Deputatul Todoran – NU accizei la carburanţi!

Începând cu toamna aceasta, Guvernul Tudose are în vedere reintroducerea supraaccizei la carburanţi, măsură care a stârnit reacţii diverse în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la produsele din benzinării. În timp ce Mihai Tudose, Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu dau asigurări că românii nu vor avea de suferit,  Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, afirmă că noua acciză va duce la creşterea inflaţiei.

Posibila reintroducere a supraaccizei, eliminata de Dacian Cioloş în 2016, se va face prin emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, care va aduce modificări Codului Fiscal. Ulterior, ea va trebui votată şi în Parlament. Deputatul Adrian Todoran se declară împotriva introducerii accizei, pentru a nu creşte preţul carburanţilor.

„Nu voi accepta o astfel de măsură. Va duce la scumpirea produselor din benzinării. Astfel, preţul transportului se va mări şi, implicit, cel al produselor. Eu vin din mediul privat. Ştiu foarte bine ce înseamnă preţuri mărite la combustibil, utilităţi, taxe etc. Toate sectoarele economice sunt afectate. În special cel alimentar va avea de suferit. Preţurile alimentelor va creşte, după ce am constatat că în ultima vreme mâncarea este tot mai scumpă.

Am înţeles că Guvernul vrea să colecteze în acest fel mai mulţi bani la buget. Nu e rău să vrei să ai un buget mai mare. Dar acciza nu se va plăti din banii producătorilor, ci din buzunarul nostru, al tuturor celor care cumpărăm carburanţi. E logic să ne imaginăm că producătorii vor creşte preţul combustibilului, chiar dacă au fost ameninţati de Mihai Tudose că vor creşte redevenţele, începând cu 1 ianuarie, 2018. Asta ca un soi de ‘pedeapsă’ că au ridicat preţurile.

Adică măreşti accizele, creşti redevenţele datorate de producători, şi apoi te aştepti ca preţul la pompă să fie acelaşi. Domnule premier, dumneavoastră chiar vă folosiţi logica atunci când afirmaţi asta sau vă lăsaţi imaginaţia să zburde, înainte de a face declaraţii pentru a fi mai interesant, seara, la televizor?”, a precizat deputatul Adrian Todoran, liderul PMP Maramureş.

 

Supraacciza, în valoare de 7 eurocenţi, a fost introdusă de Guvernul Ponta, în 2014. Acelaşi Executiv a fost cel care a modificat Codul Fiscal, iar acciza urma să dispară, începând cu 1 ianuarie, 2017. Nu a mai fost cazul, pentru că Guvernul Dacian Cioloş e liminat-o, încă din 2016.

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*