Direcția greșită

Nicoleta Dumitrescu

 

Dacă ar fi să punem în balanță ceea ce se întâmplă în jurul nostru – pe stradă, în magazine, în mijloacele de transport în comun, pe plajă, în locurile de relaxare – și toate comunicările oficiale zilnice, de la ora 13.00, în legătură cu persoanele care s-au molipsit de covid, ba chiar le-a fost fatal, e clar că se poate vorbi despre lumi paralele! După cele două luni de ”stați în casă” și mers la magazinul din colț ori la cea mai apropiată farmacie, obligatoriu cu declarație pe proprie răspundere, acum, relaxarea plutește în aer. Cu toate că purtarea măștii de protecție și păstrarea distanței între persoane sunt, deocamdată, singurele bariere care par să aibă efect în fața coronavirusului, sunt destui aceia care insistă, parcă, să încerce…măcar cu degetul, dacă virusul se agață sau nu și de ei.

Așa se face că, în momentul de față, buluceala este prezentă la tot pasul, atenționarea unei persoane că nu poartă mască fiind considerată o adevărată ofensă, impresia fiind că parcă tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, deși toată omenirea a fost afectată, a fost șters cu buretele, ca și când firescul ar fi revenit la normal în mod natural.
Numai că nu este deloc așa, iar cei care încearcă să-i vină de hac celui mai mare dușman nevăzut al planetei vin, de la o zi la alta, cu noi argumente că în privința existenței COVID-19 și a răului pe care îl poate face unei persoane nu este de joacă!
Iar cu argumente în plus au venit, la începutul acestei săptămâni, chiar și cei de la Organizația Mondială a Sănătății, care au explicat foarte clar faptul că lumea nu va reveni la vechea normalitate într-un viitor previzibil, în contextul în care, de la o zi la alta, se înregistrează noi cazuri de coronavirus, în număr record. Ba, s-a atras atenția că, deși virusul rămâne în continuare dușmanul public numărul unu, acțiunile multor guverne și oameni nu reflectă acest lucru, în contextul în care prea multe țări urmează direcția greșită.
Iar direcția greșită pare că este valabilă și în România, în contextul în care politicienii sunt cei care vor să țină în mână busola, asta în ciuda multor mesaje dure, precum cel recent al unui șef de unitate sanitară din Timișoara, care le-a transmis acelora care nu cred în covid că îi așteaptă la spital, mai ales că au și…lumânări!
Deși ar părea cinică o astfel de invitație care îndeamnă de fapt la reflecție, se pare însă că doar prin gesturi, cuvinte și decizii care pot fi considerate extreme se poate face ceva în ziua de astăzi, când unii- deloc puţini- consideră că totul poate să fie permis.
Iar după lunile în care au fost valabile inclusiv restricțiile de circulație, acum se consideră că acestea nu mai pot fi repuse în practică, dovadă că, pentru a fi siguri de respectarea libertății de mișcare și de multe alte drepturi, mulți dintre cei confirmați cu cornavirus, inclusiv în ultimele zile, au refuzat spitalizarea.
Cum de s-a ajuns aici? Răspunsul vine de la sine: direcția greșită în care se dorește să fie orientate anumite reguli, chiar dacă tema principală este sănătatea populației. Iar vina o poartă doar cei care se cred mai întâi politicieni-comentatori nu doar la fotbal ! Așa se face că, având în spate doar experiența anilor ca parlamentar, unii ”specialiști” de prin partide își dau cu presupusul ce este bine sau nu pentru români în caz de pandemie. Iar asta se întâmplă pentru că, de fapt, ei se gândesc, în prag de alegeri, doar la singura direcție pe care deja și-au creat-o în minte: să mai prindă încă un mandat!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*