crucea roșie! La școală, așa cum era în condițiile grele de pe vremuri, veneau asistentele să verifice elevii după ureche, să nu aibă păduchi, să aibă unghiile tăiate, se făcea controlul igienei în școli. Iar eu le asistam, aveam banderolă pe braț cu crucea roșie”, își amintește amuzată dr. Șerpe.

În cariera medicală, cel mai important lucru a fost să se pună în slujba locuitorilor din Lugoj, dar cercul de pacienți a devenit, cu timpul, tot mai larg: ”Știți cum e, vorba bună se duce, așa că au venit și pacienți din afara zonei teritoriale a spitalului nostru, de dincolo de Făget, din Caransebeș sau Valea Bolvașniței”.

 Noul aparat Roentgen adus la Lugoj, după o așteptare de 40 de ani!

După 35 de ani petrecuți la Spitalul Municipal din Lugoj, ”cu bune și mai puțin bune, că așa e viața”, dr. Letiția Șerpe consideră că, în perioada cât a fost director ”plin” al instituției medicale lugojene, o mare realizare a fost aducerea unui aparat Roentgen modern, marca ”Philips”, aparat așteptat de pacienții lugojeni de peste patru decenii. Din perspectiva timpului, este o realizare comparabilă doar cu instalarea noului computer tomograf, de către actuala administrație a spitalului.

”Aducerea acelui aparat a însemnat o revoluție în radiologie, atât pentru pacienți, cât și pentru medici, care nu mai purtau acele șorțuri grele împotriva razelor. A fost un aparat foarte bun, foarte rezistent, n-am avut sincope sau întreruperi”, arată dr. Letiția Șerpe.

Dr. Maria Popescu era șef secție pneumoftiziologie pe acea vreme, iar dr. Dan Traian Demeter era șeful laboratorului de radiologie și imagistică medicală.  În timpul mandatului de director al doamnei dr. Șerpe, s-a dat în folosință noua masă de chirurgie, cu comandă electronică, de la blocul operator. La nivelul anului 2001, SML avea 794 de paturi, deservite de 726 angajați, dintre care 79 de medici.

 Medicul trebuie să se pună mereu în situația pacientului

Întrebată care este principala condiție pentru tinerii care vor să urmeze medicina, dr. Letiția Șerpe răspunde, fără ezitare:

”Le trebuie suflet și multă dăruire. Fără astea, nu faci nimic, ca medic. Trebuie să fii și psiholog, să ai grijă la modul de exprimare, să știi cum să vorbești cu pacientul. Să ai mereu o vorbă de încurajare, să nu fii aspru cu pacientul… Medicul trebuie să se pună mereu în situația pacientului, că nu știi ce aduce ziua de mâine!”

Deși ieșită la pensie, dr. Letiția Șerpe își va continua activitatea la cabinet. În locul ei, la conducerea secției îi va urma fiul, dr. Mircea Șerpe, neurolog cu doctorat în domeniu.

Le urăm succes la amândoi, în nobila lor misiune!

Articolul Dedicație! Dr. Letiția Șerpe, fosta directoare a Spitalului Municipal, iese la pensie după 35 de ani de carieră neîntreruptă la Lugoj apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*