Din puțul gândirii lui Gheorghe Tadici: ”Mergeți tot pe mâna lui Burcea”!

După eșecul lamentabil al naționalei de senioare, la Campionatul European de handbal din Danemarca, s-au născut tot felul de filozofi și filozofii despre cum ar fi trebuit să se joace, despre selecție și despre viitorul tricolorelor, care se pregătesc de Turneul preolimpic din luna martie. Și dacă organizatorii n-au apelat la niciun animal care să le prezică rezultatele, așa cum s-a procedat la ultimele trei Cupe Mondiale de fotbal (vezi caracatița Paul a nemților, în 2010, apoi țestoasa Cabesau a brazilienilor, în 2014, și Motanul Ahile, al rușilor, în 2018), ar fi trebuit s-o facem noi, românii, chiar înainte de plecarea spre competiție. Alegeam o capră și o rugam să ne arate evoluția noastră de la Kolding, nu de alta, dar nu ne mai făceam atâtea speranțe, pentru un rezultat mai bun, și poate chiar stăteam acasă, nu mai cheltuiam fondurile Federației degeaba.

Dar acum este mult prea târziu, am pierdut cinci din șase meciuri și am ocupat locul 12, din 16, cea mai rușinoasă poziție, din istoria participării noastre la Campionatul Bătrânului Continent. Și vorbeam de filozofii din handbalul românesc, care emit tot felul de păreri, după ce războiul a fost pierdut lamentabil. Și unul din înțelepți este chiar fostul selecționer Gheorghe Tadici, un personaj care a făcut mult bine în handbalul nostru, dar în egală măsură și mult rău. Să nu se supere nea Ghiță, dar ieșirea lui din ultimele zile a arătat că nu este consecvent cu propriile idei, ba chiar uită că de ani buni se află în Consiliul de Administrație, și putea dezbate acolo toate problemele importante ale handbalului nostru.

De fiecara dată a atacat antrenorii naționalei de senioare, punând în cârca lor toate neîmplinirile tricolorelor. Așa a procedat și cu suedezul Tomas Ryde, în două rânduri, apoi în vizor i-a fost și Martin Ambros, pe amândoi i-a făcut cu ouă și cu oțet! De această dată, a găsit de cuviință să nu-l critice pe Bogdan Burcea, ci mai degrabă Federația, pe Cristina Neagu, pe fosta lui jucătoare Ana Maria Savu, despre care a spus că de când a plecat de la Zalău n-a progresat deloc, cât și handbalistele de pe cele două extreme, pe care le-a considerat foarte slabe.
”Să nu vorbească Tadici, că el și oamenii lui din Comisia Tehnică l-au pus pe Burcea, după ce l-au atacat pe Ryde. Clanul care l-a executat pe Tomas Ryde și a preluat naționala e responsabil pentru cea mai slabă performanță la Campionatului European din istoria României. În ceea ce privește acești antrenori… imediat după ce ies din România, când nu mai au corupția în spate, sunt prinși cu pantalonii în vine! Handbalul românesc ar trebui să fie rușinat să aibă lider un membru al unui clan”, a scris Per Johansson pe rețeaua de socializare, un tehnician care cunoaște situația din handbalul românesc, după ce a stat pe banca echipei CSM București. Sunt acuze extrem de grave, la adresa lui Tadici, care nu-i fac cinste oficialului roman, pe care sunt convins că Per le poate proba oricând.


Tehnicianul Zalăului își permite să facă și recomandări, spunând că ”Normal ar fi să se meargă tot pe mâna antrenorului Bogdan Burcea. Ar fi o greşeală să îl îndepărteze, dar la ce practici sunt la noi, orice este posibil, fiindcă la noi tot timpul antrenorul este de vină”, precizează Tadici. Probabil că de practicile lui vorbește, pentru că n-a fost selecționer pe care să nu-l critice, de-a lungul vremii.Personal nu sunt de accord cu ideea lui Tadici, de a păstra antrenorii. Cu ce pot veni nou aceștia, ca să le resusciteze pe tricolore? Și ce dacă revin la echipă Pintea, Chiper, Bucur și Tîrcă, fetelor le lipsește forța mentală, motivația, atmosfera, pe care cei doi antrenori nu sunt capabili s-o creeze. Și apropo de Pintea, iertat să fiu, dar acum ea trebuie să fie rezerva, pentru că Ostase și-a câștigat statutul de titulară, printr-o comportare de excepție. Iar dacă a fost nominalizată să facă parte din echipa Campionatului European, înseamnă că Lorena a atras atenția și celorlalți antrenori, cât și oficialilor Federației Europene. Oricum, ea a fost cea mai bună handbalistă română de la competiția daneză.

Și încă ceva – în 2019, după contraperformanța lui Ryde la Campionatul Mondial din Japonia, unde tricolorele s-au clasat pe locul 12, Gheorghe Tadici ne-a făcut să plângem, aproape, prin discursul său de roman adevărat: ” Cred că mă simt la fel cum se simt toți oamenii implicați în handbal. Toți cei care incearcă să producă handbal de mai mulți ani, în cazul meu, de peste 40 de ani. Niciodată nu am fost așa mâhnit după o competiție, nici după cea din 2001. Atunci știam și aveam speranța că putem renaște, așa cum s-a și întâmplat. Sunt multe lucruri de dezbătut. Probabil va fi implicat și Consiliul de Administrație. Să-și facă datoria și să facă o analiza a performanțelor handbalului românesc. E vorba de o demisie în bloc, în principal a celor care nu au avut timp să se uite la ce se întâmplă. Direcția în care ne îndreptăm este total greșită. Trebuie să strângem rândurile și să vedem ce se întâmplă în jurul acestor echipe naționale.”, a spus Gheorghe Tadici, cu un an în urmă. Nu știm câte rânduri a strâns Gheorghe Tadici, mai ales că el este și membru în Consiliul de Administrație, cert este că nu mai are acel ton arțăgos de acum un an, îndreptat împotriva antrenorului, în ciuda faptului că rezultatul este sub orice critică! Deh, așa este românul, impartial…

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*