Dezbateri aprinse! Angajarea de noi cadre medicale la SML, susținută de primar, contestată de unii consilieri

Aprobarea statutului de funcțiuni și suplimentarea numărului de medici la Spitalul Municipal Lugoj a suscitat un lung șir de ”contre” între primarul Claudiu Buciu și consilierii Daniela Țepeș Paleu (USR) și Nicu Bădina (PSD). În timp ce primarul susține necesitatea angajării de noi medici, ceilalți s-au arătat îngrijorați de creșterea nivelului de cheltuieli cu salariile.

Discuțiile au fost deschise de consiliera Daniela Țepeș Paleu, care a cerut o justificare a suplimentării numărului de angajați: ”Din ce am înțeles noi, consilierii, se suplimentează numărul de medici. Conform informațiilor noastre, decontările de la asigiurările de sănătate, care ar trebui să acopere în mare parte aceste salarii, se fac în funcție de număriul de pacienți, respectiv de internări și externări.  Am vrea să vedem o justificare a suplimentării”.

Primarul Claudiu Buciu a replicat că ”justificarea este creșterea calității serviciilor acordate pacienților din Lugoj. De ani de zile stăm cu aceiași medici și nu se schimbă nimic. Pacienții sunt foarte nemulțumiți de activitatea din spital, de ani de zile avem aceiași șefi de secții. Concurența în cadrul unei secții va duce la creșterea calității serviciilor oferite lugojenilor. Adresabilitatea e scăzută, pentru că pacienții sunt nemulțumiți de ce se întâmplă în spăital. Noi, ce putem face? Vom angaja medici buni, vom cumpăra aparatură  nouă, performantă, cum ar fi video-gastroscopul și video-colonoscopul. Am fost de acord cu achiziționarea cu condiția angajării a doi medici gastroenterologi. Dacă luăm un asemena aparat, trebuie să câștigăm încrederea mai multor pacienți să vină la noi, să îi tratăm corect și să ne scoatem banii pe aparate”.

Efort financiar în perioadă de scădere a adresabilității?

Schimbul de replici a continuat. Țepeș: ”În ce condiții, întreb, pentru că în condițiile de pandemie, în toate spitalele din țară există o reducere a fluxului de pacienți?”.  Buciu: ”Mai ales la noi, care suntem spital suport Covid! Dar procedurile de angajare vor dura, probabil, șase luni…” Țepeș: ”Asta înseamnă pentru noi un efort de a plăti niște cadre într-o perioadă de incertitudine privind situația spitalizărilor. S-a făcut un calcul să se vadă ce efort financiar presupune?”

Atunci când edilul șef a precizat: ”Doamnă, e vorba de cine plătește. Salariile sunt plătite de Ministerul Sănătății, prin decontare de la Casa de Asigurări de Sănătate. Noi am plătit datorii de 3 milioane de lei, lăsate de…”, a fost întrerupt de consiliera USR, care a spus: ”Haideți să lăsăm asta. Sunt 10 – 12 posturi cu contracte permanente, e vorba de 20-30.000 de euro… Ar trebui justificat dacă aceste angajări sunt oportune sau nu”.

Primarul a rămas pe poziție: ”Sunt foarte oportune, vor duce la creșterea încasărilor cu siguranță, când trecem de perioada de pandemie. Nimeni nu  știe când trece, dar trebuie să fim pregătiți să scoatem la concurs, procedura durează șase luni… Angajăm medici mai buni! Dacă eu, ca primar, mă duc în spital la o secție și la 9.30 dimineața din trei doctori găsesc numai unul, credeți că ceilalți doi vor mai trebui să stea la lucru?”.

Mai multe detalii despre dicuţiile avute cu ceilalţi consilieri le puteţi afla din ediţia print a săptămânalului Redeşteptarea, care apare joi la toate chioşcurile de difuzare şi magazinele partenere.

Articolul Dezbateri aprinse! Angajarea de noi cadre medicale la SML, susținută de primar, contestată de unii consilieri apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*