Diversitate! Lubenițe din Lovrin, Recaș, Mehedinți și Serbia, pe piețele din zona Lugoj – Făget

Lubenițele de producție autohtonă își fac timid apariția pe piețele estul județului Timiș. Prețurile sunt relativ bune, pentru această perioadă a anului.
La Lugoj, pe platoul de lângă fosta autogară pot fi găsiți pepeni produși la Lovrin și Salcia, în județul Severin. În Piața Agroalimentară găsim lubeniță cultivată la Recaș și în Serbia.

Toate sunt culturi de seră, cele de pe câmp nefiind încă bune pentru vânzare. Prețul lor este de 3 lei kilogramul, în ambele locații. Pepenii galbeni se comercializează cu 6 lei kilogramul.

”Noi punem pepeni verzi din soiul Mirsini, foarte buni și rezistenți. Tehnologia pe care o folosim este cea a cultivării pepenilor în tunel, o practică posibilă cu o investiție mai mare la hectar, dar care ne aduce prețuri foarte bune înainte ca piața să fie inundată de lubenițele de pe câmp. Îi producem în solarii prevăzute cu instalaţie de încălzire sau chiar cu încălzire biologică, în care se instalează tunele cu lăţimea de 1,5 m. Acest tip de răsadniţă se remarcă prin simplitate în amenajare şi cheltuielile reduse, fiind la îndemâna oricărui cultivator”, ne-a spus Alexandru Toader, producător din Salcia.

În aprozarele din municipiu, prețul lubenițelor este mai mare cu 0,5-1 leu față de cel din piață, în timp ce în supermarketuri, în funcție de oferte, tariful pe kilogram este cuprins între 2,49 lei și 4,99 lei.

Se așteaptă pepenii de Bodo

Și făgețenii, dar și restul locuitorilor din estul județului se bucură de aceleași produse, până apar la vânzare lubenițele cultivate pe câmpurile de lângă Bodo, Balinț sau Ohaba Lungă.

Prețurile sunt la fel și în piața din Făget, dar și în tradiționalul târg de la Bethau­sen,care se organizează în fiecare zi de joi.

”Pe lângă comercianții de lubenițe și pepeni, cei care vin la noi la piață pot găsi și alte legume de sezon, cum ar fi roșii, ardei sau cartofi noi, majoritatea produse de gospodarii de la noi din zonă. Sunt mult mai de calitate decât cele care se găsesc în marile magazine”, ne-a declarat Ioan Lihoni, primarul comunei Bethausen.

Articolul Diversitate! Lubenițe din Lovrin, Recaș, Mehedinți și Serbia, pe piețele din zona Lugoj – Făget apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*